Sandvik Coromant introduceert nieuwe soorten voor het draaien van superlegeringen

Sandvik Coromant heeft twee nieuwe draaisoorten geïntroduceerd, ontworpen voor het bewerken van hittebestendige superlegeringen (HRSA). De S205 draaisoort voor nabewerken en semi-nabewerken en de keramische soort CC6165 voor voorbewerken en semi-nabewerken zijn ontworpen voor het bewerken van moeilijke oppervlakken in HRSA materialen.

De S205 draaisoort van Sandvik Coromant is ontwikkeld voor de bewerking van hittebestendige superlegeringen (HRSA). (foto: Sandvik Coromant)

HRSA materialen worden vaak gebruikt voor vliegtuigonderdelen die te maken hebben met extreme prestatievereisten. Deze materialen behouden hun hardheid wanneer ze te maken krijgen met intense hitte. De vraag naar lagere emissies, hogere brandstofefficiëntie en energiedichtheid in de transport- en energiesector maken HRSA-materialen bijzonder waardevol in deze toepassingen.

Omdat HRSA-materialen metallurgisch zo zijn samengesteld om een hoge sterkte te hebben bij temperaturen tot 1.000 °C, zijn de spanningen die worden gegenereerd hoog wanneer ze worden bewerkt. De unieke eigenschap van deze op nikkel-, ijzer- en kobalt gebaseerde superlegeringen om dicht bij het smeltpunt van hun basismetaal te presteren geeft ze doorgaans een slechte bewerkbaarheid. Sandvik Coromant’s nieuwe soorten voor draaien zijn geoptimaliseerd met deze bewerkingsuitdagingen als uitgangspunt.

S205 voor semi-nabewerken en nabewerken

De ‘chemical vapour deposition’ (CVD) soort S205 biedt een verhoogde productiviteit dankzij hogere snijsnelheden bij semi-nabewerken en nabewerken. Gecoat met de tweede generatie Inveio coating voor een betere slijtvastheid en langere standtijd, versterkt deze nabehandingstechnologie de S205 wisselplaat door het wijzigen van de mechanische eigenschappen. De Inveio technologie vormt dicht op elkaar gepakte kristallen die in één richting zijn uitgelijnd rond de wisselplaat om een sterke beschermende barrière te vormen, terwijl een maximale thermische bescherming wordt geboden om de bestendigheid tegen kolkslijtage en flankslijtage te verbeteren.

Ideaal voor gebruik met verouderde materialen op nikkelbasis en voorbewerkte oppervlakken, voor het bewerken van componenten zoals turbineschijven, ringen en assen van vliegtuigmotoren, biedt de S205 soort volgens Sandvik Coromant 30% tot 50% hogere snijsnelheden dan concurrerende HRSA draaisoorten zonder dat dit ten kosten gaat van de standtijd. Het introductie-assortiment van de S205 omvat 36 artikelen, en in het voorjaar van 2021 zullen er nog meer worden toegevoegd.

CC6165 voor voorbewerken en semi-nabewerken

De CC6165 soort is gemaakt van SiAION keramiek, een specialistische klasse van hittebestendige materialen met een hoge sterkte bij hoge temperaturen, is geoptimaliseerd voor het voorbewerken en semi-nabewerken van HRSA materialen alsmede voor profieldraaien en algemene draaitoepassingen. Net als bij de S205 zijn typische componenten die bewerkt worden met de CC6165 soort, turbineschijven, behuizingsringen en ventielen. Als opvolger van de CC6160 draaisoort van Sandvik Coromant, heeft de CC6165 en verbeterde snijkanttaaiheid voor het veilig bewerken van veeleisendere HRSA-oppervlakken. De nieuwe draaisoort maakt ook hogere verspaanvolumes mogelijk, hetgeen helpt de productiviteit te verhogen en de kosten per component te reduceren. De keramische soort CC6165 is leverbaar in een breed scala aan gereedschappen om te voldoen aan de vereisten van diverse industrieën en materialen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Sandvik ondersteunt circulariteit met recyclinginitiatief

13-12 Sandvik Coromant heeft het recyclen van volhardmetaal al enkele decennia gestimuleerd. Sandvik kocht in…

Verspanen

Live demo’s Sandvik Coromant bij Okuma op Machineering

20-03 Okuma zal op Machineering zijn Multus U3000 multitasking-machine presenteren. Als onderdeel van de showcase…

Verspanen

Sandvik werkt aan ISO-standaarden voor gedigitaliseerde industrie

05-12 Het is een relevant moment om digitale standaarden te overwegen. Volgens MarketsAndMarkets werd de…

Verspanen

Sandvik Coromant CoroTurn Prime B-type wisselplaten

31-10 PrimeTurning, geïntroduceerd in 2017, maakt het draaien in alle richtingen mogelijk en is een…

Verspanen

Nieuwe volhardmetalen vingerfrezen Sandvik Coromant

05-10 Het concept is ontwikkeld voor voorbewerken en nabewerken met verschillende aangrijpingen in alle toepassingen…

Verspanen

Duurzaam verspanen kan alleen met het juiste gereedschap

09-08 Metalen vormen de ruggengraat van de hedendaagse geïndustrialiseerde wereld. Terwijl overheden wereldwijd van plan…

Verspanen

Geoptimaliseerd frezen voor trillingsvrij bewerken

06-10 Door een veilige en trillingsvrije bewerking te waarborgen, met name bij lange uitsteeklengten, biedt…

Verspanen

Gereedschappen online op maat maken helpt fabrikanten bij diversificatie-uitdagingen

17-03 Maatwerkproductie — het proces van het ontwerpen, berekenen en produceren van goederen op basis…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV