Kinkelder geeft HSS zaagbladen een oppervlaktefinish met zware Costa slijpmachine

De zware Costa slijpmachine die Tuwi heeft geplaatst bij zaagbladenproducent Kinkelder in Zevenaar, is een mooi voorbeeld van een perfect samenspel tussen fabrikant, machineleverancier, gereedschappenleverancier en klant. Hun samenwerking heeft geresulteerd in een oplossing die alle verwachtingen van de klant qua kwaliteit en productiviteit overtreft.

Al vele jaren zocht Kinkelder naar een efficiënte methode om HSS zaagbladen na het harden en ontlaten een goede oppervlaktefinish te geven, die de vervolgbewerkingen makkelijker zou maken, minder afkeur en een nog betere kwaliteit zaagblad met langere standtijden voor de klant zou opleveren.

Slijtage schuurbanden
Verschillende bandschuurmachines werden geprobeerd, maar alle pogingen strandden vanwege de enorme slijtage van de schuurbanden, waardoor een rendabel proces niet haalbaar was. Kinkelder voorzag daarom alleen het hoogste segment zaagbladen van een oppervlaktefinish door te slijpen en nam de ongemakken bij de  vervolgbewerkingen van de overige zaagbladen voor lief. “Maar we bleven zoeken naar een geschikte oppervlaktefinish”, zegt Robert Nolten, manager Process & Machine Technology bij Kinkelder. “Omdat we gewoon wisten dat die ons veel kostenbesparingen en kwaliteitsverbeteringen bij de vervolgbewerkingen zou opleveren. Het was ons echter wel duidelijk dat we niet geholpen zouden zijn met een willekeurige bandschuurmachine. We wisten wel dat we een bepaalde stabiliteit nodig hadden.”

Testen bij Costa

Bij de Costa fabrieken in Italië zijn tests gedaan met grote aantallen zaagbladen.

Bij de Costa fabrieken in Italië zijn tests gedaan met grote aantallen zaagbladen.

Eind 2014 gingen enkele mensen van Kinkelder met een aantal zaagbladen onder hun arm naar de Costa slijpdagen van Tuwi in Winterswijk. Daar werden proeven gedaan op de slijpmachine die in de showroom werd gedemonstreerd. Deze machine was eigenlijk te licht, miste vermogen, hardheid en stabiliteit. Niettemin waren de slijpresultaten wel zo bemoedigend, dat er testen met veel grotere aantallen zaagbladen volgden bij de Costa fabrieken in Italië. Schuurbandenfabrikant Klingspor werd uitgenodigd om ook mee te denken over de juiste oplossing.

Het belangrijkste was dus de standtijd van de schuurbanden om de gereedschapskosten in de hand te houden. De eerste testen waren nog niet voldoende, totdat de engineers van Costa adviseerden om te kiezen voor het zware model van de MD-serie, de MD7. De MD-serie is  geschikt voor algemeen slijpwerk. Alle modellen zijn standaard compleet uitgevoerd, beschikken over een tafel die in hoogte verstelbaar is en een vacuümtafel, waardoor ook het bewerken van kleine producten mogelijk is.

Brede uitvoering
De keuze voor de zware MD7 bleek een gigantisch effect op de standtijden van de schuurbanden te hebben. Robert Nolten noemt uit concurrentieoverwegingen liever geen exacte cijfers, maar hij zegt wel: “Daar in Italië konden ze al een groot aantal zaagbladen slijpen, zonder de schuurbanden te hoeven wisselen. We stonden er eigenlijk versteld van dat de schuurband nog zo redelijk intact was.”
De MD7 werd het dus. Op advies van Ferdinand Bauhuis, productspecialist Slijpen bij Tuwi, koos Kinkelder voor de brede uitvoering van 1.35 meter. Zo kunnen verschillende zaagbladen naast elkaar worden gelegd, wat resulteert in een hoge productiviteit. Kinkelder slijpt op de machine zaagbladen van 1,2 tot 6 mm dik en met diameters van 160 tot 700 mm. Door de band helemaal vol te leggen kan met een snelheid van 5 meter per minuut een blad in 4 seconden worden geslepen.

Juiste instellingen
De MD machines kunnen naar keuze met verschillende bewerkingsunits worden uitgerust. Kinkelder heeft gekozen voor twee schuurbanden en een oscillerende borstel. Het geheim van lange standtijden van de schuurbanden zit in de combinatie van de zware, stabiele constructie van de machine, de instellingen en de korrelsamenstelling van de schuurband. “Klingspor heeft vanaf het eerste moment het juiste advies voor een bepaald type band gegeven”, zegt Ferdinand Bauhuis. “De samenstelling daarvan is zodanig dat de banden niet alleen slijpen, maar ook een deel van de aanslag op de zaagbladen wegtikken.”
De instellingen van de machine luisteren nauwkeurig. Naarmate de schuurbanden meer slijten, moeten de instellingen worden aangepast voor het optimale slijpresultaat en de langste standtijden. Costa heeft Kinkelder daarbij een eind op weg geholpen, onder andere door alle testen goed te documenteren.
Om het voor Kinkelder optimale slijpresultaat te bereiken is de machine overigens in een speciale setting geleverd. Kinkelder wil een finish zonder rondingen en zo min mogelijk warmte-inbreng in de zaagbladen. Ook daar is voor gezorgd.

“De bediening van de machine is eenvoudig”, zegt Andrzej Babiak, Process Engineer bij Kinkelder. Op de achtergrond de schuurbanden.

“De bediening van de machine is eenvoudig”, zegt Andrzej Babiak, Process Engineer bij Kinkelder. Op de achtergrond de schuurbanden.

“Toen we aan dit traject begonnen hadden we natuurlijk in ons hoofd hoeveel zaagbladen we minimaal met één schuurband zouden moeten slijpen”, zegt Nolten. “Wat dat betreft zijn al onze verwachtingen overtroffen. We slijpen het zevenvoudige van wat we ons als minimum ten doel hadden gesteld. Daarmee gaan onze gereedschapskosten dus gigantisch naar beneden.”

De ideale instellingen zijn opgenomen in een werkinstructie, zodat het slijpproces altijd hetzelfde resultaat oplevert, onafhankelijk van de operator die de machine bedient. Andrzej Babiak, Process Engineer bij Kinkelder: “Onze medewerkers werken na een korte training met heel veel plezier aan deze machine. De bediening is eenvoudig door de intuïtieve software en het wisselen van de banden gaat heel gemakkelijk. Ze zien de resultaten van het slijpen en weten welk effect dit heeft op de kwaliteit van onze zaagbladen. Dat is geweldig.”

Tuwi op Euroblech
De Italiaanse fabrikant Costa neemt deel aan de Euroblech. Medewerkers van Tuwi zullen alle beursdagen aanwezig zijn op de stand van Costa (hal 11, stand C08) om Nederlandse klanten te ontvangen.

Voor de Winterswijkse leverancier van metaalbewerkingsmachines wordt de Euroblech sowieso een intensieve beurs, aangezien de meeste fabrikanten die zij vertegenwoordigt in Hannover exposeren. Daaronder ook de Spaanse fabrikant Geka (hal 12, F54). Tuwi is sinds 1 augustus exclusief importeur van de CNC bewerkingslijnen van Geka. Geka ontwikkelt en produceert complete lijnen voor de staalverwerkende industrie voor het volautomatisch bewerken van balkprofielen, hoeklijnen en strippen. De producten kunnen automatisch worden beladen en daarna geponst, getapt, verzonken, geboord, gemarkeerd en geknipt (ook onder verstek) worden. Daarnaast bouwt deze fabrikant ook klantspecifieke oplossingen op maat.

Verder zijn medewerkers van Tuwi present op de stands van de volgende fabrikanten: CMA (hal 12, H169), Durma (hal 15, F13), Euromac (hal 12, B153), Imet (Berg & Schmid) (hal 14, L20), MG (hal 12, D104), Rolleri (hal 11, G15), Schröder (hal 11, A48), Tauring (hal 11, C15), Tecnocut (hal 15, C03), Thoman (hal 11, G136), TTM (hal 11, J143).

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Plaatwerk webshop voor elke toeleverancier

17-08 Veel – met name grote en middelgrote – plaatwerkbedrijven zijn op zoek naar een…

Plaatbewerking

Mazak denkt mee met de realiteit van de klant

17-08 Bij Mazak is Tim Depijpere geen onbekend gezicht. Hij werkte er eerder al 6…

Plaatbewerking

Euroblech zit al op 1300 exposanten

13-07 Samen hebben ze al een netto tentoonstellingsruimte van 88.600 vierkante meter geboekt  op de…

Plaatbewerking

Personeel is de grootste uitdaging

05-07 De resultaten hiervan werden gepresenteerd tijdens Tuwi Next, een onderdeel van het tweedaagse open…

Plaatbewerking

Boor-/zaagstraten en kennisevenement op open huis Tuwi

07-06 De nieuwe vertegenwoordigingen zijn de boor-/zaagstraten van M&G Steel Machines, alsmede de lasersnijmachines van…

Plaatbewerking

Tuwi dealer van Mitsubishi lasers en Astes4 sorteersystemen

24-05 Commercieel directeur Marco Mans noemt de twee nieuwe vertegenwoordigingen belangrijk voor Tuwi: “We zien…

Plaatbewerking

Euroblech ligt op koers voor langverwachte comeback

04-05 Sinds de laatste versoepeling van de Covid-beperkingen is volgens beursorganisator Mack-Brooks Exhibitions de vraag…

Plaatbewerking

Bystronic wapent zijn machinesystemen tegen cyberaanvallen

12-04 De twee bedrijven zullen hun eerste gezamenlijke oplossing voor het beschermen van de snij-,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X