Kennametal verbetert Romicron fijnboorsysteem

Romicron fijnboorsystemen van Kennametal stellen gebruikers in staat om te draaien in extreem nauwe toleranties terwijl het gereedschap is gemonteerd in de bewerkingsmachine. Hiermee wordt tijd bespaard en de opleiding vergemakkelijkt.

De noodzaak om gaten van hoge kwaliteit en met nauwe toleranties aan te brengen neemt in vele productiesectoren – aerospace, energie, transport, medische techniek – sterk toe. Traditioneel hield dit de inzet in van specifieke mallen of andere hulpmiddelen voor het fijnboren die dure instelprocedures, zustergereedschap, grondige training van de operator en tijdrovende proefboringen met zich meebrengen.

De nieuwe verbeterde Romicron precisiefijnboorgereedschappen kunnen worden gebruikt op bestaande gereedschapmachines en produceren automatisch afgewerkte gaten met toleranties van enkele microns in de diameter. Door cartridges of kotterstangen te gebruiken, kan bij ieder Romicron gereedschap de diameter worden ingesteld met een draaischijf in stapjes van 2 micron om extreem nauwe toleranties te halen. Voor de directe regelfeedback beschikt de Romicron over een klikmechanisme zodat machineoperators niet alleen de instelling op de schaalverdeling kunnen waarnemen, maar deze ook horen en voelen.

Het nieuwe Romicron AVS gereedschap dekt een diameterbereik van 25 tot 79 mm af en kan draaien in spillen met hoge snelheden tot 20.000 toeren per minuut. Het is geschikt voor standaard ISO-wisselplaten, met inbegrip van de nieuwste Kennametal Beyond gereedschappen, en kan werken met hogedruk-koelsystemen tot 120 bar voor een betere spaanafvoer en verlaagde temperaturen op de snijkant.

In de basis bestaat het Romicron systeem uit een door Kennametal zelf ontwikkeld overbrengmechanisme met een verhouding van circa 10:1. Dit betekent dat een geringe verstelling door de operator op het gereedschap wordt omgezet in een nog kleinere wijziging van de diameter ter plaatse van de snede. De overbrenging is zelfremmend zodat geen borgschroef nodig is. De spil wordt ontkoppeld van de snijkracht en het complete mechanisme heeft bijna geen speling. Met een dergelijke ongecompliceerde en robuuste techniek is er bijna geen training of ervaring nodig om de Romicron te gebruiken. Het bijna spelingsvrije regelmechanisme maakt het instellen op grotere of kleine diameters mogelijk zonder dat meer moet worden verdraaid dan nodig is, anders dan bij het veelvuldig voor- en achterwaarts bewegen bij conventionele spelingscompensatie. Omdat de regeling met het Romicron systeem gemakkelijk is en geen gereedschap vereist of aanvullende meetmiddelen, kunnen de instellingen op de machine geschieden wat resulteert in een hogere beschikbaarheid en processtabiliteit. De tijdbesparing is verbazingwekkend, sommige ‘klikken’ worden in een paar seconden uitgevoerd, andere systemen verlangen op zijn minst minuten voor de juiste instelling.

Voorts kan, omdat de Romicron geen blokkeerschroef of aanvullend gereedschap vereist, het verstellen worden geautomatiseerd via de besturing van een machine, hetgeen resulteert in een gesloten boorsysteem (closed-loop boring – CLB). Met de in het proces opgenomen meetapparatuur kunnen de actuele gatafmetingen na de bewerking worden overgebracht naar een besturing. Deze berekent het aantal regelstapjes om het gat binnen de tolerantie te brengen. Om deze instelling te realiseren brengt de machine het Romicron gereedschap binnen de bewerkingsruimte in positie. Een intrekbare, veerbelaste blokkeerpen grijpt in op de achtereenvolgende CLB-gaten op de regelkrans van het Romicron gereedschap. Op basis van de berekening roteert de spil over het vereiste aantal stapjes om het Romicron gereedschap te verstellen en gaat de bewerking verder tot de volgende geplande meetregelingscyclus. Bestaande machines worden zo in staat gesteld tot het afwerken van gaten met een extreem nauwe tolerantie, daarmee de technische mogelijkheden en productiviteit van de werkplaats vergrotend.

Tips voor zeer nauwkeurig afwerken van gaten
Romicron boorsystemen kunnen gaten afwerken binnen toleranties van enkele microns en een repeteerbaarheid van enkele tienden van microns onder ideale machinecondities, waaronder de volgende:

– Een gelijkmatig concentrisch verdeelde toeslag in de boring, en een toeslag van Ø 0,25 mm of minder.
– De voeding moet 0,15 mm of minder bedragen per omwenteling afhankelijk van het te bewerken materiaal en de oppervlakte-eisen.
– De gereedschaptip-radius moet voorafgaand aan het kotteren goed worden gekozen.
– Een tolerantie equivalent aan ISO nauwkeurigheidsklasse IT6 kan worden bereikt onder normale condities. Bij kleinere afmetingen kan ook IT5 worden gehaald.
– Een stevige, betrouwbare werkstukopspanning is cruciaal. Werkstukken met dunne wanden bijvoorbeeld zijn gevoelig voor vervorming en moeten goed worden opgespannen.
– Speciale schachten kunnen vereist zijn wanneer de kotterlengte groter wordt dan 2,5D.
– Exotische materialen moeten zorgvuldig worden onderzocht om de beste bewerkingsmethoden te bepalen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

IBS en Teclab brengen 5-asser naar hoger niveau

06-10 IBS Precision Engineering en Teclab organiseerden eind september in Eindhoven het seminar ‘Bringing your…

Geen categorie

Hof Technology waardeert toegankelijkheid Feeler 5-asser

24-09 De Hoogeveense toeleverancier Hof Technology heeft – als eerste in Nederland – een Feeler…

Geen categorie

Nieuwe hal Boessenkool vol bezet met nieuwe projecten

25-08 De nieuwe constructiehal van Machinefabriek Boessenkool, die vlak voor de zomervakantie in bedrijf is…

Geen categorie

LVD zet ALC standaard op Sirius lasersnijmachines

31-03 Na de lancering van Adaptive Laser Cutting (ALC) op de Impuls lasersnijmachines, gaat LVD…

Geen categorie

Vier verspaners samen in Micro Machining Group

24-02 Technology Twente, HFI, FIV en Germefa hebben zich verenigd in de Micro Machining Group,…

Geen categorie

GF Machining Solutions met high-end frees- en erodeertechnologie op Techni-Show

06-02 Onder de nieuwe naam GF Machining Solutions, zal GF AgieCharmilles, tijdens de komende Techni-Show…

Automatisering

Zeven wereldpremières op huisshow DMG Mori

20-01 Op de traditionele huisshow bij Deckel Maho in Pfronten presenteert DMG Mori bij de…

Geen categorie

Vlag in top bij nieuwe hal Boessenkool

01-11 Bij Machinefabriek Boessenkool is men druk bezig de nieuwe constructiehal af te bouwen. De…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV