Win F1 tickets én productiviteitsverbetering met Phantom VHM

Phantom, de Nederlandse leverancier van A-merk verspanende gereedschappen, start de Phantom Challenge. Verspaners worden uitgedaagd om de grens op te zoeken met Phantom volhardmetaal boren en frezen op moeilijk te bewerken RVS. De verspaners die hierin het beste slagen, winnen gold 8 toegangskaarten voor de Grand Prix Formule 1 in Spa Franchorchamps (B).

There is no end to what you can do: met die slogan positioneert het Nederlandse merk Phantom VHM boor-freesgereedschappen zich sinds kort in de markt. Het dealernetwerk is versterkt met 14 expertdealers, die samen met het test- en trainingscenter (TTC) in Beekbergen de klanten ondersteunen bij het optimaal inzetten van onder andere freesgereedschappen. Onlangs is in dit TTC de Phantom Vari-frees (Ø 10 mm) vergeleken met drie A-merk VHM frezen voor de bewerking van RVS 316Ti. Uit deze test blijkt dat de Phantom frees met een standweg van 20 meter (oftewel bij 58 minuten bij de gekozen freesparamaters) en een totaal verspaand volume van 1500 cm³ op A-merk niveau presteert. De snijkant toonde na 20 meter nog geen beschadigingen, in tegenstelling tot de andere frezen. De kwalitatief minst goede A-merk frees haalde een standweg van 17 meter. Op dit punt was het opgenomen vermogen hoog opgelopen en de snijkant zichtbaar versleten. Gefreesd werd in RVS 316Ti (1.4571) met een snedediepte van 5 mm, snedebreedte van 15 mm en een snijsnelheid van Vc 90 m/min.

Hogere productiviteit haalbaar
“Deze combinatie van de standweg van 20 meter én de hoge snijsnelheid is veel beter dan verspaners gemiddeld halen”, zegt Jerry van Tiel, een van de drie technische specialisten in het TTC van Phantom. “Vaak kiest men voor lagere snijsnelheden, dikwijls amper meer dan 60 meter per minuut. Onze test laat zien dat deze voorzichtigheid niet nodig is en dat je veel productiever kunt verspanen.” Door met een snijsnelheid van 90 m/min te werken, verhoog je de productiviteit met 50%, terwijl de standweg van de frees desondanks hoog blijft. Want tijdens de testen werd pas na 20 meter freesweg slijtage aan het snijvlak van de frees zichtbaar.

Wie verhoogt zijn productiviteit het meest?
De productiviteit in het verspanen van RVS 316TI (Ti) kan dus fors omhoog. Daartoe daagt Phantom verspanend Nederland uit met de Phantom Challenge. Deze wedstrijd voor verspaners start half maart, gelijk met het F1 seizoen, en loopt door tot eind juni. Iedere verspaner mag deelnemen, mits hij freest met Phantom VHM gereedschap en bereid is zijn resultaten te delen met anderen. “Hoe ze kortere cycli realiseren, bepalen ze zelf. De ene frezer zal wellicht met de snijsnelheid spelen, de ander met het volume, als er maar méér verspaand wordt in dezelfde of kortere tijd”, zegt Van Tiel. De Phantom Vari-frees is een universele VHM frees en kan dus zowel voor het ruwen als voor het nafrezen worden ingezet.
De Challenge blijft niet beperkt tot dit moeilijk te verspanen RVS. Er is binnen de Challenge ook een onderdeel waarbij elke verspaner kan laten zien dat hij met Phantom VHM gereedschap een productiviteitsverbetering bij het bewerken van zijn eigen werkstukken kan realiseren. De jurering gebeurt door de drie experts van het test- en trainingscenter van Phantom.

Formule 1 race
“We hebben met deze Challenge gekozen voor de koppeling met de Formule 1 omdat het in beide gevallen gaat om het opzoeken van de grens van het technisch haalbare”, vertelt marketing manager Marcel van Maanen. Er worden per onderdeel drie eerste , twee tweede en twee derde prijzen toegekend. De eerste prijswinnaars bezoeken samen met het Phantom-team de Formule 1 race in Spa-Francorchamps op zondag 23 augustus; de winnaars van de tweede en derde prijs bezoeken op zaterdag 22 augustus de trainingen voor de Belgische F1-race. Beide groepen winnaars krijgen een compleet verzorgde busreis vanuit Beekbergen aangeboden, inclusief ‘gold 8’ kaarten voor de overdekte tribune bij de La Source haarspeldbocht. Spektakel gegarandeerd.
Om mee te kunnen doen, moet je voor 30 juni de resultaten van de productiviteitsverbetering die je met de Phantom VHM gereedschappen hebt behaald naar het TTC sturen, inclusief een korte beschrijving (of indien mogelijk een tekening) van het werkstuk en de aanpak met eventueel foto’s of een video gemaakt met een smartphone. De resultaten die Phantom-gebruikers boeken, kun je in de tussentijd volgen op social media als Facebook (Phantom.eu), Twitter (@Phantomtools), instagram(Phantom.eu) en de speciale actiepagina voor de Phantom Challenge. Hier kun je ook alle overige details over de wedstrijd vinden.

Zo hebben de technische specialisten van Phantom getest
De testen in het TTC in Beekbergen met de Phantom VHM Vari-frees zijn uitgevoerd op een DMC 635 V Ecoline van DMG Mori. Na elkaar werden de vier A-merkgereedschappen getest door het frezen van sleuven in 1.4471. Dat gebeurde met de volgende instellingen:
Ap =15 mm (1,5xD); Ae = 5 mm (0,5xD),
Vc = 90 m/min; n = Vc/3.14 /D = 90.000/3,14/10 = 2866 omw/min,
fz = 0.03 mm/z; z = 4; ft = n x fz x z= 2866 x 0.03 x 4 = 344 mm/min.
De gereedschappen werden na 1000 mm, 3000 mm en vervolgens na elke 5000 mm gecontroleerd in het TTC, waar men beschikt over een microscoop met meetmogelijkheid en beeldopslag en een Walter-Helicheck waarmee geometrieën en toleranties binnen het μm-bereik gemeten worden. Bewust zijn alleen A-merk frezen met elkaar vergeleken, vandaar dat de verschillen niet gigantisch zijn. 3 meter standweg verschil tussen de slechtste en de beste frees, betekent toch nog steeds een verschil van bijna 18%.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

Horstra Technology enthousiast over nieuwe boren OSG Europe

26-03 OSG Europe introduceerde ruim een half jaar geleden de nieuwe generatie WDO-SUS-5D en onlangs…

Geen categorie

Roestvast staal verspanen kan veel productiever

09-07 Een zorgvuldig evenwicht tussen eigenschappen en geometrieën van het snijgereedschap en de toepassing van…

Geen categorie

Minder snijkrachten nieuwe Sandvik Coromant wisselplaten

11-06 Bij het frezen van roestvast staal zijn er talloze uitdagingen om te overwinnen, zoals…

Geen categorie

Leering Hengelo presenteert Twister volhardmetalen frezen

28-08 Leering Hengelo heeft met het Twister-programma een hoogwaardig volhardmetalen freesprogramma ontwikkeld, geschikt voor de…

Geen categorie

Klein Tooling showt volhardmetaal GP frees

29-02 Klein Tooling uit Weesp is partner van het Duitse Precitool, dat sinds kort de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen