YouniQ Machining start webshop voor unieke freesstukken

0

De Vlaamse startup YouniQ Machining heeft de webshop voor aluminium freesdelen geopend. Klanten kunnen hun 3D CAD model uploaden, krijgen direct een offerte en feedback over hun model en kunnen met een muisklik hun order plaatsen. Het NC programma wordt automatisch gegenereerd en gaat dan naar het 5-assig bewerkingscentrum van YouniQ Machining toe. Verzendklaar na 1 werkdag. Is dit de oplossing voor het gebrek aan CNC frezers?

De twee drijvende krachten achter YouniQ Machining in het Belgisch-Limburgse Zonhoven zijn Wouter Moons en Jo Nys. Ze kennen elkaar uit hun studietijd aan de universiteit. Daarna heeft Jo Nys zijn master in lucht- en ruimtevaart aan de TU Delft gehaald om vervolgens bij de Belgische luchtvaarttoeleverancier Asco aan de slag te gaan. Wouter heeft onder andere nog een doctoraal natuurkunde gedaan. Met YouniQ Machining willen ze de in hun ogen traditionele markt voor CNC freesstukken disruptief veranderen. Dat doen ze door geautomatiseerd van een 3D file, bijvoorbeeld Step NC, naar de offerte en het NC programma voor de machine te gaan.

Eigen software bovenop Siemens NX
Op basis van Siemens NX hebben de ondernemers zelf software ontwikkeld en algoritmen geschreven. Zodra de STEP-file is ingelezen, analyseert hun software de maakbaarheid. Dankzij hun zelf lerend algoritme herkent de software alle vectoren in het model en berekent de noodzakelijke bewerkingen en bewerkingstijden. Ook is dan bekend welke tooling nodig is. Op basis hiervan wordt automatisch de offerte gemaakt. Klikt de klant op akkoord, dan het NC programma geschreven en wordt het freesstuk op basis van de geprogrammeerde banen zichtbaar gemaakt in het nieuw te downloaden model. Dit doen ze omdat hun gestandaardiseerde werkwijze ook beperkingen kent. Wouter Moons: “Je kunt dan kijken of het op deze wijze nog past in de assembly.” Is het OK, dan kan betaald worden en gaat het onderdeel in productie. Is het niet goed, dan kan het aangepast worden.

YouniQ-WouterJo
Wouter Moons (links) en Jo Nys: met YouniQ Machining tonen ze de mogelijkheid van smart industry in de verspaning: online unieke freesdelen bestellen.

80% van bewerkingen automatisch gecontroleerd
YouniQ Machining richt zich op complexe parametrische vormen. “In verschillende oriëntaties van vlakken zijn we heel sterk in (voorlopig 3+2 assig). Onze beperking ligt in het afhandelen van toleranties en verschillende datum vlakken. Hier werken we met de norm 2768 general tolerances (f en h klasse) en in veel gevallen zelf stukken beter, namelijk onze machinenauwkeurigheid”, zegt Jo Nys.  In eerste instantie gaat het om relatief eenvoudige stukken, die in maximaal twee opspanningen gefreesd worden. De maximale afmetingen zijn nu 200 bij 200 bij 100 mm, wat veel te maken heeft met de verzending. Wouter Moons: “Zo’n 80% van de bewerkingen daarbinnen kan al automatisch gecontroleerd worden. Dit percentage breiden we verder tijd uit. Tot dan kijken we achter de schermen nog mee.”

Dubbele simulatie
De algoritmes van YouniQ Machining kiezen automatisch de beste opspanning. Zijn er na de eerste bewerking geen parallelle vlakken meer, dan schrijft de software het programma voor het frezen van de zachte bekken. Dat gaat meteen naar de CNC machine. NC programma’s worden rechtstreeks naar de machine gestuurd. “We hebben dan al een dubbele simulatie gedaan. Eerst binnen Siemens NX voor de gereedschappen en geometrie, daarna nog een keer met het NC programma. We vertrouwen op het NC programma”, aldus Wouter Moons.

Next day delivery in 2018
Volgend jaar willen ze next day delivery realiseren. En met express levering zelfs same day.  Wouter Moons: “Je hoort dat leveringen lang duren omdat bedrijven geen vakmensen vinden. Wij hebben geen vakmensen nodig, alleen operators, geen frezers.” Die kennis zit in de software. Daar heeft YouniQ Machining uiteraard wel specialisten voor nodig.

KMWE en Cellro voorspelden deze stap
In de afgelopen twee edities van het Jaarboek Verspanen is telkens de komst van internet gebaseerde ondernemingen in de verspaningsmarkt aangekondigd. In het Jaarboek verspanen 2016 was het Marc Evers, CTO van KMWE Groep, die opmerkte dat ondernemingen opstaan die hun processen vergaand hebben geautomatiseerd, analoog aan de plaatwerkindustrie. In de editie van dit jaar was het Cellro topman Bram de Koning die zei te verwachten dat na 2020 computers de werkvoorbereiding doen en algoritmes ervoor zorgen dat de klant direct online een offerte krijgt. De achterstand die de verspaning heeft op de plaatbewerking verdwijnt.