Laura Metaal wordt de krachtigste decoiler van Europa

De markt vraagt steeds grotere plaatdiktes en vooral staal met een hogere rekgrens (hoogsterkte staal). Laura Metaal speelt hier op in met de modernisering van een van de decoillijnen in haar Staalcenter in Maastricht. Het staalverwerkingsbedrijf beschikt binnenkort over de krachtigste decoil-faciliteit in Europa, waarmee het al voorsorteert op het beschikbaar komen van bandstaal met een dikte van 25 mm in S700MC en 16 mm slijtvast met een vloeigrens van 1.100 N/mm2.

Momenteel zijn er ontwikkelingen gaande naar steeds sterker en dikker staal. “Er is zodoende ook de vraag om deze kwaliteiten te kunnen decoilen”, zegt commercieel directeur Pieter Haumann van Laura Metaal. “Want de markt wil steeds vaker 25 mm dik tot 2 meter breed materiaal in bandstaal in plaats van kwarto platen. Dat bandstaal moet op een rol gewikkeld kunnen worden en vervolgens ook weer afgewikkeld worden om er platen van te knippen. Daar investeren wij nu in. We konden al 25 mm dik staal met een vloeigrens tot 430 N/mm2 aan, daarboven was dat moeilijk. Straks kunnen we deze 25 mm tot een vloeigrens van 550 N/mm2 richten en knippen.”

Richtmachines vervangen
Laura Metaal investeert maar liefst 5 miljoen euro. Hiermee wordt een van de twee grote decoillijnen in Maastricht volledig gemoderniseerd. Twee richtmachines in deze lijn worden vervangen door nieuwe sterkere richtmachines van de Italiaanse machinebouwer Fimi. Na een jaar van voorbereidingen is deze operatie nu in volle gang. In de altijd rustige Kerstperiode is betreffende machine twee weken stop gelegd om de oude richtmachines te tijdelijk te verplaatsen om de nieuwe funderingen te storten voor de nieuwe grotere richtmachines. Fimi levert en installeert de nieuwe richtmachines in drie weken rond Pasen. Laura Metaal verwacht de gemoderniseerde lijn begin mei te kunnen opstarten en dan te gaan proefdraaien.

Fimi heeft ook een eigen elektronicabedrijf dat zorgt voor de nodige softwarematige aanpassingen. “Dat moet wel”, aldus Haumann. “Het decoilen is een nauwkeurig samenspel tussen software en configuratie van de machine, waarbij zaken als de roldiameter en de aftand tussen de rollen nauwkeurig luisteren. Daar heb je gewoon andere software voor nodig.”

Uniek in Europa
Op de nieuwe lijn kan Laura Metaal vanaf mei bij platen van 25 mm dikte een S700-kwaliteit verwerken, waar voorheen de rekgrens beperkt was tot een S355-kwaliteit. Ook kunnen slijtvaste staalsoorten (tot 16 mm dikte) met een rekgrens van 1100 MPa worden verwerkt. Het kunnen verwerken van deze combinaties van plaatdikte en rekgrens is uniek in Europa. Laura Metaal verwacht met de nieuwe machines dan ook klanten in een straal van 1000 kilometer te gaan bedienen.

Lichtere constructies
Vanuit de markt is er een grote behoefte aan hoogsterktestaal. Pieter Haumann vertelt: “Hoe sterker je staal kunt maken, hoe minder staal nodig is om een bepaalde constructie te maken. Dat zorgt voor lichtere constructies. In bijvoorbeeld vrachtwagens vertaalt dit zich naar een lager brandstofverbruik wat gunstig is om de CO2-uitstoot te verlagen. Ook kan er in een lichtere wagen meer geladen worden, waardoor er minder ritten nodig zijn. We vinden het belangrijk om te blijven innoveren en investeren om zo onze bijdrage te leveren aan de wereld om ons heen.”

Schoon oppervlak
Een ander voordeel van de investering is dat hiermee gegarandeerd is dat het oppervlak van de staalplaten altijd mooi en glad blijft. Zelfs vochtige coils kunnen direct verwerkt worden zonder risico van aantasting van het oppervlak. Daarnaast kan Laura Metaal met de nieuwe installatie het overgrote deel van de platen kantscharen, beitsen en voorzien van een zeer precieze beschermende olielaag.

Door de miljoeneninvestering kan Laura Metaal flexibeler opereren. Haumann: “We leveren elk gewenst volume en passen de levertijd aan op de wensen van onze klant. Wat, wanneer en hoe onze klant het wil: dat is ons uitgangspunt. We zeggen nooit ‘nee’. Met de nieuwe installatie breiden we onze range aan formaten en rekgrenzen uit en kunnen we onze klanten nog beter bedienen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Testlab specifiek voor plaatmateriaal

19-10 Voorheen lieten Laura Metaal en haar klanten hun staal testen bij externe labs. Dat…

Plaatbewerking

Fabriek Laura Metaal is luilekkerland voor kunstenaar Huub Giesbertz

13-09 Onlangs opende Laura Metaal een nieuw kantoor aan de Klipperweg in Maastricht. Het bestaande…

Oppervlaktetechniek

Laura Staalcenter Maastricht investeert in Kohler richtmachine

12-10 Laura Staalcenter Maastricht heeft een nieuwe richtmachine aangekocht van het Duitse fabricaat Kohler, dat…

Toeleveren

Laura Metaal investeert 5 miljoen in decoilen hoogsterktestaal

07-02 Staalverwerkingbedrijf Laura Metaal investeert 5 miljoen euro in de decoil-lijnen van zijn Staalcenter in…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?