Automatische lintzaag naast watersnijder vergroot mogelijkheden Merford

6

Bitumen, gips, polyester, polyurethaan, vlokkenschuim… Merford Acoustic Materials levert geluidsisolatie- en geluidsabsorptieplaten in vele materialen en maten. Tot voor kort werd alles op maat gemaakt met een watersnijmachine. Maar door de groeiende vraag ontstond de behoefte aan extra capaciteit en dus aan een tweede machine. De keuze is gevallen op een lintzaag van Fecken-Kirfel.

Voorheen had Merford Acoustic Materials vooral een groothandelsfunctie. “We kochten geluidsisolatie- en geluidsabsorptieplaten in bij onze leveranciers en leverden ze uit voorraad aan bedrijven en consumenten”, schetst Operations Manager Peter Fernig. “Maar de vraag veranderde. Klanten kregen behoefte aan specifieke maten in plaats van hele platen. En dus kochten we een watersnijmachine waarmee we elk maatdeel in 2D uit ieder willekeurig materiaal kunnen snijden.” Het bleek een goede zet, want inmiddels is Merford Acoustic Materials een specialist op het gebied van maatdelen. Een extra machine was dan ook een logische stap.

Massa versus schuim
Toch ontstond er direct een andere vraag: “Zetten we een tweede watersnijder neer of gaan we voor een machine met aanvullende mogelijkheden?”, beschrijft Peter het dilemma. “Het voordeel van een watersnijder is dat deze door elk materiaal kan. Zelfs door staal.” Maar de snijder heeft ook een nadeel: met 10 à 15 cm is de hoogte beperkt. “Je kunt dus geen platen stapelen.’ Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, werd een inventarisatie gemaakt van welke soorten platen er het meest worden gesneden. Grofweg onderscheidt Merford twee categorieën: massabeplating zoals bitumen en gips, en schuimplaten. De massabeplating moet altijd op een watersnijder, maar de schuimplaten kunnen ook met een lintzaag worden gezaagd. ‘En het bleek dat we heel veel maatdelen snijden uit schuimplaten. Een lintzaag voor de schuimplaten was dus de beste optie.”

Merford
Operations Manager Peter Fernig: “We hoeven de platen er alleen maar in te leggen, de machine in te stellen en hij gaat aan de gang met 70 meter per minuut.”

Razendsnel
De volautomatische verticale lintzaag van Fecken-Kirfel bleek het beste te voldoen aan de wensen. “Er kunnen platen van 2,40 m x 2,00 m in. Daar kunnen we heel efficiënt maatdeeltjes uit snijden.” Het grote voordeel van de lintzaag is dat er materiaal tot een dikte van 1300 mm in kan. Door te stapelen kunnen er dus meerdere platen tegelijk worden gesneden. “We hoeven de platen er alleen maar in te leggen, de machine in te stellen en hij gaat aan de gang met 70 meter per minuut”, vertelt Peter. ‘Hij zaagt volautomatisch en ‘spuugt’ aan de achterkant de deeltjes uit met een snijtolerantie van maximaal plus of min 2 mm. Onze zaagcapaciteit neemt met meer dan 100% toe. Omdat de machine ook grote volumes snel en efficiënt zaagt, beschikt de klant nóg eerder over de bestelde delen en is vaak minder kwijt aan productiekosten…”

Facet- en schuine kanten
De nieuwe CNC-snijmachine is het resultaat van goed luisteren naar de markt. Waar heeft de klant precies behoefte aan? “Daar spelen we bij Merford graag op in. Daarom hebben we recentelijk nóg een nieuwe machine aangeschaft. Hiermee kunnen we ook facet- en schuine kanten aan onze producten snijden. Tot de zomer doen we er alles aan om de machines goed te leren kennen zodat we vanaf september klaar zijn om vol productie te draaien!”

Facebook Comments