Worm ontwerpen en produceren in een dag

0

Macovak, producent van onderdelen van afvullijnen, heeft recentelijk de CAD/CAM-oplossing TopSolid van Bemet International in gebruik genomen voor het ontwerp en de CAM-programmering van kunststof schroeven en wormen.

Door middel van een speciale ontwerpmodule in TopSolid worden de schroeven en wormen ontworpen aan de hand van een aantal parameters. Na het ingeven van deze parameters, zoals flesafmeting, rotatie en positie, wordt automatisch een schroef gecreëerd in TopSolid. De schroeven worden gebruikt om producten zoals flessen, blikken, potten en jerrycans te transporteren. De schroeven worden op een dusdanige wijze ontworpen dat het te transporteren deel kan roteren, versnellen of kan splitsen van één naar twee lijnen.

Veel mogelijkheden voor CAD en CAM
Zodra het ontwerp gereed is, wordt het met TopSolid’Cam geprogrammeerd. Macovak produceert de schroeven ook zelf, op een 4-assige bewerkingsmachine. Kurt van Aelst, directeur van Macovak licht zijn keuze op TopSolid toe: “Het unieke aan TopSolid zit hem in het feit dat de software gebruiksvriendelijk is, zeer veel mogelijkheden voor ontwerp en programmeren bevat, en dat dit in één omgeving plaatsvindt. Onze gebruikers waren zeer snel operationeel en het eindresultaat is zeer goed te noemen.”


Ontwerp en productie in één dag

Voorheen werkte Macovak nog niet met TopSolid, waardoor ze geen mogelijkheid hadden om zelf wormen te maken. Dat werd uitbesteed. Van Aelst: “Mede omdat we wormen graag in eigen huis willen ontwerpen en bewerken, hebben we gekozen voor TopSolid. Nu slagen we erin om in één dag een worm te ontwerpen in CAD, te programmeren in CAM en daadwerkelijk te produceren op de machine.”