Belgische website met alternatieven voor hardchroom

De website van de Belgische VOM met alternatieve behandelingen voor chromaathoudende conversielagen is aangevuld met alternatieven voor hardchroom.

PROMOSURF ontwikkelde in 2015 een website gewijd aan alternatieve behandelingen voor chromaathoudende conversielagen, ook chromatatie of chromateren genoemd.

PROMOSURF, de Franstalige vleugel van de Belgische vereniging voor oppervlaktebehandeling van materialen (VOM) ontwikkelde in 2015 een website gewijd aan alternatieve behandelingen voor chromaathoudende conversielagen, ook chromatatie of chromateren genoemd. In 2022 is de website aangevuld met alternatieven voor hardchroom.

Giftig en kankerverwekkend

Wie is er niet op zoek naar een alternatief voor hardchroom of chromaatlagen, behandelingen op basis van Cr6+ die in alle industriële sectoren worden gebruikt voor bescherming tegen slijtage of corrosie van metalen (blank  staal, gegalvaniseerd staal, aluminium, enz.)? Jarenlang hebben deze behandelingen bewezen effectief te zijn. Cr6+ is echter giftig en kankerverwekkend gebleken, hetgeen ertoe heeft geleid dat stoffen die hexavalent chroom  bevatten onder de REACH regelgeving vallen en het gebruik ervan onderworpen is aan een vergunning.

Dezelfde eindfunctionaliteit

Met alternatief voor Cr6+ wordt elke technische oplossing bedoeld die dezelfde eindfunctionaliteit biedt als die welke wordt bereikt met behandelingen op basis van Cr6+. Deze oplossing kan een ‘product’-alternatief, een ‘proces’-alternatief of een mvolledig ander ‘oppervlaktebehandelingssysteem’ zijn.

Het resultaat is gepubliceerd op de website. De website bevat verschillende algemene tabbladen die toegang geven tot de inhoud via verschillende thema’s: chemie, toepassingsgebied, uitvoering of te beschermen metaalsubstraat.

Nuttige informatie

Deze online tool, die gratis toegankelijk is via de VOM-website, , is ontworpen om zoveel mogelijk nuttige informatie te verstrekken aan gebruikers die voor de keuze staan om één of meerdere alternatieven te zoeken ter  vervanging van processen waarin hexavalent chroom wordt gebruikt. Het is noch een volledig literatuuroverzicht, noch een wetenschappelijke analyse, maar geeft de uitwisseling van informatie weer die heeft plaatsgevonden tussen de deelnemers van de werkgroep en de partners Sirris, Critt, Materia Nova en VOM in het ALT-CTRL-TRANSproject.

Twee hoofdgroepen

De besproken alternatieven zijn verdeeld in twee hoofdgroepen:

1. Alternatieven voor chromaatlagen,

2. Alternatieven voor hardchroom.

Wat de eerste groep betreft, zijn er al meerdere jaren alternatieve procedés beschikbaar op de markt met zeer goede resultaten. Voor groep 2 ligt de situatie echter anders. Momenteel is er geen alternatief dat alle eigenschappen van hardchroom kan evenaren. Processen zoals chemisch nikkel, PVD, warmtebehandeling, thermisch spuiten en lasercladding kunnen als alternatief dienen voor specifieke toepassingen, maar niet voor alle toepassingen. In het Alt Ctrl Trans-project zijn alternatieve coatings zoals NiB, NiW en Cr via PTA ontwikkeld met veelbelovende resultaten, maar deze nieuwe alternatieven zijn nog te prematuur om op industriële schaal te worden toegepast. Voor elk alternatief is er een korte beschrijving gegeven van de eigenschappen, prestaties en industriële beperkingen tijdens applicatie.

Dit online hulpmiddel is niet bedoeld om volledig te zijn, maar de meest voorkomende toepassingsgebieden en te beschermen metalen worden opgesomd en beschreven. De website is ook ontworpen om zo flexibel mogelijk te  zijn: documenten, afbeeldingen en andere gegevens kunnen worden toegevoegd om nieuwe technieken en de recentste informatie toe te voegen. De inhoud zal worden bijgewerkt door de leden van de werkgroep, maar ook dankzij de opmerkingen van bezoekers.

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Materials+Eurofinish+Surface vindt plaats op 15 en 16 september

14-04 Na het gezamenlijke kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish van Mikrocentrum en VOM in 2019, sloot…

Oppervlaktetechniek

Vakbeurs Surface sluit aan bij Materials+Eurofinish

18-10 De vakbeurzen Materials, Eurofinish en Surface gaan vanaf 2020 samen op in één kennis-…

Oppervlaktetechniek

Geslaagde eerste editie Eurofinish+Materials

20-05 Mikrocentrum en de Belgische branchevereniging voor oppervlaktebehandelaars VOM organiseerden op 15 en 16 mei…

Toeleveren

EF+MAT telt vele ingrediënten

01-05 Meer dan 120 exposanten doen mee aan de eerste editie van Eurofinish+Materials, op 15…

Materialen

Eurofinish en Materials: van grondstof tot gerealiseerd product

01-03 Voor het nieuwe evenement Eurofinish + Materials 2019, dat op 15 en 16 mei…

Toeleveren

Mikrocentrum en VOM slaan handen ineen voor Materials en Eurofinish

03-07 Mikrocentrum in Eindhoven en VOM, de Belgische Vereniging voor Oppervlaktetechnieken van Materialen, slaan de…

Oppervlaktetechniek

Themadag over kleur bij aluminium lakwerk

03-02 VOM, de Belgische vereniging voor Oppervlaktetechnieken van materialen, organiseert op 18 februari  een themadag…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen