Maverick zaagt met minimaal materiaalverlies

Als Ted Jansen, Operations Manager van Maverick Valves Manufacturing in Schiedam, investeert in zaagtechniek, hanteert hij een heel eenvoudige stelregel: elke zaagsnede betekent materiaalverlies en zeker bij het bewerken van exotische materialen als Inconel, Duplex en Superduplex moet dat verlies zo beperkt mogelijk blijven. Voor de inrichting van de zaagafdeling heeft Jansen daarom gekozen voor de nieuwe Behringer HBE 411 Dynamic bandzaagautomaat. “Een goede zaagmachine biedt alleen maar voordelen”, is zijn overtuiging en ervaring.

Maverick Valves Manufacturing produceert afsluiters. Het bedrijf is een onderdeel van IPS Group, in 1995 opgericht als een handelsonderneming in buizen, flenzen, fittingen, appendages en afsluiters voor de petrochemie, energieopwekking en olie & gasindustrie. Via een wereldwijd netwerk van vestigingen en agenten levert IPS zowel standaardartikelen als klantspecifieke producten. Speciaal voor de verkoop van afsluiters is in 2000 Maverick Valves opgericht en vanwege de toenemende vraag naar specials – naast commodity’s – werd in het najaar van 2012 besloten tot de oprichting van Maverick Valves Manufacturing. Hiervoor is in Schiedam een productiefaciliteit opgezet, waar klantspecifieke, grotere afsluiters in moeilijk verspaanbare materialen worden gemaakt.

Ted Jansen is verantwoordelijk voor het opzetten, inrichten en functioneren van deze productiefaciliteit. Een hele klus want Maverick Valves Manufacturing doet het volledige proces zelf; vanaf het ontwerp van de afsluiters tot en met de productie daarvan, met inbegrip van oppervlaktebehandelingen en testen. “Daarin zijn we uniek”, zegt Jansen. “Hierdoor kunnen we onze internationale klanten zeer korte leveringstijden bieden. Sinds kort is ons productieproces door Lloyd’s gecertificeerd voor ISO 9001:2008.”

Zaagcapaciteit
Toen Jansen eind januari bij Maverick Valves Manufacturing begon, trof hij daar een compleet lege productiehal aan. Inmiddels is die helemaal ingericht met een ‘state-of-the-art’ machinepark. Daarbij is vooral gekozen voor betrouwbaarheid; voor storingsongevoelige machines die lang meegaan. Zo staan op de verspanende afdeling allemaal Okuma machines.

Ook bij de inrichting van de zaagafdeling stond betrouwbaarheid voorop. Het is een mooi compact geheel met twee Behringer machines. De eerste is een grote HBP 650, die wordt ingezet voor het zagen van stafstaal in grote formaten. De tweede machine is er een van de nieuwste serie die de Duitse fabrikant Behringer afgelopen voorjaar op de eigen huisshow in Kirchardt presenteerde: de HBE Dynamic, een lijn zaagmachines die zich onderscheidt op het gebied van onder andere energie-efficiëntie, hoog prestatieniveau en modulaire opbouw. Een opvallende verbetering is dat deze lijn zo’n 25 procent energiezuiniger is dan voorgaande modellen. Dit komt omdat Behringer het totaal benodigd vermogen heeft kunnen verlagen van 7 kW naar 5 kW. De prestaties zijn evenwel gelijkwaardig. Dit komt bijvoorbeeld omdat het hogere koppel volledig kan worden ingezet wanneer dit in het zaagproces nodig is. Ook de standtijd van de bandzaag is sterk toegenomen. Tests hebben uitgewezen dat de bandzaag gemiddeld een derde langer mee gaat. Dit is onder meer het gevolg van de toepassing van een dubbele lagering – voor en achter – van de wielen. Daarnaast zorgen de gietijzeren portalen en wielen voor een optimale demping van de trillingen op de bandzaag.
Prijstechnisch ligt de Dynamic-serie tussen de 15 en 20 procent onder de prijs van de vergelijkbare modellen bij Behringer. “Gezien de mogelijkheden en de prijsstelling krijgen afnemers meer machine voor minder geld”, zegt Hans Megens van Promatt, de vertegenwoordiger van Behringer in de Benelux. “Bovendien is de standtijd van de bandzaag echt een essentiële verbetering. Als je dit voor dit nieuwe type zaagmachine gaat uitrekenen, verdien je aan de besparing op gereedschapskosten deze machine vrijwel terug. Daarmee is deze zaagkwaliteit nu bereikbaar voor een grotere markt binnen de verspanende industrie en de staalhandel.”

