Nieuwe spantangopname Seco met hoge rondloopnauwkeurigheid

De nieuwe spantangopname EPB 5672 van Seco Tools biedt een maximale rondloopnauwkeurigheid van slechts drie micron bij een gereedschapslengte van drie keer de buitendiameter (3xD), tot 50 mm. Dit is 40% lager dan het vorige D-type (5872), dat op dit moment wordt uitgefaseerd.

Een andere belangrijke eigenschap is het koppel dat kan worden overgebracht. “Er is een trend in de markt naar steeds hogere klemkrachten”, zegt Denis Sprauel, Corporate Product Manager bij de Seco-fabriek in Bouxwiller, Frankrijk. “Hierdoor neemt het koppel dat kan worden overgebracht toe, en daardoor ook de snijvoorwaarden.”

De EPB 5672 is ontworpen voor een maximale klemkracht die gelijkmatig, over de gehele lengte van de spantang, wordt overgebracht op de gereedschapsschacht, waardoor verspaningsgereedschap met hoog prestatievermogen kan worden gebruikt. De hoge en gelijkmatige druk op de gereedschapsschacht wordt bereikt door een combinatie van ontwerpkenmerken. Een ervan is de spanmoer, die voorzien is van sterke trapezoïdale schroefdraad om de spantang stevig omlaag te drukken in zijn zitting. Een andere is dat het lichaam, spantang en moer vervaardigd worden met een hoogwaardige afwerking en precisie. Het resultaat is een overdraagbaar koppel dat drie keer hoger is dan dat van de voorgaande spantangopnamen.

Tevens is er een compleet nieuw type functionaliteit tussen moer en lichaam ontstaan: twee cilindrische geleidingsvlakken aan beide zijden van de schroefdraad. Sprauel: “Bij de klassieke types komt de spanmoer alleen in contact met de houder via de schroefdraad. In dit geval heeft de moer een dubbele functie: de schroefdraad drukt de spantang in het lichaam terwijl de twee cilindrische geleidingen de rondlooponnauwkeurigheid laag houden.”

Dit is één van de redenen achter de rondloopnauwkeurigheid van slechts drie micron die kenmerkend is voor de EPB 5672. Een andere is de cilindrische vorm van moer en lichaam zonder asymmetrische onderdelen. Hierdoor ontstaat een goed gebalanceerde gereedschapssamenstelling voor hogesnelheidsfrezen, waarbij de gladde ronde spantangmoer met een speciale spantangsleutel wordt vastgezet. De kop kan een toerental aan van 80.000 omwentelingen per minuut (tpm), maar het werkelijke maximum wordt vaak beperkt door het type en de grootte van de opname.

Al met al is een stabiele spantangopname met zeer lage gereedschapsdoorbuiging ontstaan, geschikt voor modern verspaningsgereedschap. Maar, zoals altijd, dient de gebruiker alles wel juist te monteren. “Wie van de rondloopnauwkeurigheid van drie micron wilt profiteren, moet u wel het juiste aanhaalkoppel toepassen,” aldus Sprauel, die nog toevoegt dat als accessoire een momentsleutel verkrijgbaar is.

De uiterst nauwkeurige spantangopname EPB 5672 is leverbaar met diverse conussen, in vijf verschillende groottes: 11 (1–7 mm); 16R (1–10 mm); 16 (1–10 mm); 25 (2–16 mm); 32 (2–20 mm). Iedere grootte biedt de keuze tussen korte, middellange en lange uitsteeklengte. De spantangen zijn leverbaar in conventionele en afgedichte uitvoering (behalve voor grootte 11, waarvoor geen afgedichte uitvoering wordt geleverd). Afgedichte spantangen worden toegepast om het koelmiddel door de inwendige koelkanalen van het gereedschap te voeren, indien aanwezig. Een ander alternatief is het lichaam van een tapse stopschroef achter het gereedschap te voorzien. De conus dicht dan af bij het facet aan het uiteinde van de schacht van het gereedschap. Stopschroeven zijn als accessoire leverbaar, maar het is belangrijk er rekening mee te houden dat zij van invloed zijn op de rondloopnauwkeurigheid en niet mogen worden gebruikt bij spindeltoerentallen boven 10.000 tpm.

Samengevat combineert de EPB 5672 de nauwkeurigheid van krimp- en hydraulische opnamen met de flexibiliteit van een spantangopname. “Krimp- en hydraulische opnamen zijn bestemd voor gereedschapsopnamen met ISO-afmetingen,” zegt Sprauel. “Een spantangopname kan worden gebruikt voor gereedschappen met verschillende diameters, door de spantang te wisselen.” Dankzij de flexibiliteit van de spantangopname, is het aantal toepassingen toegenomen waarvoor de EPB 5672 geschikt is, waaronder frezen, boren, tappen en ruimen. Voor machinefabrieken betekent dit minder gereedschapsinventaris en snelle responstijd voor verschillende toepassingen. En, last but not least, is er een nieuwe ‘finish’. “Het lichaam krijgt bij ons een zeer goede coating en de moer ook, maar van een ander type,” aldus Sprauel. “Het lichaam krijgt een anti-oxidatiecoating, terwijl de antioxidatie- en antifrictiecoating van de moer de schroefdraad beschermt.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

BIS Specials opent demoruimte voor digitaal klantcontact

14-04 “Het idee voor een demoruimte met de mogelijkheid om digitaal contact te leggen met…

Automatisering

Intelligente spantechniek en grijpsystemen voor machinale bewerking

21-08 Smart loading, smart processing, smart connection – deze drie kernthema’s zullen de industriële productie…

Verspanen

Heku Tools gecertificeerd servicepartner Allmatic

15-05 Allmatic-Jacob Spannsysteme heeft de status van Heku Tools in Kaatsheuvel als gecertificeerd servicepartner verlengd.…

Verspanen

Zelf-centrerende 4-klauwplaat voor freesbank

19-12 Naast de InoFlex zelf-centrerende én compenserende 4-klauwplaat voor draaibanken brengt de Duitse fabrikant HWR…

Werkplaatstechniek

Fein – specialist bij verbouwingen

11-10 Wie renoveert, weet waarop het daarbij aankomt: op krachtige en betrouwbare elektrische gereedschappen die…

Verspanen

Flexibel opspannen op freesdraaibanken

03-04 Spantech Opspantechniek presenteerde op de TechniShow de nieuwe InoFlex VL klauwplaat speciaal voor freesdraaibanken.…

Automatisering

BMO robotcel wisselt spantangen automatisch

16-03 De nieuwste innovatie van BMO Automation is een Platinum 24F robotcel die specifiek ontwikkeld…

Featured

Leering Hengelo importeur Lang Spantechniek

05-09 Leering Hengelo levert sinds 1 september het totale programma van Lang Spantechniek. Vanaf 1…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV