Nieuwe coating maakt Nachi boor extreem glad

0

Magistor presenteert een nieuwe boor van de Japanse fabrikant Nachi. Wat onmiddellijk opvalt aan deze AquaRevo van de derde generatie, is dat de boor ontzettend glad aanvoelt. Dat komt door de nieuw ontwikkelde coating. Deze is behalve slijtvast ook extreem glad, waardoor de spanenafvoer beter is.

Maar de nieuwe coating is niet de enige verbetering aan de AquaRevo. “Het is een compleet nieuw ontwikkelde boor”, vertelt verkoopleider Hans Rosenbrand van Magistor. “Nachi is een heel degelijke fabrikant, die niet strooit met vernieuwingen. Maar als er dan wat nieuws komt, dan is het ook gelijk heel goed.”

Nieuwe geometrie koelkanaal

De derde generatie AquaRevo heeft ook een nieuw substraat met een verbeterde hardheid. En het koelkanaal heeft een nieuwe geometrie, waardoor er vier keer zo veel koelwater door de boor gaat als bij oudere types. Maar nog belangrijker: het koelwater komt nu echt op de snijkant van de boor. Rosenbrand legt uit waarom dat belangrijk is: “Het opbouwen van koudlas achter de snijkant gaat door deze nieuwe geometrie veel minder snel. Het gevolg van koudlas is dat materiaal aan de snijkant blijft kleven. Dat zorgt ervoor dat er stukjes uitbreken, waardoor de boor stomp wordt. Nachi vertraagt dat proces nu, waardoor de nieuwe boren langere standtijden hebben. Dat kan oplopen tot wel 30 procent meer standtijd.”

Universeel inzetbaar

Volgens Rosenbrand is de nieuwe AquaRevo een interessante boor voor machinefabrikanten en verspanende toeleveranciers. Vooral bij het bewerken van hoogwaardige materiaalkwaliteiten (RVS-soorten) komen de kwaliteiten van de boor goed tot hun recht. “Maar hij is universeel inzetbaar”, vertelt Rosenbrand. “Hij is bruikbaar voor Staal 37, RVS en materialen als Inconel. Daarmee past deze boor ook goed in de filosofie van Magistor. Wij willen verspaners voorzien van breed inzetbare gereedschappen. Want de Nederlandse maakindustrie bewerkt verschillende materialen en verschillende producten door elkaar heen. Daarom willen verspaners zo min mogelijk gereedschappen wisselen.”