Optimaal nesten van schaar- en zaagmachines

0

LogiTOLE & LogiBARRE zijn gebruiksvriendelijke, geavanceerde nestingprogramma’s voor het optimaliseren van scharen en zaagmachines. De systemen beschikken in de nieuwste release V7 over een voorraaddatabase waarin eventueel de gehele voorraad platen en profielen bijgehouden kan worden en ook reststukken automatisch kunnen worden opgeslagen voor hergebruik.

LogiTOLE & LogiBARRE worden gebruikt in de werkvoorbereiding, maar zijn ook geschikt voor een snelle calculatie van benodigd plaat- of profielmateriaal. Daarnaast kan het gebruikt worden voor de inkoop. Er kan namelijk exact berekent worden wat de plaat- of profielafmetingen zijn met het minste afvalpercentage voor een grote opdracht of project.

Drie simpele stappen
Beide softwareprogramma’s zijn identiek aan elkaar en werken in drie simpele stappen. Allereerst worden de te nesten producten ingegeven of ingelezen. De gebruiker geeft simpelweg de namen en afmetingen van de te nesten producten in en of het product geroteerd mag worden of niet voor speciale materialen. Ook is het mogelijk een order in te lezen vanuit een ander programma (ERP of CAD), door middel van de flexibele EXCEL of *.CSV interface. Hierdoor hoeven zaken niet dubbel ingegeven te worden.
Vervolgens kan de gebruiker standaard platen of profielen selecteren om de producten in te nesten. Maar er kan ook gebruik gemaakt worden van de voorraaddatabase en eventuele reststukken. Een extra optie die veel door de inkoopafdeling wordt gebruikt is het laten berekenen in stappen naar een ideale plaatafmeting of profielen.
LogiTOLE & LogiBARRE zullen vervolgens automatisch de producten nesten op de manier die de gebruiker heeft gekozen. Met de opgegeven tussenruimte, snedebreedte en nauwkeurigheid. De verschillende uitkomsten kunnen bekeken worden en de optimale indeling gekozen. Daarna kunnen de reststukken automatisch worden opgeslagen, met een daarbij behorende prioriteit. Op die manier worden reststukken gebruikt voor er begonnen wordt met een nieuwe plaat.
De lijst van formaten met de afmeting van de reststukken en het percentage afval wordt direct weergegeven. Er kan ook een materiaallijst afgedrukt worden voor de inkoop en een lijst met alle knip- en zaagmaten voor de werkvloer. Het is zelfs mogelijk om een export te maken welke door Widenhorn geschikt gemaakt kan worden voor de knip- of zaagmachine.

Nauwkeurige offertes
“Door met LogiTOLE & LogiBARRE te werken kan een bedrijf snel nauwkeurige offertes maken”, zegt Anco Euser van Widenhorn, dat deze programma’s in Nederland op de markt brengt. “De programma’s rekenen snel de platen uit die moeten worden ingekocht en men bespaart tijd met het maken van knip- en zaaglijsten. Men bespaart geld wanneer dure materialen geknipt worden, afval wordt vermeden, de materiaalvoorraad wordt exact bijgehouden en reststukken worden optimaal gebruikt.