Brabantse Metaaldagen: van droogfrezen tot Smart Solution

0

Met nog ruim een maand te gaan tot de eerste editie van de Brabantse Metaaldagen (10-12 april), maken steeds meer exposanten bekend wat hun specifieke bijdrage zal zijn aan dit evenement om de gehele metaalindustrie efficiënter en slimmer maken.

 

Zo zal Artech Solutions de mediumverdeler van het Duitse MHT Merz & Haag centraal stellen. Hiermee kan staal, aluminium of ander exotisch materiaal zonder emulsie worden gefreesd. Droogfrezen dus. In Duitsland wordt de technologie met deze speciale mediumverdeler onder meer ingezet bij het bewerken van hardmetaal (tot 56 HrC), hogesnelheidfrezen en diepgatboren, alsmede bij het bewerken van kunststoffen, composieten en grafiet.

MHT Merz & Haag heeft hiervoor speciale nozzle ontwikkeld, die rond de krimphouder of spantang wordt geplaatst. Deze mediumverdeler zorgt ervoor dat lucht met 6 bar samen met een minimale hoeveelheid smeermiddel op het snijvlak van de frees terechtkomt. Door het venturi-effect ontstaat er rond de frees een onderdruk. Deze zorgt ervoor dat ook bij hoge spindeltoerentallen tot 30.000 en zelfs 40.000 omwentelingen per minuut het smeermiddel op de snijvlakken van de frees terechtkomt. De lucht zorgt ervoor dat de spanen worden weggeblazen; het smeermiddel zorgt voor een effectieve warmtebeheersing tijdens het frezen, maar de constante luchtstroom zorgt ook voor koeling zodat er geen emulsie nodig is om te koelen.

Volhardmetaalboor voor RVS
Dormer Pramet, producent en leverancier van gereedschap voor de verspanende industrie, toont als primeur de nieuwe Force M volhardmetaalboor voor roestvaste staalsoorten. De unieke geometrie waarborgt ongekende productiviteit door hoge verspaningscondities en extreme betrouwbaarheid. In feite presteert de Force M in de meeste staalsoorten maar hij is speciaal ontwikkeld voor ISO M-materialen. De boren uit de Force M reeks zijn probleemoplossers die optimale productiviteit combineren met betrouwbare prestaties en repeteerbaarheid. Ze zijn geschikt voor uiteenlopende machines en bedrijfsomstandigheden. Dit maakt ze volgens Dormer Pramet tot de ideale keuze voor in alle toepassingen waarbij productiviteit, nauwkeurigheid en efficiency gewenst zijn. De introductie van deze boren binnen het Dormer-assortiment volgt na de recente introductie van de Force X-reeks. Deze is bedoeld voor universele toepassing in een breed scala aan materialen. Alle boren binnen het Force-assortiment zijn voorzien van een 4-vlaks splitpoint ter verbetering van de zelfcentrering en de nauwkeurigheid van gaten. De splitpoint verbetert ook de spaanvorming, gereedschap stabiliteit en slijtvastheid.

Grijpers
Destaco lanceerde in 2018 diverse nieuwigheden, die nu ook op de Brabantse Metaaldagen zullen worden gepresenteerd. Onder meer is het aanbod kostenefficiënte OEM-grijpers uitgebreid. Samen met de nieuwe T110 pneumatische lineaire eenheid vervolledigen die de grijperreeks G110. De T110 lineaire eenheid biedt 44 modelconfiguraties en slaglengtes van 10 tot 150 mm. Dankzij het cross roller bearing-systeem lopen de processen vlot. Verder kenmerkt de oplossing zich door een hoge betrouwbaarheid en weinig onderhoud. De G110-grijpers omvatten 20 rack and pinion-ontwerpmodellen die OEM’s toelaten om veel meer producten per uur te draaien. Met de TCC-2E presenteerde Destaco een opspanoplossing die complexe lasprocessen in assemblagetoepassingen optimaliseert. Deze nieuwe reeks pneumatische spanners met tolerantie-compensatie biedt meer flexibiliteit bij het lassen en assemblagetoepassingen waarbij het opspannen van platen met verschillende diktes en nauwkeurige toleranties is vereist. Een derde bijzondere innovatie zijn de nieuwe modellen van de manuele opspanklemmen die volledig uit RVS bestaan. Deze werden ontwikkeld voor toepassingen in corrosieve, hygiënische en hoge temperatuuromstandigheden.

Smart Solution
CNC-Consult gaat het met de bezoekers van de Brabantse Metaaldagen hebben over haar Smart Solution. Bij veel productiebedrijven bestaat volgens onderzoek 80% van het proces uit non-value added time. Een product ligt vaak te wachten terwijl er niets aan wordt toegevoegd. 80% van de tijd wordt er geen handeling of bewerking toegevoegd die voor het uiteindelijke resultaat noodzakelijk is. En op die 80% moet het voordeel gehaald worden, daar moet de winst vandaan komen. De Smart Solution van CNC-Consult start met een SmartScan om eerst inzicht te krijgen in de huidige situatie. Daarna gaat het bedrijf aan de slag met slimme softwareoplossingen, startend vanaf het ERP-systeem dat men al gebruikt tot aan de productiemachines.

Smart Solution van CNC-Consult
Smart Solution van CNC-Consult: een oplossing om non-value added time in productiebedrijven zo veel mogelijk te reduceren.