Trumpf toont diverse toepassingen 3D-printen

0

Trumpf laat op de EMO zien hoe 3D-printen in verschillende industriële sectoren groeit. Additieve processen maken complexe vormen mogelijk die voorheen niet bestonden. Omdat de componenten ‘uit één stuk’ kunnen worden geproduceerd, kunnen vaak productiestappen worden gereduceerd. “Er is veel belangstelling voor additieve productietechnologieën vanwege hun procesvoordelen in steeds meer praktische toepassingen”, zegt Thomas Fehn, directeur van Trumpf Additive Manufacturing. “Dat geldt voor zowel producten in de ruimtevaartindustrie als voor klassieke metaalfabrikanten.” Doordat Trumpf de laser zelf ontwikkelt, is het bedrijf in staat om snel nieuwe toepassingsgebieden te creëren en het proces continu te verbeteren. Zo heeft Trumpf onlangs aangetoond hoe koper en goud met een laser kunnen worden bedrukt, iets wat in de sieraden- en elektronica-industrie als veelbelovend wordt beschouwd.

Nieuwe toepassingsgebieden
Dat de mogelijkheden heel breed zijn, toont het aantal partners met wie Trumpf recentelijk heeft samengewerkt op het gebied van 3D-printen. De Russische fabrikant van medische technologie Conmet produceert bijvoorbeeld sinds begin 2018 gezichts- en kaak-implantaten met een 3D-printer. In een eerste stap verzamelen ziekenhuizen de gegevens van patiënten en sturen deze naar Conment. Bij het Russische bedrijf zijn de kosten voor het produceren van gezichts- en kaakimplantaten met ongeveer 40 procent verlaagd. Een ander toepassingsgebied is het 3D-printen van een bevestigingshouder voor de Duitse communicatiespecialist Heinrich Hertz, die Trumpf namens Tesat-Spacecom produceert. In samenwerking met het bedrijf Amendate is de geometrie van de bevestigingshouder geoptimaliseerd en het gewicht met 55 procent verminderd. Het artikel wordt geprint met de Trumpf TruPrint 3000 3D-printer. Ten slotte heeft Trumpf in een project met USB Düsen en de Universiteit van Heilbronn de voordelen van 3D-printen aangetoond bij de productie van reinigingsnozzles voor riolen.

Trumpf, hal 9, stand K02
Hal 9, stand K02

De Russische fabrikant van medische technologie Conmet produceert gezichts- en kaakimplantaten met een 3D-printer van Trumpf.