Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

Bij TMP Constructies in Waalwijk ontstond 5 jaar geleden de wens voor een lasrobot. Het werk van de specialist in lichte constructiewerken bestaat voor 60% uit seriewerk en 40% projectmatige opdrachten. Voor die 60% was TMP op zoek naar een manier om het laswerk makkelijker te maken.

De AR2010 Yaskawa Motoman lasrobot met Fronius TPS400i CMT stroombron die op een meerijdend bordes achter de robot is geplaatst.

De TMP Groep telt drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen, lasersnijden, kanten, walsen en stansen van plaatmateriaal in zowel staal, aluminium en RVS in diverse diktes. Op een tweede locatie zit TMP Coatings, dat de finishing touch op metaalproducten aanbrengt. Op dezelfde locatie zit TMP Constructies, waar de lasrobot staat. Hier worden lichte constructiedelen geproduceerd, het kleinere constructiewerk. Onder andere produceert TMP Constructies ondersteuning voor speeltoestellen, trappen voor waterglijbanen, veel ondersteuning van entresol vloeren, trappen, leuningen, liggers. Dat is de core business en deze bestaat uit veel seriewerk. Producten zoals kolomkoppen en leuningkolommen worden inmiddels allemaal gelast met de Yaskawa lasrobot.

Samenstellen

Er zijn uiteraard ook nog steeds handmatige lassers in dienst. Veelal eigen personeel en als het nodig is wordt gebruik gemaakt van een vast uitzendbureau. “Het is voor ons een probleem om aan goed personeel te komen voor het samenstellen. Veel van ons werk is lastig samen te stellen”, vertelt technisch commercieel directeur Herbert van der Stelt. “Een robot kun je programmeren om een goede las te maken, iets samenstellen is een ander verhaal. Neem bijvoorbeeld een spiltrap. Deze samenstellen vergt veel vakmanschap en daarvoor wordt het steeds lastiger goede mensen te vinden.”

Andere vorm van werk

Samen met ingeleende mensen werken er totaal ruim 45 mensen bij TMP. Mensen die het werk deden dat de lasrobot nu doet, lassen tegenwoordig de andere producten. “We hebben niemand minder in dienst,” zegt Van der Stelt. “Sommige mensen in de werkplaats waren bang dat ze hun baan kwijtraakten, maar we hebben ze gezegd: ‘Zo werkt dat niet met een lasrobot’. Veel mensen denken dat, maar iemand moet ook die robot voeden en bedienen. Het is een andere vorm van werk geworden. We hadden zoveel werk dat we soms werk af moesten zeggen en dat pakken we er nu gewoon bij. Dus het heeft alleen meer gebracht.”

De lasrobotinstallatie en slede met een synchroon aangestuurde rijweg van 5.150 mm.

De lasrobotinstallatie en slede met een synchroon aangestuurde rijweg van 5.150 mm.

Inmiddels heeft het bedrijf kunnen ervaren dat een lasrobot veel meer continuïteit geeft. In een kolomkop zitten bijvoorbeeld 24 lassen en met handmatig laswerk wordt er wel eens een vergeten. Met een robot heb je dit probleem niet meer waardoor de kwaliteit veel constanter wordt.

De installatie bestaat uit een AR2010 Yaskawa Motoman lasrobot welke gemonteerd staat op een slede met een synchroon aangestuurde rijweg van 5.150 mm. In het hiermee gecreëerde werkbereik van de robot zijn twee werkzones opgezet. Één zone is voorzien van een synchroon aangedreven horizontale manipulator type RWV2 met twee werkstations. Elk werkstation is op zijn beurt uitgerust met een synchroon aangestuurde horizontale externe robot as met een inspanlengte van 3.000 mm en een doordraairadius van 1.200mm.

In de tweede zone moet de robot ‘geparkeerd’ worden om de voordraaitafel over de track een werkstation te kunnen laten voordraaien. De RWV2 manipulator is uitgerust met een middenschot dat tevens dienst doet als laslichtafscherming. De Fronius TPS400i CMT stroombron is op een meerijdend bordes achter de robot geplaatst. Deze configuratie is standaard uitgerust met een touch-sensor over de lasdraad. Aansturing van deze stroombron verloopt via het teach pendant van de robotcontroller door middel van de WeldCom II interface. Deze stroombron is geschikt voor het lassen van zowel staal als aluminium.

Veel groter bereik

De lasrobot wordt sinds begin dit jaar operationeel ingezet. Het eerste halfjaar was een opbouwende fase, met als doel dat de installatie vanaf het najaar volledig ingezet zou worden, als alle mallen gereed waren. Dat is ook gelukt.

De robot is makkelijk te programmeren voor de kleine serieproducten doordat hij op een rail staat. “Je programmeert het product en hij schuift 500 mm op en doet hetzelfde trucje nog een keer. Je kunt gewoon vier of vijf producten achter elkaar laten lassen, vandaar dat we voor de rail gekozen hebben. Het bereik wordt daardoor veel groter”, aldus Van der Stelt.
De komst van de lasrobot ging vooral om de continuïteit. “Ook een lasser die goed en snel kan lassen kan nooit tegen een robot op. Het ziet er gewoon ontzettend gelikt uit.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Tekort aan lassers oplossen: met cobot of robot?

31-03 Of cobots de oplossing zijn om ook kleinere MKB-bedrijven aan lasautomatisering te helpen was…

Automatisering

Cobots van Yaskawa – uw assistenten voor ondersteuning in productie bij schaarste aan personeel

30-03 Toch zijn er nog steeds uitdagingen voor kleine en middelgrote bedrijven om actief met…

Verbinden

Deurkozijnenspecialist bespaart fte’s dankzij lasrobot

21-03 “Een robot kan dagen achter elkaar doorstampen zonder moe te worden”, aldus Marcel de…

Verbinden

Webinar lasrobot en kwalificeren van lassen

12-01 Robotisering is een innovatie in de lastechniek waar ieder lasbedrijf mee te maken heeft…

Verbinden

Samenwerking Yaskawa en Lorch Lasapparatuur

22-11 Dit partnerschap werd allereerst opgestart in Duitsland maar inmiddels is ook de aftrap van…

Automatisering

Robotica oplossingen op Metaaldagen

14-09 BMO Automation introduceert de Iridium serie, een compacte alleskunner voor draai- en freesmachines. Deze…

MetavakNieuws

Valk Welding laat cobots samenwerken met lasrobot

30-08 Eén van de highlights is een compacte productiecel, waarbij de losse onderdelen door een…

Personeel en Opleiding

OOM prikkelt lassers

25-08 Met dit loopbaaninstrument wil OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X