Pramet introduceert verbeterde hardmetaalsoort

Pramet, specialist in wisselplaat verspaningsgereedschappen, heeft een nieuwe PVD-hardmetaalsoort voor algemene freestoepassingen. De hardmetaalsoort M8340 – onderdeel van de groep van Up!Grade hardmetaalsoorten – is beter bestand tegen slijtage met behoud van consistente prestaties en proceszekerheid onder uiteenlopende omstandigheden.

Karel Tiefenbach, product manager voor wisselplaat verspaningsproducten bij Pramet, vertelt: “De hardmetaalsoort M8340 is het resultaat van twee jaar van onderzoek en ontwikkeling. De combinatie van de sub-micron korrelgrootte van het substraat en de meerlaagse PVD-coating verbetert de slijtagebestendigheid – in het bijzonder door het voorkomen van het ontstaan en het zich uitbreiden van thermische scheurtjes.”

In eerste instantie ontwikkeld voor het frezen van normale staalsoorten, roestvast staal en, onder bepaalde condities, gietijzer, komt de nieuwe hardmetaalsoort, die de bestaande hardmetaalsoort 8240 gaat vervangen, nu beschikbaar voor de bijna 150 wisselplaten van Pramet’s wisselplaat assortiment. Tiefenbach: “M8340 biedt een grotere operationele betrouwbaarheid en is veelzijdiger – wat wordt onderstreept door het feit dat het geschikt is voor zowel droge als vloeistofgekoelde bewerkingen.”

Tegelijk met de introductie van de nieuwe hardmetaalsoort, introduceert Pramet ook een reeks universele 90º frezen voor productief frezen in kleinere diameters. De wisselplaat ADMX07 is ontwikkeld als veelzijdige aanvulling voor de AD-familie, met diameters vanaf 10 mm voor allerlei toepassingen en materialen. Verkrijgbaar met drie verschillende radiuskeuzes – 0,2, 0,4 en 0,8 mm – heeft deze wisselplaat een geoptimaliseerde snijkant voor een gladdere bewerking.

Er is ook een ‘gereduceerde schacht‘-versie verkrijgbaar, die diepe holtes en moeilijk bereikbare plaatsen toegankelijk maakt. De freesbody is gemaakt van gehard gereedschapsstaal voor meer sterkte in onstabiele verspaningscondities.

ADMX07 is een verbreding van de ADMX11- en ADMX16-series, die ook worden uitgebreid met nieuwe radiusopties binnen Pramet’s tweede productupdate van 2014. Deze laatste uitbreiding biedt ook meer keuzes biedt voor R (voorbewerken) en FA (aluminium).

De wisselplaat ADMX11 heeft een sterk positieve geometrie voor een geringer machinevermogen en een speciaal vormgegeven spaangroef voor een gemakkelijke en snelle spaanafvoer. ADMX11 is een veelzijdige oplossing voor staal, roestvast staal, gietijzer, titanium, nikkel, koper en aluminium en levert een goede oppervlakteafwerkingskwaliteit voor het werkstuk en ondersteunt nu ook de nieuwe hardmetaalsoorten M8340 voor diverse soorten staal en roestvast staal en M0315 voor non-ferro materialen.

Pramet, een productmerk binnen de Dormer Pramet organisatie, heeft ook een lijn van drie nieuwe hardmetaalsoorten onthuld voor betere operationele betrouwbaarheid, verspaningsresultaten en gereedschapsstandtijd in moeilijke freestoepassingen. De hardmetaalsoort M5326 is bestemd voor het frezen van gietijzer en heeft een MT-CVD-coating die een grote stabiliteit aan de snijkant geeft. M8326 is gericht op zware freestoepassingen in staalsoorten en combineert slijtvastheid en taaiheid met grote duurzaamheid en betrouwbaarheid.
Ondertussen is M8346 geschikt voor zware freestaken in diverse soorten staal en roestvast staal. Dit is de taaiste hardmetaalsoort van Pramet en levert een grote operationele betrouwbaarheid in de meest ongunstige en meest onstabiele bewerkingscondities.

Naast de nieuwe hardmetaalsoorten heeft Pramet een significante verbetering aangekondigd van zijn LNGX12 hoekfreeswisselplaten. Deze reeks is uitgebreid met nieuwe geometrieën, waaronder F (nabewerken), R (voorbewerken) en FA (aluminium) en extra radiusopties van 0,4 – 3,0 mm.
Het veelzijdige gereedschap LNGX12 zorgt voor proceszekerheid voor breed scala van toepassingen en is geschikt voor de meeste technische materialen en freesbewerkingen, met inbegrip van vlakfrezen, hoekfrezen, groefsteken, plunge frezen, spiraalinterpolatie, hellend frezen en progressief plungen.

De productintroductie in november omvat ook de komst van Pramet gereedschappen voor de railindustrie – met name voor het draaien van wielsets. Pramet’s verspaningsgereedschappen worden jaarlijks wereldwijd ingezet bij de productie van meer dan 8 miljoen treinwielen en deze uitbreiding versterkt het groeiende aanbod voor de railsector.

De nieuwe spaanbreker TF is specifiek ontworpen voor kleinere snijdieptes. Ook zijn de wisselplaat CNMX 191140SN en bijbehorende instelbare cassettes met onderlegplaat aan de reeks toegevoegd, en zijn nu ook twee nieuwe hardmetaalsoorten – T5305 en T5315 – verkrijgbaar voor het bewerken van zeer harde wielen. Deze hardmetaalsoorten zijn bijzonder slijtvast en taai, ook onder zware snijcondities.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Uitbreiding af- en groefsteekgereedschappen Dormer Pramet

06-04 Deze uitbreiding is een vervolg op de nieuwe af- en groefsteekgereedschappen, die in november…

Verspanen

Wisselplaten autonoom controleren en vervangen

13-01 Wisselplaten die worden ingezet voor verspanende bewerkingen, werden tot nu toe handmatig gecontroleerd en…

Verspanen

Optimaal samenspel tussen gereedschap, machine en strategie

02-10 Wanneer cyclustijd, kwaliteit, complexiteit, standtijd en kosteneffectiviteit niet ter discussie staan, is veel verspaningswerk…

Verspanen

Frezen met hoge voedingen

17-03 Dormer Pramet heeft zijn assortiment frezen voor het werken met hoge voedingen zoals in…

Verspanen

Gietijzer draaien

28-01 Tungaloy Benelux introduceert wisselplaten in de keramische kwaliteit TZ120 voor het draaien van gietijzer…

Verspanen

Wisselplaatboor voor 7xD gatdiepte

18-12 De CoroDrill DS20 van Sandvik Coromant is een boorconcept met wisselplaten dat gatdiepten tot…

Verspanen

Kennametal maakt hard draaien rendabeler

09-12 Kennametal kondigde onlangs zijn nieuwste innovatie aan in hard draaiende KBH10B- en KBH20B PcBN-kwaliteiten,…

3D

3D-geprint kottergereedschap

06-11 Het 3D-geprinte kottergereedschap voor statorhuizen van Kennametal is specifiek ontworpen om te voldoen aan…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X