Offertes voor complexe delen uit plaat, buis en staf binnen enkele minuten

Heel veel metaalbewerkers zullen het vast herkennen: het kost (te) veel tijd om met een consistente offerte te reageren op aanvragen van klanten voor complexe orders met diverse bewerkingen. Metal Heaven presenteert hiervoor nu Rhodium24. Dit is een calculatieoplossing in de cloud, waarin orders met als uitgangspunt plaat-, buis- en stafmateriaal, die een veelheid aan bewerkingen vragen, kunnen worden gecalculeerd. Deze oplossing – inclusief volwaardige nesting en connectiviteit met ERP- en CAM-systemen – wordt aangeboden op basis van een abonnement tegen een vast jaarlijks bedrag.

Naast de primaire bewerking van plaat-, buis- en stafmateriaal kunnen er ook 25 à 30 aanvullende bewerkingen zoals draadtappen, soevereinen, boren en oppervlaktebehandelingen in Rhodium24 worden gecalculeerd.

“Wij zien klanten die er met hun bestaande calculatiecapaciteit soms dagen of zelfs weken over doen om op aanvragen te reageren. Terwijl reageren binnen enkele uren de norm is geworden. Daardoor lopen ze orders mis. Met onze oplossing kun je binnen enkele minuten reageren”, zegt Wim Dijkgraaf van start-up Metal Heaven.

Snel en consistent calculeren

Hij heeft er samen met zijn team en enkele partners ruim 3 jaar aan gewerkt om Rhodium24 te ontwikkelen tot een marktrijpe oplossing. Met als doel: een innovatieve en geavanceerde calculatieoplossing aanbieden, die bereikbaar is voor alle metaalbewerkers, inclusief een zelfbedieningsportaal voor hun klanten. Hoewel een zelfbedieningsportaal nog altijd ‘hot’ is in de markt, heeft Dijkgraaf gaandeweg wel gemerkt dat een portaal niet voor iedereen belangrijk is. Sterker nog: het is voor veel metaalbewerkers helemaal niet relevant. Wim Dijkgraaf legt uit: “Waar de meesten behoefte aan hebben, is dat ze snel en consistent kunnen calculeren met complexe aanvragen en daar een snelle en goede offerte op af kunnen geven. En dat alle gegevens automatisch in ERP worden geschoten en tekeningen direct in het juiste CAM-pakket beschikbaar zijn als de offerte een order wordt.”

Want juist daar – aan de voorkant van het proces – zit bij veel metaalbewerkers de bottleneck. De capaciteit op hun verkoopafdeling en werkvoorbereiding is niet toereikend. Het is bedrijfseconomisch vaak niet verantwoord om deze uit te breiden. Bovendien zijn daar nauwelijks mensen voor te vinden en als die er wel zijn, haken ze vaak al gauw af. Want veel hoogopgeleide hbo’ers beleven weinig lol aan het invullen van excel-sheets en het overtikken van informatie in ERP- en CAM-systemen.

Geen investeringsrisico’s

Maar nu is er Rhodium24 om hier een mouw aan te passen. Het is een state-of-the-art calculatieoplossing, beschikbaar voor ieder bedrijf dat zich richt op platen, buizen, kokers, profielen, assembleren, koopdelen, noem maar op. Hij is volledig door Metal Heaven zelf ontwikkeld, met unieke functionaliteiten die nergens anders kunnen worden gekocht omdat ze gewoon niet bestaan. “We werken hier met zes man fulltime aan en maken ongekende stappen voorwaarts”, zegt Dijkgraaf. “Rhodium24 is beschikbaar vanuit de Microsoft Azure Cloud op basis van een jaarabonnement. Dat betekent minimale investeringskosten, geen beheer- en onderhoudskosten en geen ICT-risico’s voor de gebruikers. Want wij hosten en beheren het systeem en ontwikkelen het volop door. Om de twee weken voegen we nieuwe functionaliteiten toe.”

Een eenvoudig abonnement

Plaatbewerkers kunnen van deze cloudoplossing gebruik maken voor een vast bedrag dat neerkomt op zo’n 2000 euro per maand. Ze kunnen dan gemiddeld 10.000 regels calculeren, ongeacht het aantal gebruikers. “Naast alle ontwikkelingskosten is onze grootste kostenpost het specifiek inrichten van het systeem per bedrijf”, legt Dijkgraaf het kostenplaatje uit. “Die consultancykosten moeten we terugverdienen via het abonnement. Ons doel is dat we voor de klant het systeem inrichten en er binnen twee à drie weken perfecte offertes uitkomen. Dat doen we voor één machine voor alle benodigde bewerkingen. Bij meerdere machines komen er extra consultancykosten. Heeft een klant meerdere fabrieken dan zullen we om tafel gaan zitten voor een totaalpakket.”

Naast het abonnement op Rhodium24 zijn er jaarlijkse kosten in de vorm van abonnementen op de koppelingen met ERP- en CAM-pakketten. Hierbij moet gedacht worden aan bedragen van ongeveer 2500 euro per jaar. Wim Dijkgraaf: “Je betaalt bij ons voor de functionaliteit en de compleetheid van wat je kunt calculeren. Iedereen kan gemakkelijk de som maken hoe snel je dit abonnement terugverdient (ROI). Alles wat je in de cloud calculeert wordt automatisch in alle systemen van je fabriek ingevoerd. Hiervoor gebruiken we schaalbare en bedrijfszekere IoT-technologie (Internet of Things). Rhodium24 weet precies de bewerkingen en daarmee ook welke bestanden naar welke CAM-systemen moeten worden gestuurd. Daar heb je geen handmatig werk meer mee. Als een offerte een order wordt, staat alles klaar in de CAM-systemen om hem in productie te nemen.”

Aanvullende bewerkingen en koopdelen

Naast de primaire bewerking van plaat-, buis- en stafmateriaal kunnen er ook 25 à 30 aanvullende bewerkingen zoals draadtappen, soevereinen, boren en oppervlaktebehandelingen in Rhodium24 worden gecalculeerd. Het systeem leert zelfs koopdelen te herkennen door van de geometrieën van onderdelen als scharnieren, deurkrukken en inserts unieke digitale ‘vingerafdrukken’ te maken die gekoppeld zijn aan het artikelenbestand.

Verder is Metal Heaven volop bezig om artificial intelligence toe te passen om betrouwbare schattingen te kunnen maken van de kosten voor kantwerk en assemblagewerkzaamheden (lassen, schroeven) zodat ook die automatisch kunnen worden gecalculeerd. “Bij processen als kanten en lassen heb je met zoveel variabelen te maken dat hier nog veel kennis van mensen aan te pas komt. Bij ons zijn twee specialisten fulltime bezig met AI-oplossingen. Ze ontwikkelen algoritmen die features in tekeningen herkennen en trainen Rhodium24 om deze om te zetten in schattingen van productietijden. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. Ik denk dat we dit jaar de eerste oplossingen voor een brede doelgroep hebben. Dan leert het systeem zelf en hoef je geen onderhoud meer op je rekenmodellen te doen en dus niet langer excel-sheets te optimaliseren”, besluit Dijkgraaf.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Metal Heaven is nu de Quotation Factory

07-02 De metaalbewerkende industrie kon voor het eerst kennis maken met Metal Heaven tijdens METAVAK…

Automatisering

Virtuele beurs Omron presenteert fabriek van de toekomst

23-11 Omron Industrial Automation Europe organiseert een virtuele beurs, waar klanten de nieuwste technologieën voor…

Plaatbewerking

Verkooptool in de cloud klaar voor gebruik

27-10 Rhodium24, de veelbelovende cloudoplossing en verkooptool voor plaatbewerkende bedrijven van start-up Metal Heaven, is…

Bedrijf en Economie

Romias en Cellro winnaars TechniShow Awards

05-03 Romias Robotics en Cellro zijn de winnaars geworden van de TechniShow Innovation Awards. Er…

Bedrijf en Economie

Rabobank: Meeste industriebedrijven niet klaar voor de toekomst

05-03 Het merendeel van de Nederlandse industriebedrijven is niet klaar voor de toekomst. Zo is…

Bedrijf en Economie

Nog 15 gegadigden voor TechniShow Awards

27-01 After an initial assessment by the professional jury, 15 exhibitors from the upcoming TechniShow…

Automatisering

AESC gaat online verkooptool Rhodium24 vertegenwoordigen

22-01 AESC, leverancier van software voor de maakindustrie, gaat samenwerken met Metal Heaven en biedt…

Automatisering

Efficiënte verkooptool op basis van abonnement

28-10 Start-up Metal Heaven trok op METAVAK de belangstelling van het plaatbewerkende MKB (en inkopers)…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X