Kroonprins geeft startsein voor nieuwe DAF XF

0
440

Kroonprins Willem-Alexander heeft woensdag het startsein gegeven voor de officiële productie van de nieuwe DAF XF, ontwikkeld voor de Euro 6-emissie-eisen die in de Europese Unie van kracht worden.

DAF investeerde ongeveer een miljard euro in een compleet nieuwe voertuigserie voor Euro 6 en in aanpassingen van haar fabrieken in Eindhoven en Westerlo om de productie van de nieuwe generatie trucks mogelijk te maken.

Euro 6 wordt per 1 januari 2014 van kracht in de Europese Unie. In vergelijking met de huidige Euro 5-norm vereist de nieuwe wetgeving dat de emissie van stikstofoxiden (NOx) met nog eens 77% wordt teruggebracht en die van roetdeeltjes met 66%. Voor DAF was de nieuwe emissie-wetgeving aanleiding een compleet nieuwe voertuigserie te ontwikkelen, waarvan het topmodel XF voor het vervoer over de lange afstand nu officieel in productie is gegaan. Op de trucktentoonstelling in Birmingham zal DAF volgende week de nieuwe Euro 6-modellen introduceren van de LF distributietruck en van de CF voor een veelheid aan toepassingen.

“We zijn zeer vereerd dat de Prins van Oranje het startsein voor de officiële start van de nieuwe DAF XF heeft gegeven”, aldus Harrie Schippers, president-directeur van DAF Trucks. “De ontwikkeling van een compleet nieuwe generatie toonaangevende Euro 6-voertuigen en de vernieuwingen in onze productiefaciliteiten staan voor het grootste project in historie van onze onderneming. Er is een totale investering mee gemoeid van zo’n miljard euro. De komst van de Prins is vooral ook een erkenning voor onze 8.000 medewerkers in binnen- en buitenland die allemaal bij het Euro 6-project betrokken zijn. Het bezoek viel bovendien mooi samen met het feit dat het begin april, 85 jaar geleden is dat de basis voor de huidige onderneming werd gelegd.”