Teesing: PVDF vaak goed alternatief voor RVS

0

Roestvrij staal is vaak de automatische keuze in industrieën waar chemische resistentie en geautomatiseerde processen een kritisch onderdeel van het proces zijn. Het ziet er glanzend en aantrekkelijk uit en het is betrouwbaar. Maar volgens Teesing is PVDF voor een groot aantal toepassingen een goed alternatief, met dezelfde of betere prestaties tegen lagere kosten.

Voor diverse toepassingen in bijvoorbeeld de voedingsindustrie (FDA goedgekeurde producten), (petro) chemische industrie, semicon en medische industrie, biedt PVDF dezelfde of betere prestaties – vaak tegen lagere kosten (1/3 tot ¼ van de RVS prijs), korte levertijden, en met beperkte montagetijd. “De totale Cost of Ownership zal dalen van 100% naar 25%”, aldus Teesing, leverancier van kwalitatief hoogwaardige verbindingsoplossingen.
De applicaties zijn leidend bij het beantwoorden van de vraag welk materiaal het meest geschikt is. Belangrijk is het begrijpen van de eigenschappen van de materialen. Ten eerste, wat is de druk? In veel gevallen is PVDF een perfect alternatief voor roestvrij staal; in 90% van de aanvragen is de keuze voor roestvrij staal niet nodig en de duurdere oplossing.
Een andere belangrijke overweging is de temperatuur. Wat is de temperatuur van het medium? Niet iedereen beseft dat PVDF temperaturen van -40 ° C tot 100 ° C tot 10 bar met een 3-voudige zekerheid kan weerstaan. Om een indicatie te geven; 80% van alle applicaties valt binnen deze criteria.
Tot slot, wat zijn de chemische eigenschappen van de vloeistof die zal gaan door de fitting? PVDF heeft een hoge weerstand tegen chemicaliën vaak zelfs beter dan roestvrij staal (316 TI (1.4571) of 316 (1.4401) of 316 L (1.4404))

Kostenvergelijking
Voor een vloeistof die compatibel is met roestvrij staal of PVDF, kan PVDF aanzienlijke besparingen opleveren. De totale montagetijd kan ook worden verminderd naar een kwart van de tijd. PVDF zorgt door fabricagegemak onmiddellijk voor een verlaging van de kosten en kortere doorlooptijden. Het kan worden gevormd en vervaardigd in diverse afmetingen, vormen en groottes allemaal met minder moeite en kosten dan bij het werken met roestvrij staal. Het kan worden geleverd in de maten 4-16 mm in combinatie met andere PVDF componenten zoals verdeelblokken, kogelkranen et cetera.

Overige voordelen PVDF
Roestvrij staal is vaak onderhevig aan ongewenste chemische reacties. Deze plekken kunnen kiemplaatsen zijn voor bacteriën. Dit is vooral nadelig in de farmaceutische en voedingsindustrie waar bedrijven moeten aantonen aan de FDA dat ze over een 100% reinigingsproces beschikken.
PVDF biedt ook superieure prestaties in ultrapuur water (UPW) applicaties. Roestvrij staal kan vaak niet gebruikt worden in dergelijke toepassingen, zoals het geïoniseerd water dat de ionen trekt uit het staal, waardoor ijzeroxide, hydroxide of carbonaat ontstaat. Plastic is chemisch inert, dus immuun voor corrosie.

Veilige keuze?
Teesing concludeert: “Roestvrij staal heeft een grote aanhang in de industrie. Soms is het gewoon de macht der gewoonte en het gevoel dat het een veiligere optie is, en veiliger is beter. Uiteindelijk, wanneer je begint te kijken naar de mogelijkheden, is PVDF misschien zelfs de betere keuze. Als u weloverwogen beslissingen neemt en kijkt waar PVDF het meest geschikt is, kunt u veel tijd en geld besparen. Resulterend in een voorsprong op de concurrentie.”