3DTechDraw investeert in 5-assig bewerkingscentrum

3DTechDraw in Culemborg heeft eind april een Doosan VC630/5AX in gebruik genomen. De komst van dit 5-assige bewerkingscentrum is een logische stap in de ontwikkeling van het jonge bedrijf tot een modern verspaningsbedrijf. “5-assig bewerken is de toekomst”, zegt eigenaar Jasper Wijnschenk.

Hij runt het bedrijf samen met zijn broer Laurens en neef Mark Mastenbroek, maar is naarstig op zoek naar een vierde medewerker, want de zaken gaan goed. Vorig jaar is de omzet voor het vierde jaar op rij verdubbeld. Dat zal dit jaar niet opnieuw lukken, maar een omzetstijging van enkele tientallen procenten is wel zeker.

Die vierde persoon moet geen traditionele verspaner zijn, die alles aan de machine doet. Zo iemand zou zich niet thuis voelen in Culemborg, want de mensen van 3DTechdraw zijn een sprekend voorbeeld van vakmanschap nieuwe stijl. Ze kijken vanaf de ICT-kant tegen het verspanen aan. “We zijn meer ICT’ers dan verspaners”, zegt Wijnschenk. “We kunnen bij wijze van spreken de machine eerder missen dan de software, want zonder het CAM-systeem kunnen we geen producten maken. Doordat we het programmeren goed beheersen, doen we vrijwel alles achter de computer, zelfs de eenvoudige bewerkingen als een as afvlakken of een gaatje boren.”

Complexe 3D vormen
Wijnschenk is begonnen als 3D tekenaar, vandaar ook de naam 3DTechDraw. Hij kreeg al snel de kans de verspaningsafdeling van een machinebouwer over te nemen, bestaand uit een aantal conventionele verspaningsmachines. De jonge ondernemer kwam al snel tot de conclusie dat dat ‘m niet ging worden. Hij wilde zo snel mogelijk naar CNC-gestuurde machines. De eerste investering was een gebruikte teach-in freesbank, waarop hij het CAD/CAM-programmeren leerde. Vrij vlot daarna kwam er een eveneens gebruikt Doosan NM 510 CNC-bewerkingscentrum, uitgerust met een nulpuntspansysteem. Door de CAD/CAM aansturing en de mogelijkheid om 4-assig simultaan te frezen, kunnen met deze machine complexe 3D vormen worden gecreëerd. “Vooral met deze machine hebben we ontzettend veel geleerd”, aldus Wijnschenk. Deze ervaring maakte de weg vrij voor de volgende CNC machines.

Begin 2013 werd een nieuw Doosan Puma 2600LM high-performance draaicentrum aan het machinepark toegevoegd en nu was het dan tijd voor de volgende stap. Wijnschenk: “We moesten gewoon naar 5-assig bewerken toe omdat we met onze CAD/CAM programmering heel veel vrije vormen frezen. Dat was 50 à 60 procent van het werk op ons 4-assig bewerkingscentrum, maar dat was gewoon niet snel genoeg voor deze complexe vormen, niet qua toerentallen en niet qua voedingssnelheden. Naast deze beperkingen van de NM510 zijn er ook andere voordelen aan het 5-assig bewerken. Bij uiteenlopende projecten, van zeer gecompliceerde enkelstuks tot grote series, win je veel op de bewerkings- en inspantijd. En doordat er eigenlijk nooit meer dan twee opspanningen nodig zijn, is ook een hogere nauwkeurigheid mogelijk.”

Hoge dynamiek
3DTechDraw heeft gekozen voor een Doosan VC630/5AX bewerkingscentrum, dat is geleverd door Doosan-importeur Dormac CNC Solutions. De machine heeft een rijke standaarduitrusting en heeft als basis een gietijzeren frame, dat voor grote stabiliteit en trillingsdemping zorgt. Er kan dus zwaar mee worden verspaand.

