TechniShow en ESEF Maakindustrie 2022 uitgesteld

De TechniShow 2022 wordt pas gehouden op 30, 31 augustus en 1, 2 september. FPT-VIMAG en Jaarbeurs hebben in gezamenlijk overleg tot dit uitstel besloten. Ook ESEF Maakindustrie is uitgesteld tot de zelfde datum.

De reden voor het uitstel is de aanhoudend onzekere situatie omtrent corona. Het is maar zeer de vraag of er in maart (de TechniShow stond gepland voor 15-18 maart 2022) een volwaardige vakbeurs kan worden gehouden.

De reden voor het uitstel is de aanhoudend onzekere situatie omtrent corona. Het is maar zeer de vraag of er in maart (de TechniShow stond gepland voor 15-18 maart 2022) een volwaardige vakbeurs kan worden gehouden.

Lange levertijden machines

Ook de lange levertijden voor machines speelden een rol bij het besluit tot uitstel. Albert Arp, CEO van de Koninklijke Jaarbeurs: “We merkten gezien de lange levertijden voor de beurzen teveel onzekerheid in de markt over de TechniShow en de ESEF Maakindustrie in maart. Gelukkig kunnen we goed verplaatsen naar een datum in het najaar van 2022. Beide sectoren zit echt in de lift en willen gezien de enorme kansen in de sector elkaar echt weer live zien. Met de verplaatsing hebben we zeker meer garantie dat we een show kunnen neerzetten waar alles goed te bewonderen is en het goede gesprek ook ongedwongen kan plaatsvinden.”

Moedig besluit

Ook ESEF Maakindustrie, de vakbeurs voor engineering, productontwikkeling en toelevering, verschuift naar 30 augustus tot en met 2 september 2022. Richard Schuitema van de Koninklijke Metaalunie: “Nu het besluit nemen om de beurzen te verplaatsen, getuigt van realiteitszin en ook moed. Het geeft tegelijk meer zekerheid aan de exposanten dat zij op een later moment wel op een veilige manier aan de beurs kunnen deelnemen en hun relaties kunnen ontvangen.”

Onzekerheid voorkomen

Het initiatief om de TechniShow, de grootste vakbeurs voor productietechniek in de Benelux, uit te stellen is afkomstig van FPT-VIMAG, eigenaar van de titel TechniShow. Het bestuur en de achterban van de branchevereniging voor productietechniek en -automatisering hadden geen trek in toestanden, zoals bijna twee jaar geleden. De TechniShow 2020 zou aan het begin van de pandemie plaatsvinden en de exposanten verkeerden toen vlak voor de beurs wekenlang in onzekerheid of deze door zou gaan. Die onzekerheid wil men dit keer voor zijn.

Daarom is nu reeds besloten tot uitstel, zodat er geen onnodige kosten worden gemaakt en alle standhouders de tijd hebben om in te spelen op de nieuwe situatie. André Gaalman, voorzitter van FPT-VIMAG: “FPT-VIMAG organiseert al 65 jaar een succesvolle TechniShow voor de leden en de sector. In 2022 zullen we dat opnieuw doen, rekening houdend met de overheidsregels en veiligheid van onze mensen.”

Na de zomer

Er waren ook geluiden om de vakbeurs uit stellen naar bijvoorbeeld juni. Daar is niet voor gekozen omdat er ook dan geen honderd procent zekerheid is dat de beurs zonder coronaregels zoals mondkapjes, anderhalve meter afstand en misschien wel strenge toegangsregels (2G) kan worden gehouden. Die zekerheid is er in september ook niet, maar dat is wel vlak na de zomer en de ervaring leert dat het aantal coronabesmettingen dan op een laag niveau zit. Dat biedt de beste kans op een volwaardige vakbeurs.

Vakanties

Eind augustus/begin september is niet optimaal, dat is immers in het staartje van de zomervakantie. De regio zuid viert dan bijvoorbeeld de laatste week van de vakantie. De vraag is wat dit doet met de bezoekersaantallen, terwijl het voor de exposanten een hele klus wordt om de beursdeelname voor te bereiden in de vakantie. Nieuw is deze situatie overigens niet. Toen de TechniShow in 2020 voor eerste keer werd uitgesteld, kozen FPT-VIMAG en Jaarbeurs ook voor een nieuwe datum in de eerste week van september. Die beurs is – zoals bekend – uiteindelijk niet doorgegaan vanwege de pandemie.

Volle kalender

Het uitstel van de TechniShow en ESEF Maakindustrie geeft aan dat corona de vakbeurzen en andere evenementen in de technische industrie nog steeds parten speelt. Ook Mikrocentrum heeft al weer diverse evenementen uitgesteld. De vraag is nu wat er zal gebeuren met grote vakbeurzen in Duitsland, zoals de METAV in Düsseldorf (8-11 maart) en de Hannover Messe (25-29 april), die al twee keer is gecanceld.

Tevens betekent het uitstel van de TechniShow dat de beurskalender na de zomer 2022 weer propvol zit met meerdere beurzen en evenementen voor de metaalbewerkende industrie in een kort tijdsbestek. Op het programma staan ook de internationale verspaningsbeurs AMB in Stuttgart (13-17 september), METAVAK Gorinchem (4-6 oktober) en de internationale vakbeurs voor plaatbewerking Euroblech in Hannover (25-28 oktober).

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

FPT-VIMAG pleit voor meer 3D-print kennis en introduceert informatieve infographic

05-01 Daarom introduceert FPT-VIMAG een interactieve 3D-Printing infographic om het mkb en de Nederlandse maakindustrie…

Bedrijf en Economie

Metaalunie blij met uitgestoken hand naar MKB

17-12 Er wordt stevig geïnvesteerd in innovatie en klimaat en het kabinet erkent het belang…

Bedrijf en Economie

‘Druk op innovatie wordt alleen maar groter’

08-12 De voorman van het MKB-metaal zegt dit in een gesprek ter gelegenheid van het…

Bedrijf en Economie

Nieuwe editie VerspaningsNieuws belandt deze week op de mat

08-12 Daarnaast staan thema’s zoals digitalisering, de slimme fabriek en procesoptimalisatie centraal. Heeft u de…

Bedrijf en Economie

Jubileummagazine 20 jaar MetaalNieuws is uit

07-12 Op maar liefst 164 pagina’s komt er van alles langs: de rode Ferrari van…

Bedrijf en Economie

Mkb op weg naar geautomatiseerde ketencommunicatie

30-11 De marktverkenning had tot doel inzicht te krijgen in hoe bereikbaar het Smart Connected…

Personeel en Opleiding

Skillspaspoort voor maakindustrie?

15-11 Volgens FME en Metaalunie is de arbeidsmarkt dynamischer dan ooit: banen veranderen steeds sneller.…

Bedrijf en Economie

Verkrijgbaarheid grondstoffen blijft voor veel bedrijven probleem

01-11 Net als in het tweede kwartaal verhoogde in het derde kwartaal zes op de…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X