Snijkanten wisselplaten beter benut

Aan de wisselplaten van het onlangs door Kennametal geïntroduceerde Beyond Drive programma is een nieuwe titanium-oxicarbonitride coating (TiOCN) toegevoegd. Deze verbetert niet alleen de weerstand tegen slijtage en abrasieve belasting bij lagere temperaturen, de bronskleurige coating is volgens de producent tevens een effectieve slijtage indicator in vergelijking met zwart gecoate wisselplaten.

Waar wisselplaten voorheen te snel werden weggegooid voor proceszekerheid door de lastige slijtage indicatie, melden operators nu een opmerkelijk langere levensduur per snijkant, ook in agressieve omgevingen. “Afhankelijk van de toepassing laten veldtests een toename zien van 30% meer onderdelen per snijkant”, aldus Kennametal.

Beyond Drive is een volledig programma met nieuwe snijmaterialen en geometrieën dat de nadruk legt op gemakkelijke selectie en gebruik bij uiteenlopende materialen en condities. Specifieke klanteneisen waaraan Beyond Drive voldoet, zijn vermindering van snijkantslijtage, vermindering van kraterslijtage in moeilijke materialen en een duidelijke slijtage identificatie.

De Beyond Drive MR wisselplaat bijvoorbeeld, voor medium ruwen, heeft een positieve spaanhoek die in combinatie met de specifiek gebogen snijkant de snijkrachten vermindert en de standtijd verlengt. Draai expert Lothar Unglaub van Kennametal roemt vooral de spaanafvoer van deze wisselplaten.

Dubbelzijdige wisselplaten die worden onderworpen aan hoge snijkrachten, worden doorgaans beschouwd als minder stabiel. De MR snijkant zonder puntbelasting is een stabiele wisselplaat met een hoog positieve spaanhoek. Bij toepassingen met grote snedediepte worden de draaiprocessen betrouwbaarder en stabieler, met een lagere belasting van machine en werkstuk.
MR wisselplaten zijn uitgerust met inwendige koelkanalen die het koelmiddel op efficiënte wijze bij de snijkant afleveren. Temperatuurbeheersing vertaalt zich hiermee nog eens extra in consistent verspanen en langere standtijden.

Totale systeemoplossingen
Kennametals KM4X opname voegt het voordeel van de hoogste stabiliteit toe aan de voordelen van Beyond Drive. Het uitrusten van de machine met deze opname optimaliseert de productiviteit van het gehele systeem. De combinatie van de hoge klemkracht en het koppelingsniveau van het KM4X systeem resulteert in een robuuste verbinding, extreem hoge stijfheid en belastbaarheid op buiging, met aanzienlijk betere prestaties. KM4X overwint de beperkingen op de buigcapaciteit van andere systemen. Met KM4X kan het maximaal beschikbare spilvermogen en -koppel worden benut bij kritische bewerkingen zoals het draaien van materialen met hoge treksterkte.

Een ander voordeel is het droogverspanen, waarbij Beyond Drive goed presteert. Koelmiddelen zijn duur en hebben proces- en afvoerproblemen. Zelfs onder zeer agressieve draaicondities op ruwe huid of onderbroken sneden, levert Beyond Drive volgens Kennametal opmerkelijke resultaten. In een test op gietijzeren onderdelen voor een versnellingsbak, voltooide Beyond Drive bijvoorbeeld zonder veranderingen in snelheid, spilsnelheid of snedediepte 325 onderdelen per snijkant, vergeleken met 200 onderdelen met de gebruikelijke wisselplaten. Naast de toename in onderdelen per snijkant, kwamen hiermee ook in totaal 125 machine-uren per jaar vrij, terwijl het aantal benodigde wisselplaten terugviel van 813 tot 500.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Uitbreiding af- en groefsteekgereedschappen Dormer Pramet

06-04 Deze uitbreiding is een vervolg op de nieuwe af- en groefsteekgereedschappen, die in november…

Verspanen

Schreuder M&T innoveert hand in hand met Ceratizit

01-02 Schreuder richt zich op alle markten waar behoefte is aan fijnmechanische onderdelen in enkelstuks,…

Verspanen

Wisselplaten autonoom controleren en vervangen

13-01 Wisselplaten die worden ingezet voor verspanende bewerkingen, werden tot nu toe handmatig gecontroleerd en…

Verspanen

Optimaal samenspel tussen gereedschap, machine en strategie

02-10 Wanneer cyclustijd, kwaliteit, complexiteit, standtijd en kosteneffectiviteit niet ter discussie staan, is veel verspaningswerk…

Verspanen

Frezen met hoge voedingen

17-03 Dormer Pramet heeft zijn assortiment frezen voor het werken met hoge voedingen zoals in…

Verspanen

Gietijzer draaien

28-01 Tungaloy Benelux introduceert wisselplaten in de keramische kwaliteit TZ120 voor het draaien van gietijzer…

Verspanen

Royal Eijkelkamp duurzaam met nieuwe combinatie

06-01 Met de aanschaf van een nieuwe CNC draai- en freescombinatie met automatische robot zet…

Verspanen

Wisselplaatboor voor 7xD gatdiepte

18-12 De CoroDrill DS20 van Sandvik Coromant is een boorconcept met wisselplaten dat gatdiepten tot…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X