Horstra Technology enthousiast over nieuwe boren OSG Europe

0

OSG Europe introduceerde ruim een half jaar geleden de nieuwe generatie WDO-SUS-5D en onlangs de WDO-SUS-3D. De WDO-SUS is een VHM boor met interne koeling en speciaal ontwikkeld voor RVS en HRSA. De boor met een nieuwe koelkanaalgeometrie is het antwoord op vele boorproblemen. De verspanende industrie hoort fabrikanten dergelijke beloftes wel vaker maken en wordt dan in de regel wantrouwend. Horstra Technology in Hardenberg heeft de proef op de som genomen. Directeur Geert Horstra en zijn medewerkers zijn enthousiast over de WDO-SUS boor.

OSG Europe noemt vijf voordelen en eigenschappen die van de WDO-SUS-3D & 5D een bijzonder product maken met een excellente prestatie in de RVS en HRSA materialen.
De snijgeometrie zorgt ervoor dat de spanen een ideale vorm en grootte hebben voor een goede evacuatie. Het snel en effectief wegvoeren van de spanen zorgt voor meer standtijd. De snijkant kan hierdoor optimaal presteren en het koelmiddel heeft optimale werking.
De nieuwe geometrie van de spiraalgroef is in de tweede plaats van belang, daar deze de totstandkoming van compacte spanen stimuleert. Mede hierdoor zijn de spanen bij verschillende materialen en voeding nagenoeg gelijk van vorm. Dat maakt de boor breed inzetbaar.
De speciale geleidingsfase van de boor vermindert de geleiding en warmteontwikkeling, en zorgt voor een stabiel en rustig boorproces. Stabiel snijden draagt bij aan de vorm van de spaan en aan de standtijd.
Een nieuw ontwerp van koelkanalen met onder meer vierkante in plaats van de gebruikelijke ronde gaten verbetert de doorstroming met een hoger koelvolume, en als gevolg daarvan, de spaanafvoer. Tijdens de bewerking is er sprake van een gemiddeld mindere warmteontwikkeling dan bij andere boren. Dat heeft als voordeel dat een hogere snijsnelheid kan worden aangehouden. Het verspanende volume neemt hierdoor toe.
De WXL coating tenslotte levert een hogere adhesie van het basismateriaal op, waardoor het uitbrokkelen van de snijkant wordt geminimaliseerd. De vijf kenmerken zorgen volgens OSG Europe voor een voorspelbaar en betrouwbaar proces van boren en beheersing van de spaan onder alle omstandigheden.

Voor allerlei materialen
Geert Horstra van Horstra Technology bevestigt dat de boor doet wat de fabrikant belooft. “We gebruiken deze boor voor allerlei materialen: vandaag voor staal, gisteren voor roestvrij staal en morgen weer voor aluminium. Voordeel is dat je het vaste gereedschap in de ketting kunt houden en dat het proces nu aan één stuk doorloopt. Ook als we onbemand productie draaien hebben we nergens omkijken naar. Het proces verloopt dus veel sneller; de boor is mooi aan de maat en hij doet het super.”
Ook zoon Christiaan Horstra is te spreken over de boren. “De productiviteit is enorm verhoogd. Deze boor haalt ongekende standtijden en het maakt niet uit voor welk materiaal je ‘m gebruikt. We hebben al honderden producten met de WDO-SUS boren gemaakt en ze zijn nog steeds goed.”
Volgens de leverancier is dit een gevolg van een hogere kwaliteit van het basismateriaal van de boor, die daarmee ‘vergevingsgezinder’ is dan die van concurrenten.

Sneller en betrouwbaarder
“Een leverancier zegt al gauw dat het aan jouw machine ligt als iets niet werkt”, gaat Geert Horstra verder. “Klanten willen korte doorlooptijden hebben, dus is de vraag hoe je sneller en betrouwbaarder kunt produceren. Wij zijn continu bezig met optimalisatie en verbeteringen. Op advies van OSG Europe hebben we de WDO-SUS ingezet. De eerste inzet was op RVS en er moesten veel gaten geboord worden. Een goede testcase. Hij ging er als een trein door. We zouden eigenlijk alleen moeten weten hoe lang zo’n boor meegaat. Maar dat weten we nog niet want hij voldoet nog steeds.”
Een betrouwbaar proces geeft de medewerkers van Horstra de gelegenheid hun vakkennis gericht in te zetten. Voorbereiding op volgende producten of verzorging van het proces. De WDO-SUS boor helpt enorm aan de betrouwbaarheid. “Voor nieuw werk willen we deze boren direct inzetten”

Breed inzetgebied
OSG Europe legt uit dat de WDO-SUS boor een breed inzetgebied heeft. Hierdoor wordt de boor bij diverse bedrijven langzamerhand tot standaard verheven. Betrouwbaarheid staat voorop in het productieproces. De betrouwbaarheid kan dan worden terug herleid naar de spaanvorm, de goede invloed van het hoge koelvolume en de enorme standtijd. Door deze aspecten is in- en omstellen minder nodig. De grote verscheidenheid van materialen waarop hij is in te zetten geeft het voordeel dat er maar een boor nodig is. Dus geen aparte boren voor de diverse materialen. De vrijgekomen posities in de gereedschapketting geven meer ruimte voor andere standaard gereedschappen en daardoor minder wisselingen.
Naast de WDO-SUS boor is de A-tap een ander voorbeeld van een standaard gereedschap. Deze allround tap is de perfecte aanvulling bij de WDO-SUS boren. Het voordeel van de A-tap is dat de spanen worden gerold in een spiraal en daarna van de tap afvallen. Zo blijven er geen spanen aan de tap zitten. Ook hiervoor geldt dan een optimaal bereik van het koelsmeermiddel en dus een hoge standtijd. Maar vooral geen breuk door de kluwen spanen op het werkstuk of in het gereedschapmagazijn. De combinatie van een perfect geboord gat met een goed gesneden draad geeft veel productieruimte.