800 tons automatenpers uit één stuk voor VDL VDS

0

Met speciaal transport is in de nacht van 2 op 3 september een nieuwe 800 tons automatenpers voorzien van een aanvoerlijn, afgeleverd bij VDL VDS Technische Industrie in Hapert. Het bedrijf gaat met deze nieuwe pers onder andere onderdelen voor autostoelen en ruitenwisserarmen voor de automotive industrie maken.

Omroep Brabant maakte bovenstaande video van het bijzondere transport.

Meer kracht en stabiliteit
VDL VDS Technische Industrie bestelde de nieuwe 800 tons automatenpers een jaar geleden bij de Duitse firma Schuler. Hoewel in Nederland dit soort automatenpersen vrij uniek zijn, is dit voor VDL VDS de tweede 800 tons pers. De nieuwe pers bestaat, in tegenstelling tot de huidige, uit één geheel, wat tevens de oorzaak is voor dit speciaal transport. Omdat de pers uit één stuk bestaat, heeft de machine meer kracht en stabiliteit. Hierdoor is het beter mogelijk om hoge sterkte stalen en dikke materialen te verwerken. Ook worden de krachten beter verdeeld, waardoor er minder belasting is op de volg-snij-buiggereedschappen en er dus minder snel onderhoud nodig is voor de machine en de gereedschappen. De machine kan tevens staalrollen met een gewicht van 11.000 kg verwerken.

Speciaal transport
Door de afmetingen en het gewicht van de nieuwe automatenpers zijn alleen vergunningen verstrekt om in de avonduren de snelwegen op te mogen. De vervoerder heeft vooraf met diverse partijen zoals gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat, overleg gepleegd en de wegen gecheckt op mogelijke obstakels. Alleen al op het industrieterrein in Hapert betekent dit dat vele lichtmasten, verkeersborden, straatnaamborden, et cetera, tijdelijk geruimd moeten worden om dit enorme transport op de eindbestemming te krijgen.

VDL VDS Technische industrie
VDL VDS Technische Industrie is gespecialiseerd in stampwerk (middelgrote en grote series).
Er wordt volautomatisch geperst tot en met 800 ton. Plaatwerk zoals stampen, lassen, robotlassen, puntlassen, CNC-ponsen en 3D laseren. Tevens is het bedrijf sterk in subassemblage en montagewerkzaamheden. Klanten bevinden zich voornamelijk in de personenwagen- en vrachtwagen/trailerindustrie. VDL VDS Technische Industrie werkt nauw samen met VDL Gereedschapmakerij. Beide bedrijven zijn onderdeel van VDL Groep.