Moulding Industries neemt Bema Kunststoffen over

0
587

Moulding Industries heeft opnieuw een strategische overname gedaan in de waardeketen van kunststoffabricaten. Nadat het bedrijf een jaar eerder het Zevenbergse Packpower via een management buy-in overnam, heeft het onlangs 100% van de aandelen van Bema Kunststoffen overgenomen.

Bema is gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige kunststofproducten door middel van spuitgiettechniek. Door de innovatiekracht van het bedrijf uit Zierikzee heeft het in de afgelopen jaren een sterke positie opgebouwd in met name de verfmarkt met klanten zoals Axalta en AkzoNobel. Een voorbeeld van de producten is de Kleurtester van Flexa, welke in 2017 diverse consumentenprijzen gewonnen heeft. Bema bestaat uit twee volledig geoutilleerde fabrieken: een fabriek in Zierikzee en (sinds 2004) een fabriek in Bosnië. In totaal zijn er circa 90 werknemers bij het bedrijf actief.

Het bedrijf is opgericht in 1968 en werd in 1999 overgenomen door de drie verkopende aandeelhouders. Twee van de drie aandeelhouders hebben de wens uitgesproken een stap terug te doen en zich te richten op andere activiteiten. Oud-aandeelhouder Bart Gravendeel blijft de komende vijf jaar actief als algemeen directeur. Directeur Paul Harkema van Moulding Industries zal met hem de groeistrategie van Bema verder vorm gaan geven.

Verder uitbouwen
Tijdens het overnameproces is Moulding Industries begeleid door Marktlink Fusies & Overnames. “Als ondernemer is Harkema altijd op zoek naar nieuwe kansen en uitdagingen”, vertelt Huub Verbeeten van het adviesbureau. “Bovendien zoekt hij naar strategische toegevoegde waarde binnen de keten. Met deze overname zal zowel bij Bema (omzet) als bij Packpower (inkoop) synergie behaald kunnen worden. Daarnaast is er op het gebied van grondstofinkoop onderhandelingskracht te winnen door als collectief op te treden.” Paul Harkema onderstreept die woorden: “Zowel de bestaande als de nieuwe afnemers van Bema bieden groeipotentieel, waarvoor het huidige machinepark voldoende ruimte biedt. Het doel is om uiteindelijk meerdere ondernemingen aan Moulding Industries te binden, die voldoende potentieel hebben om verder uit te bouwen. Mijn uiteindelijke visie is om onder de naam Moulding Industries een kunststofverwerkende groep te bouwen, een one-stop-shop waarin we klanten via één van de specialistische deelnemingen kunnen bedienen.”

www.bema.nl
ww.packpower.nl