Metalix moderniseert deel plasmasnijcapaciteit

Metalix, een onderdeel van Royal IHC, snijdt en vormt platen en profielen voor de scheepsbouw. Denk aan commerciële schepen, superjachten en baggerschepen. Het bedrijf heeft onlangs twee MicroStep plasmasnijmachines uit 2007 vervangen door twee nieuwe MicroStep MG 27001.35 Prkl plasmasnijmachines. Hiervoor werd aangeklopt bij Wouters Cutting & Welding (WCM).

De twee MicroStep MG 27001.35 Prkl plasmasnijmachines hebben een werkoppervlak van 27 meter bij 3 meter en zijn uitgerust met een snijkop voor zowel recht als bevel plasmasnijden, evenals een inkjet markeerunit.

Eén schip kan tot wel 10.000 ton gesneden en gevormd staal bevatten. Een enorme hoeveelheid, maar wel dagelijkse kost voor Metalix, waar momenteel zo’n 50 medewerkers in een tweeploegendienst werken. General manager Peter Preusting staat aan het hoofd van het bedrijf.

Optimale processen

Alles wat Metalix snijdt, moet ook op het juiste moment bij de eindklant arriveren. Dat in combinatie met de complexiteit van het werk, vraagt om optimale processen. “Eerst sorteren we de platen. Daarna gaan ze richting de plasmasnijmachines, waar we niet alleen de onderdelen snijden, maar ook markeringen aanbrengen. Daardoor zijn alle onderdelen volledig traceerbaar en gecodeerd voor efficiënte constructie. Alle gesneden stukken worden op een flatbed trailer gelegd en zo geleverd bij de klant, die just-in-time met de juiste onderdelen voor hun specifieke bouwvolgorde aan de slag kan”, vertelt production manager Martin van Beekveld.

Twee nieuwe machines

Metalix beschikt voor het snijden van platen over een uitgebreid machinepark. Hierin zijn twee MicroStep plasmasnijmachines uit 2007 recent vervangen. Daarnaast staan er twee MicroStep plasmasnijmachines uit 2013, een bijkomende plasmasnijmachine voor kleinere snijwerken en een autogeen snijmachine. De twee machines uit 2007 waren vorig jaar aan vervanging toe. Hiervoor nam Metalix uiteraard contact op met Wouters Cutting & Welding, waarmee al langdurig wordt samengewerkt.

Finaal koos het bedrijf voor twee MicroStep MG 27001.35 Prkl plasmasnijmachines. Deze hebben een werkoppervlak van 27 meter bij 3 meter en zijn uitgerust met een snijkop voor zowel recht als bevel plasmasnijden, evenals een inkjet markeerunit. De Hypertherm XPR300-plasmabronnen kunnen platen tot 40 mm dik snijden, en indien nodig worden opgewaardeerd. Beide machines hebben de CNC-machinesturing iMSNC 500 en beschikken ook over een draadloos bedieningspaneel met enkele basisfuncties die in samenwerking met MicroStep zijn geprogrammeerd.

Sneller en nauwkeuriger

“We waren al vertrouwd met de kwaliteit van de MicroStep plasmasnijmachines en zijn vrij snel tot een akkoord gekomen over de levering van twee nieuwe machines. Daarbij waren we op zoek naar gelijkaardige machines die efficiënt in ons productieproces konden ingepast worden, maar waarbij we sneller en nauwkeuriger konden werken“, zegt director capacity centres Johan de Bie.

Veiligheid

Ook de machine- en veiligheidsuitrusting zijn zorgvuldig overwogen. “Elke machine is voorzien van twee afzonderlijke zones, waardoor we op 8 posities platen van maximaal 12 meter op 3 meter kunnen snijden”, vertelt Martin van Beekveld. Maarten Peelaers, operations manager bij Wouters Cutting & Welding, vult aan: “De machine is uitgerust met de MicroStep softwaremodule ‘werkzone management‘, waardoor deze ook softwarematig in twee zones is opgesplitst, bovendien voorzien van automatische plaatuitlijning. Daardoor kan de machine in de ene zone snijden en kan de operator intussen in de andere zone een CNC-programma klaarzetten, het startpunt en de uitlijning bepalen. De module is ook uitgebreid met de standaard interface voor de kraan.”

Er zijn twee afzonderlijke persoonsveilige snijzones per machine, met behulp van automatische deurvergrendeling en lichtbeveiliging. “Dit alles zorgt ervoor dat het snijden en de tussenverplaatsingen sneller verlopen, maar de operators indien nodig nog steeds veilig bij de machine kunnen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

‘Investeren in software tegenwoordig vanzelfsprekend’

09-04 Van Leeuwen is al zo’n 30 jaar zelfstandig in de plaatwerkindustrie actief. Hij was…

TechnishowNieuws

Wouters Cutting & Welding pakt uit in nieuw jasje

05-03 De Belgische machineleverancier Wouters Cutting & Welding vertegenwoordigt diverse merken in de Benelux. Eén…

Plaatbewerking

Snijspecialist komt met kantpersen

11-10 LAG Machinery. Het zijn volledig geschroefde constructies. “Hoewel de fabricage daarvan complexer is, hebben…

Automatisering

Kantbank programmeren op werkvoorbereiding met Mbend

22-06 “Gegeven is dat het buigverlies altijd in de plaatuitslag moet worden gecompenseerd om maatafwijkingen…

Automatisering

‘Kantbank programmeren hoort thuis op de werkvoorbereiding’

09-06 “Want eigenlijk is dat een onlogische route, omdat je de plaatuitslag pas kunt snijden…

Plaatbewerking

Koike bezorgt De Boer forse uitbreiding snijcapaciteit

08-03 Met de installatie van beide machines heeft De Boer zijn investeringsprogramma Plasma 2.0 afgerond.…

Plaatbewerking

Aan de Stegge Snijtechniek investeert in plasma- en autogeen snijden

22-02 De afmetingen van de machine zijn 3.000 x 6000 mm, wat in de toekomst…

Uncategorized

Slijtdelen voor extreem afgeschuind plasmasnijden

20-01 Hypertherm introduceert nieuwe slijtdelen voor snijden met extreme afschuining voor het Maxpro200 LongLife plasmasnijsysteem…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV