Slimme meet- en testsleutel borgt kwaliteit van boutverbindingen

Met de slimme kwaliteitssleutel STRwrench Advanced van Atlas Copco kunnen gebruikers de daadwerkelijke kwaliteit van hun boutverbindingen tijdens de assemblage onmiddellijk betrouwbaar controleren.

Routes, inspecties en statistische analyses kunnen automatisch worden uitgevoerd door de kwaliteitssleutel aan te sluiten op kwaliteitsmanagement-software.

 

Met de slimme kwaliteitssleutel STRwrench Advanced van Atlas Copco kunnen gebruikers de daadwerkelijke kwaliteit van hun boutverbindingen tijdens de assemblage onmiddellijk betrouwbaar controleren.

Verschillende factoren beïnvloeden het definitieve aantrekresultaat van een boutverbinding. Als het aantrekmoment te laag is, bestaat het risico dat bouten losraken. Om dit risico tot een minimum te beperken, voeren steeds meer fabrikanten procesgeschiktheidstests uit. Het gebruik van een kwaliteitssleutel om het natrekmoment van de boutverbindingen te controleren vormt een onontbeerlijk onderdeel van zo’n test.

“In nauw overleg met gebruikers uit verschillende industrieën hebben we de STRwrench Advanced ontwikkeld, een nieuw type digitale kwaliteitssleutel die het aantrekmoment meet en een perfecte kwaliteitsborging garandeert”, zegt Dirk Biebricher, productmanager Kwaliteitsborging bij Atlas Copco.

Flexibel in gebruik

De STRwrench Advanced is een combinatie van een meetsleutel en een apparaat voor gegevensanalyse en is uitgerust met verschillende programma-opties en kwaliteitsfuncties. Deze maken het mogelijk om de proceskwaliteit in detail te beoordelen en te optimaliseren. Het instrument verlegt volgens de producent ook de grenzen voor de informatievoorziening. Dit omvat de optie van een gebruiksaanwijzing met beeldondersteuning om medewerkers veilig door de inspectieprocessen te leiden.

De STRwrench Advanced heeft onder andere een algoritme voor het berekenen van het restkoppel en geeft de schroefcurven en gemeten waarden weer op het grote touchscreen met hoge resolutie: Gebruikers kunnen nu nauwkeurige analyses direct op de boutverbinding uitvoeren en snel op gegevens gebaseerde beslissingen nemen. “Dit is voordelig met het oog op de toenemende complexiteit en snelheid van productielijnen”, legt Biebricher uit.

De STRwrench Advanced heeft onder andere een algoritme voor het berekenen van het restkoppel en geeft de schroefcurven en gemeten waarden weer op het grote touchscreen.

De STRwrench Advanced heeft onder andere een algoritme voor het berekenen van het restkoppel en geeft de schroefcurven en gemeten waarden weer op het grote touchscreen.

Groot koppelbereik

De STRwrench Advanced maakt het nauwkeurig en betrouwbaar testen van boutverbindingen mogelijk, zelfs onder de meest veeleisende omstandigheden. Met één controller kan een breed koppelbereik worden afgedekt. “Deze sleutel  kan boutverbindingen testen, analyseren en evalueren in een koppelbereik van 1,5 tot 1000 Newtonmeter (Nm). Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van een controller en verschillende meetadapters, de zogenoemde smartHEADs.”

De kwaliteitssleutel maakt betrouwbaar testen mogelijk, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen. De snel verwisselbare meetadapters in verschillende lengtes maken de kwaliteitssleutel variabel en veelzijdig. Het robuuste, draaibare display blijft altijd duidelijk afleesbaar, zelfs wanneer er boven het hoofd en vanuit moeilijke posities wordt gewerkt. Een andere nieuwe functie van deze kwaliteitssleutel is het geïntegreerde controlesysteem dat tot 50.000 schroefresultaten of schroefcurven kan opslaan.

Compleet systeem van kwaliteitsborging

Dankzij geïntegreerde interfaces kan de kwaliteitssleutel eenvoudig worden aangesloten op bestaande kwaliteitsmanagementsoftware voor een compleet systeem van kwaliteitsborging. Routes, inspecties en statistische analyses kunnen automatisch worden uitgevoerd door de kwaliteitssleutel bijvoorbeeld aan te sluiten op de kwaliteitsmanagement-software QA Supervisor van Atlas Copco. Integratie in het QA-systeem van een externe leverancier is ook mogelijk om in elke situatie aan de hoge eisen voor traceerbaarheid en gegevensrapportage te voldoen.

Atlas Copco introduceert de kwaliteitssleutel STRwrench Advanced in enkele branchespecifieke launch-webinars.

Webinar-inschrijving voor autofabrikanten:
Kwaliteitssleutel STRwrench Advanced in de autoproductie

Webinar-registratie voor algemene industrie:
Kwaliteitssleutel STRwrench Advanced voor de algemene industrie

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Werkplaatstechniek

Van nul naar 3400 Nm in minder dan 10 seconden

03-10 Het hart van elke spuitgietmachine is de sluiteenheid. Bij de montage daarvan is precisie…

Oppervlaktetechniek

Kleine slijpmachines Atlas Copco

07-09 Of het nu gaat om grof of fijn slijpen, de nieuwe LSF-29 slijpmachines van…

Automatisering

Smart Factory roadshow Atlas Copco

26-08 Atlas Copco Tools demonstreert zijn visie van de Smart Factory met een grote roadshow…

Werkplaatstechniek

Atlas Copco introduceert droge schroefvacuümpomp

15-03 De industriële vacuümafdeling van Atlas Copco introduceert een droge schroefvacuümpomp met lagere life cycle…

Verbinden

Zelf stikstof opwekken voor lasersnijden

15-02 Atlas Copco heeft een plug & play oplossing voor het produceren van stikstof in…

Werkplaatstechniek

Compacte slagmoersleutel

07-09 Speciaal voor schroefwerkzaamheden in kleine ruimten of op slecht toegankelijke locaties heeft Atlas Copco…

Toeleveren

Mobiele schroefstations waarborgen kwaliteit

30-05 Met twee op maat gemaakte, mobiele schroefstations bewerkt Deutz in Keulen schroefverbindingen na op…

Toeleveren

Bakken slijpen met de turbo erop

24-10 De Caterpillar-fabriek in ‘s-Hertogenbosch produceert grote bouwonderdelen van tot wel 30 ton, bestaande uit…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV