Simulatiesoftware MTS: 'Dichter bij de werkelijkheid kom je niet'

De TopMill en TopTurn simulatiesoftware van het Duitse bedrijf MTS CNC Systems verzekert een sneller ‘first part right’ bij het opstarten van nieuwe CNC-programma’s en geeft minder ‘stress voor een crash’. Het wordt in Nederland op de markt gebracht door het CNC Instructie Buro, dat op zoek was naar een scholingspakket dat in een leeromgeving dezelfde beleving geeft als in de praktijk.

Volgens Peter Schuurbiers van CNC Instructie Buro beantwoordt de software hieraan ruimschoots. Hiermee kan een CNC-opleiding zich volgens hem echt onderscheiden. “Want deze software laat echt zien hoe een CNC machine werkt op het ingevoerde CNC programma (in onder andere Fanuc, Heidenhain, Siemens en het door MTS zelf ontwikkelde PAL formaat) en wat je eerst moet doen om deze in te stellen. Dichter bij de werkelijkheid kun je niet komen. Gebleken is dat studenten veel meer interesse tonen voor een CNC-job nadat zij met deze software aan de slag waren gegaan. Het vergroot dus de aantrekkingskracht van de sector metaaltechniek in het onderwijs.”

Onzeker
Het bedienen van een CNC machine voor de eerste verspaning van een nieuw product is een inspannende bezigheid. Het risico op afkeur, breukschade of een aanvaring op het product moet immers altijd worden uitgesloten. Er moet daarom (theoretisch) op het nieuwe CNC programma kunnen worden vertrouwd, maar de toepassing van snijgegevens voor de samengestelde gereedschappen en de werkstuk opspanning is nooit optimaal. “Daarom is men in de praktijk en op school aan de machine vaak nog onzeker over de juiste afloop van de eerste machine productiecyclus”, aldus Schuurbiers. “De CNC draaier/frezer of student wil het immers niet laten gebeuren dat een (duur) product wordt afgekeurd. Erger nog is een crash die hem kan worden aangerekend, door een foute afstelling of te laat (kunnen) ingrijpen bij een onveilige situatie. Daarbij treedt minstens schade op aan het gereedschap, maar ook aan de opspanning of bijvoorbeeld de machinespil. Met als gevolg flinke onkosten voor herstelwerk.”

Groter veiligheidsgevoel
Het is al langer mogelijk om fouten in CNC programma’s te minimaliseren door voorafgaande simulaties binnen professionele CAM systemen. Ook de bestaande software voor CNC opleidingen biedt hiervoor mogelijkheden middels een grafische weergave, die het inzicht in de werkelijke afloop van de verspaningen vergroot. Vaak hebben de CNC machines ook zelf een optie om deze mogelijkheid te kiezen.

Op basis van ervaringen uit de praktijk zegt Schuurbiers echter dat er toch nog onvoldoende vertrouwen bestaat aan de ‘startknop van de machine’, dat wil zeggen op de werkplek bij degene die de machine bedient, ook als deze het CNC programma zelf heeft aangemaakt en de machine hiervoor heeft moeten inrichten. “Met mijn bureau wil ik voor deze persoonlijke situatie een mooie oplossing bieden”, zegt Schuurbiers. “En wel door middel van een complete ‘Virtuele CNC Machine simulatie’ met het daadwerkelijke CNC machineprogramma, met de tools en het opspanmiddel binnen de machinecabine. Met deze 3D virtual reality is het veel gemakkelijker om je in te leven in het programma en het eigen veiligheidsgevoel over de goede afloop te verhogen. Deze simulatie maakt namelijk sneller duidelijk hoe de eigen CNC machine de volgorde uitvoert en of er nog fouten zullen optreden. Een virtuele fout kost nog niets. Men kan zonder problemen de noodzakelijke wijzigingen alvast ongecompliceerd invoeren en opnieuw beginnen. Pas nadat tools, de magazijn/revolver bezetting of fouten in het programma zijn aangepast, stapt men over op de echte machinebediening. Dit spaart tijd bij het verder uittesten op de machine en voorkomt veel ‘stress voor een crash’.”

Meer informatie en een demo versie op de website van het CNC Instructie Buro (Rubriek: CNC Simulatie).

]]>

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Altair verbetert simulaties voor elektronische systemen

01-03 Altair’s nieuwe functionaliteit stelt engineers in staat om elektronische systemen op alle aspecten van…

Automatisering

Simulatie-apps voor studenten

28-09 Techniek en wetenschap docenten zijn zich ervan bewust dat potentiële werkgevers op zoek zijn…

Geen categorie

Hoog niveau bij diploma-uitreiking STODT

08-07 Begin juli vond in Hengelo de halfjaarlijkse diploma-uitreiking plaats voor de BBL-opleidingen (BeroepsBegeleidende Leerweg)…

Verspanen

Simulatiesoftware MTS: ‘Dichter bij de werkelijkheid kom je niet’

09-04 De TopMill en TopTurn simulatiesoftware van het Duitse bedrijf MTS CNC Systems verzekert een…

Geen categorie

Haas brengt Europese docenten CNC-mechanica bijeen

20-09 Op 29 en 30 oktober houdt Haas Automation in het Metal College Aalborg in…

Automatisering

Pimpel test virtueel maakbaarheid op specifieke machine en opspanning

13-09 Pimpel lanceert op de EMO in Hannover de standalone oplossing CheckitB4 First Step. Dit…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV