Komst van nieuwe pons-/lasermachine is opmaat voor automatiseringsslag bij DMI

De komst van een moderne TruMatic 7000 pons-/lasermachine met automatisering van Trumpf betekent nogal wat voor DMI (Denekamper Metaalindustrie). Producten die nu nog handmatige bewerkingen ondergaan op verschillende stations in de productieruimte, kunnen voortaan in één keer geautomatiseerd op één machine worden geproduceerd, waardoor de productiviteit met sprongen omhoog gaat.

Door de komst van de TruMatic 7000 pons-/lasermachine met automatisering gaat de productiviteit bij DMI met sprongen omhoog.

Operationeel directeur Aard Slagman weet zeker dat de nieuwe machine een groot succes wordt. “Het DMI DNA staat er garant voor dat wij alles uit deze machine gaan halen wat er in zit.”

Gave producten maken

Dat DNA bestaat vooral uit creativiteit en vakmanschap, gekoppeld aan een groot probleemoplossend vermogen, waarmee DMI buitengewone metalen werkstukken vervaardigd. Het bedrijf in het Twentse Denekamp heeft alles in huis – vanaf de ontwerp- en engineeringsfase tot en met de poedercoating en montage – voor maatwerkoplossingen, zoals de seriematige productie van RVS meubelframes of de productie van unieke kunstobjecten van Cortenstaal.

Vaak fungeert DMI hiermee als het verlengstuk van architecten of interieurontwerpers die een deel van hun ontwerp uitgevoerd willen hebben in metaal. “Of er nu een architect bij ons komt met een kant-en-klaar 3D-ontwerp van zijn product of een kunstenaar met een eenvoudige schets van het idee dat hij in zijn hoofd heeft, we willen er altijd een gaaf product van maken”, zegt Slagman. “We gaan echt tot het gaatje om dat product er nog mooier, strakker of verrassender uit te laten te zien.”

De machine is uitgerust met een actieve matrijs. Deze produceert krasvrij en biedt de hoogste flexibiliteit bij het vervormen.

De machine is uitgerust met een actieve matrijs. Deze produceert krasvrij en biedt de hoogste flexibiliteit bij het vervormen.

Automatiseringsslag

Dat is een mindset die er volgens hem ook voor zal zorgen dat DMI niet alleen alles uit de nieuwe ponslaser gaat halen, maar ook uit de automatisering en de software die in het kielzog van de nieuwe machine meekomen. De investering in de TruMatic 7000 gaat namelijk gepaard met een automatiseringsslag bij DMI. Ook hierin heeft Slagman alle vertrouwen. “Want onze mensen, die creatief en bevlogen zijn in het bewerken van metaal, zijn dat ook in de toepassing van automatisering.”

DMI is sinds begin 2020 een zelfstandige onderneming binnen de MaatHof Groep. Daartoe behoort ook GS Metaal in Vriezenveen, een voorloper op het gebied van Smart Manufacturing in de maakindustrie. GS Metaal benut alle mogelijkheden van software, digitalisering en automatisering om processen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen en daar maximaal rendement uit te halen. DMI gaat dezelfde kant op en de investering in de nieuwe Trumpf machine is daarin essentieel.

Want deze kan volledig worden geïntegreerd in het bedrijfsnetwerk. “De ponsmachine en de laser die we hadden waren niet op, maar softwarematig niet meer van deze tijd”, legt Slagman uit. “Daar konden we gezien onze plannen niet verder mee. Als je wilt groeien in automatisering en digitalisering, dan zul je moeten investeren in je machines. De TruMatic 7000 zal via ons eigen digitale platform, vanuit ERP, worden aangestuurd en daar ook zelf informatie aan teruggeven. De komende maanden zullen medewerkers op andere plekken in het bedrijf tablets krijgen, zodat zij hetzelfde kunnen doen als de machine. Zo ontstaat een efficiënt proces, en is op ieder moment (realtime) de status van een order in één oogopslag duidelijk.”

Smart Factory

Met al deze voorzieningen ontwikkelt ook DMI zich steeds meer tot een Smart Factory. Trumpf kan en wil daarbij volop ondersteuning bieden. “Met onze kennis en veelomvattende softwarepakketten kunnen wij veel voor bedrijven zoals DMI betekenen”, zegt technisch accountmanager Michiel Voskuil van Trumpf. “Door mee te kijken in processen, met elkaar te sparren over je effectiviteit en wat je uit je productiemachines haalt, en medewerkers gericht te scholen, kunnen we de productiviteit sterk verhogen. Want dat is waar het steeds meer om gaat: maximale productiviteit uit je fabriek halen. Zo groeien we samen met de klant naar een steeds hoger niveau.”