Wijnschenk heeft ook voor diverse opties gekozen, zoals koeling door de spindel voor het boren van diepe gaten. Ook heeft hij de machine uit laten rusten met een Heidenhain iTNC 530besturing en daarmee ook Heidenhains voedingsmotoren. Zo kan naast een hoge verspaningcapaciteit ook een hoge dynamiek worden gehaald. Dit samen met de blokverwerkingstijd van 0.5 ms van de Heidenhain iTNC 530 zorgt er voor dat vanuit 3DTechDraws CAM systeem HSMWorks zeer complexe contouren onder zeer hoge voedingen gefreesd kunnen worden. “Deze hoge regelverwerkingssnelheid is een voornaam aspect waarop we deze machine uitgekozen hebben”, aldus Wijnschenk. “En de look-ahead functie is bij Heidenhain gewoon het beste.”

3DTechDraw stelt de wensen van de klant centraal en denkt mee om tot een optimaal product te komen. Het bedrijf heeft een heel divers klantenbestand, van de petrochemie tot en met de medische sector, en is in staat een concept van de klant te veranderen in een tekening, een prototype of zelfs een hele serie. “We denken mee over de productiemogelijkheden en hoe iets tegen een redelijke kostprijs kan worden gemaakt. Zo hebben we in de afgelopen twee jaar met diverse klanten hele grote voortuitgang geboekt.”

Wijnschenk noemt als voorbeeld het systeem dat hij samen met een vrachtwagensleepbedrijf ontwikkelde om vrachtwagens eenvoudig af te slepen. “Dat hebben we van A tot Z begeleid. De klant kwam met het idee, we hebben een prototype en enkele proefseries gemaakt, testen gedaan en voor de certificering gezorgd. Zo hebben we ook voor een klant in de revalidatiewereld een bewegingsplatform (een X-Y tafel) ontwikkeld, dat schokkende bewegingen van links naar rechts en van voren naar achteren maakt. Dat is goed voor de revalidatie van jonge Parkinson patiënten.”
Na het ontwikkeltraject, dat vaak een innige samenwerking tussen 3DtechDraw en de klant is, verzorgt 3DTechDraw ook de productie. Dat kan tegen een concurrerende kostprijs, omdat de programma’s voor alle onderdelen al klaar zijn. Daarmee is elke herhaling niet veel meer dan een druk op de knop. “Zo kunnen we naast prototypes en kleine series ook grotere series maken”, aldus Wijnschenk.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Makino a40 Special Edition voor aluminium spuitgietdelen

24-11 De nieuwe 20.000 rpm spil levert snellere bewerking met speciale PCD gereedschappen, terwijl de…

Verspanen

Metalnet anticipeert met Yasda op toenemend precisiewerk

31-03 Dankzij het grote gereedschapsmagazijn en de palletautomatisering kan Metalnet het bewerkingscentrum ook inzetten voor…

Verspanen

Hyundai Wia introduceert grote vijf-assige XF8500 met box-in-box principe

21-12 Hyundai Wia, heeft de XF8500 geïntroduceerd. Dit vijfassige verticale bewerkingscentrum is de nieuwste telg…

Verspanen

Fehlmann viert 90-jarig jubileum met nieuwe vijf-asser

16-12 Fehlmann vierde eind oktober het 90-jarig jubileum met een open huis in Seon (Z).…

Verspanen

Doosan brengt precisie en productiviteit in groot verspanen

24-09 Met de nieuwe Puma SMX5100L/LS Series heeft Doosan een multitasking draaicentrum op de markt…

Verspanen

AVB verbreedt doelgroep met nieuwe Hermle C400

18-03 Snelheid, betrouwbaarheid en efficiëntie, dat waren de belangrijkste punten waarop AVB de keuze voor…

Verspanen

Kessel vergroot mogelijkheden met Doosan multi tasking centrum

29-01 Bij Kessel Machinefabriek in Veghel is kort voor de jaarwisseling een Doosan multi tasking…

Verspanen

Holterman freest storingsvrij

16-01 Machinefabriek Jef Holterman heeft al ruim 50 jaar ervaring in een aantal specifieke industrieën,…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X