Oplossingen voor zwaar frezen

0

Dormer Pramet introduceert een nieuwe serie tangentiële vlakfrezen en wisselplaten voor zware freestoepassingen.

De tangentiële bevestiging van de nieuwe robuuste dubbelzijdige wisselplaten verzekert een stabiele opspanning. Dit resulteert in een goede stootbestendigheid en kostenbesparende bewerkingen dankzij de hoge productiviteit die door een hoge voeding en grote snijdiepte wordt gerealiseerd.
De tangentiële wisselplaten LNEX zijn bedoeld voor gebruik op de S60LN15C-frees van Pramet, met een instelhoek van 60° en geschikt voor het vlakfrezen van gietijzer en staal in veeleisende bewerkingsomstandigheden. Tomasz Cymorek, internationaal applicatie-engineer bij Dormer Pramet, zegt hierover: “Dankzij de constructie van de tangentiële frees kunnen de wisselplaten stabiel worden opgespannen, en door de montage wordt de snijkracht uitgeoefend langs de dikste, sterkste as van de wisselplaat. Hierdoor is de frees bestand tegen grotere krachten en is de standtijd minstens 30 procent hoger in vergelijking met de radiale optie. Onze nieuwe serie wisselplaten is geschikt voor grote werkstukken op grote giet- en smeedstukken voor met name de energie- en scheepvaartsector.”  
 
Spaanbrekers
Ter ondersteuning van de nieuwe serie frezen heeft Pramet de M- en KR-spaanbrekers ontwikkeld. De M serie heeft een positieve geometrie voor standaardwerkstukken en bevordert lage snijkrachten. De spaanbreker KR heeft een meer negatieve geometrie voor moeilijke werkstukken en is de eerste keuze voor zware snijomstandigheden.
De wisselplaten zijn geproduceerd met gebruikmaking van de nieuwe hardmetaalsoorten M5326, M8326 en M8346, die speciaal zijn ontwikkeld voor zware freestoepassingen waardoor ze een grotere duurzaamheid bieden.
Intussen heeft Pramet nu een complete serie ADMX16-wisselplaten voor productief 90° hoekfrezen. Per 1 april heeft Pramet daar nog vijf nieuwe radii aan toegevoegd (0,4 mm – 5,0 mm) en een nieuwe ADEX-wisselplaat met HF-geometrie voor bewerkingen met hoge voeding. ADMX16 biedt een universele oplossing voor het bewerken van staal, roestvast staal, gietijzer, koper en aluminium. Dankzij de zeer positieve geometrie van de wisselplaten zijn lage snijkrachten mogelijk, wat de duurzaamheid en betrouwbaarheid ten goede komt. De geoptimaliseerde vorm zorgt ervoor dat de ADMX16 een soepeler werking en succesvolle spaanverwijdering biedt. Hierdoor is een oppervlakteafwerking van hoge kwaliteit gegarandeerd.