Laagste kosten per zaagsnede
De HBE Dynamic is leverbaar in vier modellen: 261, 321, 411 en 511. Jansen heeft gekozen voor de 411 met een zaagcapaciteit van diameter 410 mm. Het is een van de eerste HBE Dynamic machines die Promatt in Nederland heeft geleverd. Behringer en Promatt claimen dat ze met hun zaagsystemen de laagste kosten per zaagsnede bieden. En dat is precies wat Maverick Valves Manufacturing nodig heeft. De afsluiterproducent gebruikt de nieuwe volautomatische Behringer voor het zagen van RVS en exotische materialen. Jansen: “Wat wij daarvoor nodig hebben is een goede stabiele bank, die goed instelbaar is en uitgerust is met goede zagen. Deze machine zaagt met een zaagsnede van slechts 1,4 mm. Dat betekent minimaal materiaalverlies. Maar minstens zo belangrijk: de machine zaagt ook heel recht en nauwkeurig. We kunnen exact op maat zagen en hoeven niet voor de zekerheid een paar millimeter royaler te zagen. Dat scheelt niet alleen materiaal, maar ook nabewerking en de daarmee gepaard gaande arbeids- en gereedschapskosten.”

Ontzorgen
Behalve een goede machine wil Jansen ook altijd een goede leverancier. Hij heeft een bezoek gebracht aan de fabrieken van Behringer en was onder de indruk van hetgeen hij daar zag. Maar ook de professionaliteit van Promatt telt voor hem. “Wij willen ontzorgd worden en werken graag samen met partners die ons in alle opzichten ondersteunen. Promatt kan ons bijvoorbeeld ook goed adviseren over de beste zaagbanden om bepaalde materialen te zagen en de juiste emulsie. Ook dat draagt allemaal bij aan optimaal zagen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Zagen, zagen en nog eens zagen

22-05 Tijdens het open huis in hun nieuwe bedrijfspand hebben de medewerkers van Van Hoorn…

Plaatbewerking

Grote Finse staalhandelaar verdrievoudigt productie door Voortman

07-12 Dankzij de data gestuurde aanpak voor de perfecte logistieke routing wordt de productie verdrievoudigd…

Toeleveren

Extreme drukte bij afsluiterproducent, maar deel van productie gaat noodgedwongen naar Italië

08-11 Maverick verplaatst noodgedwongen een deel van de activiteiten naar Italië omdat het in Nederland…

Verspanen

Voortman selecteert nieuw zaagblad

29-09 Niets is zo frustrerend als een zaagblad dat snel bot wordt en producten zaagt…

Werkplaatstechniek

Slijpen, schuren en voorbewerken

16-01 Elke professional moet tussendoor wel eens iets zagen, schuren of slijpen. Handig dus, als…

Werkplaatstechniek

Cirkelzaagbladen Metabo uitgebreid

01-12 Of het nu gaat om hout, laminaat, staal, aluminium of vezelcement – verschillende materialen…

Verspanen

Alumach bespreekt uitdagingen

01-11 Alumach, werkend onder de groep West Brabant Techniek, heeft op METAVAK fijne mensen ontmoet…

Verspanen

Promatt presenteert Spontan high-speed buizenzaagmachines

23-09 Nieuw in het assortiment van Promatt zijn de high-speed buizenzaagmachines met ontbraamunits van het…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV