Kemet Europe: 50 jaar precisie finishing

0

Kemet Europe in Bergen op Zoom bestaat op 5 april vijftig jaar. In die periode is het bedrijf uitgegroeid tot een begrip in de wereld van precisie finishing.

Kemet Europe is een gespecialiseerde handel met service en opleidingen voor apparatuur en technieken voor oppervlaktebewerkingen, zoals hoogwaardig technisch polijsten, vlak leppen, precisie (ultrasoon) reinigen en micro-smeren. De eerste twee zijn hoogwaardige technische bewerkingen, die veelal met diamantpasta en diamantgereedschap worden uitgevoerd. De één na laatste bewerking kan gaan om een simpele reiniging van onderdelen tot een hoogwaardige reiniging in een cleanroomomgeving.

Geschiedenis
In 1965 wordt Kemet Europe, toen nog Engis, in Rotterdam opgericht onder leiding van Leo Boers. In 1968 verhuist het bedrijf naar Alphen aan den Rijn. De activiteiten op de Belgische markt blijven toenemen. Dit resulteert vanaf 1 september 1975 in een magazijn- en kantoorruimte te Deurne, bij Antwerpen.
Het assortiment aan polijst- en vlak lepproducten neemt toe en hiermee automatisch ook het klantenbestand in Nederland, België en Luxemburg. Om deze reden verhuist Kemet Europe in 1982 naar Bergen op Zoom, een centraal gelegen punt in de Benelux.

Groei
In 1994 vindt een directiewijziging plaats. De nieuwe directeur krijgt de opdracht ook de Franse markt te veroveren. Dat lukt. In het jaar erop voegt Kemet Europe de belangrijke vertegenwoordiging van reinigingssystemen aan haar verkoopprogramma toe. Vanuit de oppervlaktebewerkingstechnieken ‘polijsten’ en ‘vlak leppen’ was dit een automatische en logische stap. Want een product mooi polijsten of nauwkeurig leppen is één, maar om producten niet-destructief te reinigen is een ander verhaal. Dit vergt precisie en knowhow. Deze kennis is aanwezig omdat Kemet Europe al vanaf het begin ultrasone tanks verkocht aan klanten met alleen polijstactiviteiten.
In 1989 krijgt de verkoop van Kemet diamantpasta een extra boost vanwege het ISO 9001 certificaat, dat het Engelse moederbedrijf ontvangt voor de fabricage van diamantproducten. Een extra garantie voor een consistente en altijd nauwkeurige polijsting van metalen oppervlakken.

Meer groei
Als importeur en vertegenwoordiger van A-merken zoals NSK, Diprofil, Gesswein, FinnSonic, Lapmaster, Macolaepp is Kemet Europe al vele jaren een vertrouwde partij voor precisie oppervlaktebewerkingen, in veel verschillende industrieën zoals matrijzenmakerijen, automotive, elektronica, petrochemie en algemene mechanica. De overname van QSP (Quality Sonic Products) in 2012 betekent dat Kemet Europe zich dan marktleider in de Benelux mag noemen op het gebied van ultrasone precisie reinigingstechnieken. Een positie die Kemet Europe al eerder bereikte in polijsten, vlak leppen en alle daarbij behorende producten, apparatuur, service, diensten en opleidingen.

Innovatief
De branche waarin Kemet Europe opereert is voortdurend in beweging. Consumenten, fabrikanten en overheden stellen immers steeds hogere eisen aan kwaliteit, service en (milieu)veiligheid. Om deze reden besluit de nieuwe directie, onder leiding van Patrick Goor, in 2011 tot de bouw van een moderne, transparante presentatie- en demonstratieruimte, volledig ingericht met (volautomatische) machines. Hier test Kemet Europe, in het bijzijn van de klant, welke bewerking het beste en het meest efficiënt is voor het bewerkings- of productieproces. Met deze metamorfose wil Kemet Europe laten zien, dat zij in alle hightech-evoluties voorop blijft lopen.