Als de klik er niet is…

Al sinds de jaren tachtig werkten ze samen in de onderneming waar ook hun vaders hadden gewerkt. Vier aandeelhouders met ieder hun eigen taak. Scherp afgebakend en niemand die op het idee kwam zich te bemoeien met de taak van de ander. De onderneming leverde metaalcomponenten aan diverse afnemers in de procesindustrie in Duitsland en Frankrijk.

Han van Rijn Specialist in overnames en financieringen voor technische ondernemingen

Men maakte niets zelf. Alles werd uitbesteed aan partijen in Turkije. Heel af en toe kwamen er wat producten op kantoor om een verzamelverzending te maken, maar meestal gingen de producten vanuit Turkije rechtstreeks naar de diverse klanten. Het bleek een succesvolle formule te zijn. De onderneming draaide al jaren zeer goede winsten en er was een enorm overschot aan liquide middelen.

Het kantoor, ergens aan de rand van Utrecht, was eigenlijk maar één ruimte waar de vier aandeelhouders alsmede twee ondersteunende dames, een bureau hadden. Verder was iedere werkplek afgeschermd met stellingkasten vol ordners. Ordners die er waarschijnlijk al jaren stonden, want de geur van papier was duidelijk aanwezig.

We zaten met z’n vijven – de aandeelhouders en ik – aan een tafel die ergens in een hoek stond. Het gesprek kwam maar niet op gang. De introductie van de heren was zeer kort en bondig. Vragen werden met minimale woorden beantwoord. Er vielen voortdurend stiltes waar ik meer last van scheen te hebben dan de heren. Af en toe een glimlachje over en weer en vervolgens was het weer stil.

Om een bedrijf goed te kunnen verkopen, moet je op zoek gaan naar die eigenschap die het bedrijf echt onderscheidt van de concurrentie. Ieder bedrijf heeft er één of meerdere. Het lukte hier maar niet om deze unieke eigenschap te vinden. Ongrijpbaar en vaag waren de antwoorden die de aandeelhouders gaven. We sloten het gesprek af met de afspraak dat ik een concept-offerte zou sturen zodat ze zich konden oriënteren op de kosten, en daarnaast het verzoek om een vragenlijst in te vullen, om zo het unieke boven water te krijgen.

Tot mijn grote verbazing ontving ik enkele dagen later de concept-offerte getekend retour met het verzoek, in een open en vriendelijke mail, direct de eerste factuur te sturen zodat deze nog in de btw-aangifte van de volgende maand mee kon. Helaas was deze opleving van korte duur. Antwoorden en gevraagde gegevens kwamen zeer moeizaam of helemaal niet. Voortdurend moest ik uitleggen waarom ik bepaalde informatie nodig had. Soms kwam er dan wat informatie of na herhaaldelijk nabellen, niets!

Het laatste gesprek op het kantoor van de heren was het langste dat we gevoerd hebben. Ze begrepen maar niet waarom ik de mooie opdracht teruggaf. Soms is er gewoon de klik niet. We kunnen dan proberen door te gaan, maar dat komt het proces niet ten goede. Ik heb een creditfactuur gemaakt voor het gehele bedrag en enkele namen van collega’s gestuurd van wie ik vermoedde dat er met hen een betere klik zou kunnen zijn.

Han van Rijn
Specialist in overnames en financieringen
voor technische ondernemingen
han@kromhout.net

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

Gozert

01-02 De kinderen studeerden en gingen vlot door alle tentamens. Zijn vrouw werkte drie dagen…

Columns

Restaurant, of toch niet?

07-11 Het bedrijf was eigendom van een Duitse stichting waar Bernd uiteindelijk de belanghebbende was.…

Columns

Zelfkennis, een sterk punt

10-10 Viktor heeft toentertijd de aandelen van zijn broer overgenomen en was direct begonnen de…

Columns

Zo kan het ook….

05-09 Hun bedrijf waren ze bijna 25 jaar geleden begonnen in de schuur van het…

Columns

Ophoepelen

23-05 Via een gezamenlijke kennis sprak ik uitvoerig met Jan. Een daaropvolgende kennismaking met Ben…

Columns

Beste Chris,

25-04 We kregen een aantal biedingen maar de beslissing om door te zetten, kon hij…

Columns

Portret

27-03 Jan en zijn medeaandeelhouder, een zeer bekend politicus uit de jaren 80 en 90,…

Bedrijf en Economie

Nationale sport

28-02 Jos was al jaren eigenaar van een montagebedrijf dat machines en installaties monteerde en…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen