BAC Machinebouw opereert flexibel met eigen waterjet

0

BAC Machinebouw heeft enige tijd geleden een MAXIEM waterstaalsnijmachine in gebruik genomen. Motivatie voor de investering was flexibiliteit en kwaliteit in eigen hand krijgen. Verder prikkelt het in eigen huis kunnen snijden het team van medewerkers om door slim te construeren efficiënter te produceren.

BAC Machinebouw in Moerkapelle ontwerpt en produceert RVS tanks, roerwerken, skids, frames, bordessen, en leidingwerk. Daarmee richt het bedrijf zich met name op de levensmiddelenindustrie. Als partner van de klanten in deze sector denkt Don Bac met hen mee om processen op het gebied van vloeistoffen te innoveren. Dat resulteert doorgaans in de levering van klantspecifiek maatwerk.

Complete plaatje past
Snijwerk, zowel laser- als watergesneden onderdelen, werd tot voor kort altijd uitbesteed. Maar de kwaliteit en de levertijden daarvan gaven regelmatig problemen. Daarom werd besloten in eigen huis te gaan snijden. De keuze voor een eigen waterstraalmachine lag daarbij voor de hand, zo legt Don Bac uit: “Met waterstraalsnijden kun je veel verschillende soorten materialen en een behoorlijke dikte snijden. Ons complete plaatje past hierin. Met water snijd je wel langzamer dan met de laser, echter tijd is voor ons geen issue.”

Perfecte gatkwaliteit
Dat nadeel weegt bij lange na niet op tegen de voordelen voor BAC Machinebouw. “Watergesneden onderdelen hebben een koude snijkant”, aldus Don Bac. “De snijkant hoeft niet voor het lassen eerst te worden weggehaald, wat bij laser wel het geval zou zijn. Verder verwerken wij bijvoorbeeld 10 mm RVS plaat, met daarin tapgaten van M4, 5 en 6. De gatkwaliteit is ondanks de dikte perfect. We hoeven niet op te boren en de snijkant is niet gehard door het koude snijden. Wij kunnen na het snijden moeiteloos gelijk gaan tappen.”
Don Bac was bekend met IWE in Nieuwerkerk aan den IJssel, dat de Amerikaanse fabrikant OMAX vertegenwoordigt. In eerste instantie is hij samen met IWE op zoek gegaan naar een jong gebruikte OMAX, maar die zijn schaars. Daarop kwam een MAXIEM in beeld, van dezelfde fabrikant, een iets eenvoudiger uitvoering van de OMAX watersnijmachines. “Het nieuwe model MAXIEM is goed door ontwikkeld en voldoet volledig aan onze eisen en wensen”, zegt Don Bac. “De prijs kwaliteit verhouding van MAXIEM ligt voor ons als eindgebruiker gunstig. Wij zijn in principe geen loonsnijder.”

Flexibel opereren
Door het snijden in eigen huis kan BAC Machinebouw flexibel opereren. En de nieuwe machine stimuleert de medewerkers tot efficiencyverbeteringen in de productie. “De waterjet prikkelt onze engineering om slim te construeren en te snijden in plaats van conservatief te blijven. Door meer te snijden behalen we tijdwinst in de projecten. De operator van de machine wordt geprikkeld om bestaande onderdelen, die op een conservatieve manier werden geproduceerd, ook te gaan snijden.”
Don Bac is positief over IWE. “Het is natuurlijk een voordeel dat ze hier in de buurt zitten. Maar ook over de korte lijnen, het klantcontact en hun betrokkenheid zijn we zeer tevreden. En je krijgt van hen geen peperdure rekeningen met voorrijkosten enzovoort. Ook dat is prettig.”