RHTC levert persstraat voor productie van vliegtuig-interieurdelen

0

In een fabriek in Thailand worden binnenkort composiet sandwich toiletdeuren voor vliegtuigen geproduceerd op een persstraat die is ontwikkeld en geleverd door RHTC uit Schaijk in samenwerking met Machinefabriek Lacom.

De opdracht voor deze persstraat is gegeven door Aeroworks Composites in Den Haag, een onderdeel van de Aeroworks groep, die innovatieve oplossingen voor de aerospace sector ontwikkelt. Rob Huberts, directeur-eigenaar van RHTC, kwam met hen in contact via Jan Reint Voortman van Voortman Machines. Aeroworks was op zoek naar een goede en efficiënte oplossing voor de productie van toiletdeuren voor vliegtuigen in hun vestiging in Thailand.

Twee persopstellingen
Voor de productie van dergelijke producten worden vaak 4-koloms persen gebruikt, maar dat is een dure oplossing. RHTC heeft nu een aanzienlijk goedkoper systeem geleverd, dat bestaat uit twee keer twee persen van 100 ton. Deze persen vormen de kern van een persstraat, die speciaal is ontwikkeld voor het onder druk uitharden van de vliegtuig-interieurdelen. Door het plaatsen van twee persopstellingen vlak achter elkaar is het mogelijk om de opwarm- en afkoelcyclus te scheiden, waardoor de doorlooptijd aanzienlijk verbetert. De interieurdelen worden in speciaal ontwikkelde mallen uitgehard. Op de persstaat is een railsysteem geïntegreerd waardoor het mogelijk is de productmallen soepel op wielen door te voeren. Dit railsysteem is zo ontwikkeld dat de mallen vlak boven het onderste persbed zweven en tijdens het sluiten van de pers vanzelf tegen het persbed worden aangedrukt. Dit is bereikt door het railsysteem op veren te plaatsen. De gehele persopstelling is PLC gestuurd zodat de cyclustijd en opening afstand een kwestie van invoeren is. Daarnaast maakt PLC verdere automatisering in de toekomst mogelijk.
De persstraat heeft een capaciteit van 12.000 deuren per jaar en is inmiddels vervoerd naar Thailand, waar nu al orders klaar liggen voor 3.200 toiletdeuren per jaar. “Dit was een prachtige opdracht voor ons”, aldus Rob Huberts. “Een belangrijk aspect was dat de persen een half uur lang een constante druk moeten leveren. Daar hebben we voor gezorgd.”   

Euroblech groot succes
Eind oktober heeft RHTC deelgenomen aan de vakbeurs Euroblech in Hannover. Huberts kijkt terug op een geweldige beurs. “We hebben een gat in de markt gevonden. We waren altijd al leverancier van hydraulische werkplaatspersen, maar leveren nu ook portaalpersen, C-frame persen, 4-koloms persen, richtpersen en productiepersen. Met deze serie hebben we op de Euroblech gigantische resultaten geboekt. Onder andere voor de richtpers die we in onze stand lieten zien, hebben we wel 30 offertes gemaakt. Dit overtrof al onze verwachtingen.
Over de redenen voor deze grote belangstelling zegt Huberts: “De grote staalindustrie begint duidelijk weer een beetje wakker te worden, evenals de constructiebouw. Daarnaast zijn onze prijzen beduidend  lager dan die van onze collega’s. Onze producten zijn perfect gebouwd en netjes afgewerkt. Daar hebben wij al veel complimenten over gekregen.”