Amerikaans bedrijf maakt fiets uit metaalplaat

0

Ronin Bicycle Works is een bedrijf dat in San Francisco werd opgericht door drie ingenieurs die een fiets uit metaalplaat willen ontwikkelen en op de markt brengen.

Een eerste productiestap bestaat uit het snijden en perforeren van de metaalplaat met de laser of door ponsen. De stukken worden vervolgens tot verschillende vormen gebogen. De vierkante uiteinden van de buizen staan borg voor stevige verbindingen en de driehoekige doorsnede van de buis biedt weerstand tegen buigen en verdraaien. Het materiaal wordt aangebracht daar waar het nodig is. De stukken worden geklonken of aan elkaar gekleefd met epoxylijm en zo tot een fietskader geassembleerd. Er is geen sprake van lassen die het metaal kunnen verzwakken.
Deze techniek vereist geen gespecialiseerd gereedschap. Zij biedt mogelijkheden voor een kleinschalige serieproductie en nieuwe designs kunnen in naburige werkplaatsen worden ontworpen, zonder complexe logistiek of al te hoge transportkosten. Een fiets kan binnen drie weken worden gesneden en manueel gemonteerd. Het huidige prototype is van 0,6 mm dik aluminium 6061T6 en weegt minder dan 1,4 kg.Drie opties zijn voorzien: aluminium, staal en titanium (voor respectievelijk 500, 200 en 1000 dollar).

Website Ronin Bicycle Works