Operator in maakbedrijf veilig aan de slag met toestelletje om de nek

0

Het Belgische onderzoekscentrum Flanders Make stelt drie technologische oplossingen voor waarmee (productie)bedrijven hun medewerkers en bezoekers kunnen beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Het gaat om één toestel dat de lichaamstemperatuur screent en twee systemen die mensen helpen om minstens 1,5 meter afstand te houden. Weefmachineproducent Picanol test al één van de social distancing systemen in de praktijk.

“Om deze moeilijke periode door te komen, hebben onze onderzoekers op zeer korte termijn nieuwe technische oplossingen ontwikkeld om bedrijven te helpen hun productie en andere activiteiten zo snel en zo veilig mogelijk voort te zetten. Zo willen we onze industrie en onze economie een positieve boost geven”, zegt Urbain Vandeurzen, voorzitter van Flanders Make.

Lichaamstemperatuur  screenen

De eerste oplossing is een systeem dat de lichaamstemperatuur screent. Dirk Torfs, CEO van Flanders Make, legt uit: “Om te beginnen screen je iedereen die binnenkomt meteen op lichaamstemperatuur met ons systeem gebaseerd op infrarood-metingen. Bij twijfel gebruik je een thermometer en je laat alleen diegenen met een gezonde lichaamstemperatuur binnen. Grote groepen kunnen zo snel gescreend worden, met respect voor social distancing. Zo verlaag je de kans op aanwezigheid van zieke mensen in je bedrijf. Ook in de retail-sector en in publieke gebouwen kan dit systeem van pas komen.”

Toestel om de nek

Eenmaal binnen, draagt elke medewerker met een job die veel aandacht voor social distancing vereist een toestelletje om de nek. Dit geeft een geluidssignaal zodra iemand te dichtbij komt. Dit nieuwe toestelletje bevindt zich dicht bij de mond, het ideale uitgangspunt om de afstand te meten. Zo kunnen ook operators in de productie veilig aan het werk. Dit toestel helpt de medewerkers om hun gedrag meteen te corrigeren en oplettend te blijven.

Voor plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals de hal waar men binnenkomt, is een systeem met camera’s ontwikkeld. Dit genereert eveneens een geluidssignaal wanneer mensen te dicht bij elkaar komen. “De camerabeelden worden niet opgenomen en mensen zijn niet herkenbaar in beeld, dus de privacywetgeving wordt perfect gerespecteerd”, aldus Torfs. “Het kan dus ook breder ingezet worden, bijvoorbeeld in de horeca.”

Voor medewerkers met een job die veel aandacht voor social distancing vereist, is een toestelletje ontwikkeld dat om de nek wordt gedragen. Dit geeft een geluidssignaal zodra iemand te dichtbij komt.
Voor medewerkers met een job die veel aandacht voor social distancing vereist, is een toestelletje ontwikkeld dat om de nek wordt gedragen. Dit geeft een geluidssignaal zodra iemand te dichtbij komt.

Eerste testen in productie Picanol

Deze oplossingen kunnen zowel gecombineerd als afzonderlijk gebruikt worden, naargelang de noden van het bedrijf. Flanders Make past ze zelf al even toe en biedt ze nu ook aan bedrijven aan. Weefmachineproducent Picanol was al heel snel actief betrokken en test momenteel één van de social distancing systemen in zijn fabriek te Ieper. Geert Ostyn, VP Weaving Machines bij Picanol en vice-voorzitter van Flanders Make: “Momenteel testen we dit systeem onze fabriek in Ieper met acht operators die het toestelletje om de nek dragen. Als ze te dicht bij elkaar komen, horen ze meteen een signaal om afstand te nemen. Bij een positieve evaluatie, willen we snel uitbreiden naar tachtig medewerkers. Het eenvoudig te installeren systeem vergt geen vaste infrastructuur, werkt volledig lokaal en het respecteert de privacy van de werknemers. Dit is een mooi voorbeeld van een snelle ontwikkeling van een onderzoekscentrum die op korte termijn in de bedrijven ingezet kan worden.”

Voor plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals de hal waar men binnenkomt, is een systeem met camera’s ontwikkeld. Dit genereert eveneens een geluidssignaal wanneer mensen te dicht bij elkaar komen.
Voor plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals de hal waar men binnenkomt, is een systeem met camera’s ontwikkeld. Dit genereert eveneens een geluidssignaal wanneer mensen te dicht bij elkaar komen.

Flanders Make brengt op dit moment de specifieke noden van geïnteresseerde bedrijven in kaart en overlegt met potentiële producenten van de verschillende systemen. Dit met het oog op een zo snel mogelijke introductie.