Strategische investering

De TruMatic 7000 is een strategische investering. DMI heeft samen met Trumpf een analyse gemaakt van wat er in de productieruimten in Denekamp aan producten wordt gemaakt en wat er in de toekomst zal worden gemaakt. Dat heeft geresulteerd in een weloverwogen keuze voor een machine en de uitrusting daarvan. Hierbij is tevens rekening gehouden met wat er reeds staat in het machinepark van zusterbedrijf GS Metaal in Vriezenveen: de ponslaser is een perfecte aanvulling op de vlakbedlasers die daar operationeel zijn.

Compleet bewerken

De high-end pons-/lasermachine TruMatic 7000 voldoet aan hoge vereisten qua werkstukkwaliteit, productiviteit en flexibiliteit. De laser snijdt hoogwaardige buitencontouren en (filigrane) binnencontouren. Hij wordt gevoed door een 4 kW CO2 laserbron, wat perfect is voor de producten die DMI maakt. Deze bestaan voor 90 procent uit RVS plaatmateriaal in diktes tot maximaal 8 mm dik, maar verreweg de meeste plaatdelen zijn 1,2 à 1,5 mm dik. De elektrohydraulische ponskop op de machine bewerkt de stukken compleet en maakt aanvullende werkstappen, zoals ontbramen, meestal overbodig.

Hij kan worden uitgerust met een groot aantal gereedschappen, waardoor de machine niet alleen kan ponsen, maar ook plaatdelen kan omvormen, doordrukken of van een schroefdraad voorzien. Daarbij kan de ponskop elk gereedschap in elke willekeurige hoekpositie draaien. Bovendien is de machine uitgerust met een actieve matrijs. Deze produceert krasvrij en biedt de hoogste flexibiliteit bij het vervormen, aangezien hiermee zowel omvormingen naar boven als naar beneden kunnen worden gemaakt.

De SheetMaster kan procesveilig en automatisch materiaal beladen, bewerkte producten uitsorteren en ontladen. Grote series kunnen honderd procent betrouwbaar worden uitgevoerd. Krasvrij, mede dankzij de actieve matrijs en het borstelbed.

De SheetMaster kan procesveilig en automatisch materiaal beladen, bewerkte producten uitsorteren en ontladen. Grote series kunnen honderd procent betrouwbaar worden uitgevoerd. Krasvrij, mede dankzij de actieve matrijs en het borstelbed.

Procesveilig beladen, ontladen en uitsorteren

Bewerkte producten kunnen worden afgevoerd via met sensoren beveiligde kleppen. Daarnaast is er aan de machine een SheetMaster gekoppeld, die procesveilig en automatisch materiaal kan beladen, bewerkte producten kan uitsorteren en ontladen. Met name dit is volgens Michiel Voskuil een sterk punt van de ponslaser-installatie. “Hij kan honderd procent betrouwbaar grote series uitvoeren, krasvrij mede dankzij de actieve matrijs en het borstelbed.”

Ook dit is een belangrijk gegeven voor DMI, dat niet alleen maatwerk in kleine series levert, maar ook grote series, zoals hoogwaardige douchegoten. Aan de productie hiervan heeft het bedrijf dankzij de mogelijkheden van de TruMatic 7000 nu weinig omkijken meer. “Dit geeft ons weer meer ruimte om onze energie in bijzondere en uitdagende projecten te steken”, aldus Aard Slagman. “Dat doen we graag want daar kunnen we onze creativiteit in kwijt. En de kennis die we daarbij opdoen en ontwikkelen, vloeit ook weer terug in de standaard producten die we maken. Zo wordt je als bedrijf steeds beter.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Trumpf versterkt AM-divisie

24-11 Trumpf had deze stap vorig jaar al aangekondigd. Tot dusverre heeft het bedrijf 55…

Plaatbewerking

Trumpf EdgeLine Bevel snijdt laskanten en verzinkingen

08-11 De technologie is compatibel met standaard Trumpf-lasersnijmachines en stelt gebruikers in staat om laskanten…

Plaatbewerking

Trumpf verlaagt drempel voor laserlassen

01-11 Veel bedrijven in de plaatwerksector vertrouwen nog steeds op handmatig lassen, dat zowel veel…

Plaatbewerking

Teqram, Airco/Bystronic en LVD winnen BlechExpo Award

27-10 Teqram heeft met de EasyGrinder de Blechexpo Award gewonnen in de categorie oppervlaktebewerking. De…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert volautomatische zwenkbuigmachine

22-10 “Geen enkele andere zwenkbuiger op de markt kan dit prestatieniveau leveren qua dooshoogte en…

Plaatbewerking

Steeds meer efficiency

20-10 “80 procent van de doorlooptijd van een order komt voor rekening van niet-productieve neventijden”,…

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X