Bronafzuiging in laswerkplaats J.M. van Delft zorgt voor veilig werkklimaat

J.M. Van Delft heeft vorig jaar zijn nieuwe productielocatie voor stalen kozijnen met een productielijn die bestaat uit dertien werkplekken, in gebruik genomen. Vaste leverancier Elektrolas heeft een afzuiginstallatie geplaatst en de lasmachines voorzien van toortsen met geïntegreerde lasdampafzuiging. “Op het gebied van veiligheid hebben we een stap extra gezet door het beste en veiligste werkklimaat te creëren voor onze medewerkers”, zegt eigenaar Sander van Delft.

J.M. Van Delft heeft met de nieuwe productielocatie voor stalen kozijnen een extra stap gezet op het gebied van veiligheid.

J.M. Van Delft in Drunen produceert, levert en monteert ramen, deuren en gevels van staal en aluminium. Het familiebedrijf bestaat sinds 1907 en geldt als een toonaangevende producent in Nederland. “Bij het slijpen en lassen van staal komen stofdeeltjes vrij, dus een afzuiging is een wettelijke vereiste”, vertelt Sander van Delft. “Voor het welzijn van onze medewerkers wilden we in onze nieuwe hal per se een zo veilig mogelijke afzuiginstallatie zonder herrie en met een beperkte luchtverplaatsing. Dat is uitstekend gelukt.”

Laswerkplaats van de toekomst

Eigenaar Joost van den Hooven van Elektrolas uit Waalwijk vertelt over het ontwerp en de uitvoering: “Door bronafzuiging worden lassers optimaal beschermd tegen de schadelijke gevolgen van lasrook. Ook 5xBeter, het samenwerkingsverband dat zich sterk maakt voor veiligheid in de metaalsector, is helder over de voordelen van bronafzuiging. We hebben daarom een stabiel systeem ontwikkeld, waarbij gegarandeerd 55 kubieke meter per uur aan de toorts wordt afgezogen. Translas toortsen hebben we gekoppeld aan een Nederman afzuigsysteem dat automatisch inschakelt zodra er wordt gelast.

Door te kiezen voor deze vorm van bronafzuiging hoeft de lasser bovendien minder handelingen te verrichten, zoals het steeds verplaatsen van de afzuigarm. De gekozen oplossing is dus in alle opzichten beter, slimmer en veiliger. Elektrolas levert materialen en kennis aan bedrijven waar lassen een onderdeel is van het productieproces. De vraag van Van Delft sluit helemaal aan bij onze visie op de laswerkplaats van de toekomst.”

Door bronafzuiging worden lassers optimaal beschermd tegen de schadelijke gevolgen van lasrook.

Door bronafzuiging worden lassers optimaal beschermd tegen de schadelijke gevolgen van lasrook.

Ergonomie en bedieningsgemak

Commercieel directeur Jelmer Wolleswinkel van lastoortsenproducent Translas beaamt: “In Nederland winnen lastoortsen met geïntegreerde bronafzuiging aan populariteit. Wij hebben onze toortsen in samenwerking met TNO ontworpen, waarbij effectiviteit, ergonomie en bedieningsgemak de uitgangspunten zijn geweest.

Met de juiste afstelling van de twee gevraagde parameters blijven we met onze rookafzuigtoortsen ruim onder de vastgestelde grenswaarde. Een van de inwendige kenmerken is de conische vorm van het afzuiggedeelte. Dat maakt de toorts ranker en dus beter hanteerbaar voor de lassers. Bijkomend voordeel is dat door deze conische vorm een venturi-werking ontstaat, hetgeen een gunstig effect heeft op het energieverbruik van Van Delft.”

Berekeningen en ontwerp

Jan van Doorn, solution sales manager van Nederman: “Samen met Elektrolas hebben wij de berekeningen en het ontwerp van de afzuiginstallatie gemaakt en deze gemonteerd. Bronafzuiging aan de toorts levert een ultieme bijdrage aan de gezondheid in de werkplaats. Ook het energieverbruik is gunstig, aangezien er slechts weinig lucht hoeft te worden verplaatst. Daardoor kunnen we bovendien buizen met een kleine diameter toepassen. Omdat kozijnen en geveldelen worden geproduceerd met relatief kleine lasverbindingen, start de afzuiging onmiddellijk zodra de machine lasdraad geeft. Deze installatie is niet alleen geschikt voor lasdampen, maar ook voor het afzuigen van metaalslijpsel. Bovendien hebben we accessoires meegeleverd voor het stofzuigen van de werkvloer en de machines.”

Het Nederman afzuigsysteem schakelt automatisch in zodra er wordt gelast.

Het Nederman afzuigsysteem schakelt automatisch in zodra er wordt gelast.

Huzarenstukje

Sander van Delft: “Door deze bronafzuiging lopen we voor op de wetgeving en behoren we in onze branche tot de top 3 op veiligheidsgebied. We hebben het Elektrolas trouwens niet gemakkelijk gemaakt, want de hele installatie is geplaatst terwijl de productie gewoon doorging. Een huzarenstukje.”
(Tekst: Stefan Korthout)

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Translas ontwikkelt nieuwe 8XE MIG en 8TE TIG afzuigtoorts

04-11 De Nederlandse lastoortsenfabrikant Translas heeft de nieuwe lastoortsen 7XE, 8XE MIG en 8TE TIG…

Verbinden

Translas onderdeel van Stieva

23-12 Translas Stieva (voorheen Translas Mobiele Technieken) in Nieuw-Vennep is onderdeel geworden van de Stieva…

Plaatbewerking

Blechexpo groeit in alle opzichten

28-10 Meer exposanten, een grotere beursvloer en veel meer internationale deelname. De vakbeurzen Blechexpo en…

Werkplaatstechniek

Afzuigsysteem WeldFil-serie

09-02 Met de nieuwe WeldFil-serie voert Kemper zijn assortiment centrale afzuigsystemen het digitale tijdperk binnen.…

Verbinden

Translas demonstreert effectieve lasrookafzuiging

17-10 Translas, de Nederlandse fabrikant van lastoortsen, heeft zijn assortiment uitgebreid met een serie mobiele…

Verbinden

Ergonomische en duurzame lastoortsen Translas

07-11 De nieuwe generatie MIG- & TIG-lastoortsenlijnen 8XM en 8XT van Translas blinken uit in…

Verbinden

7XE Extractor afzuigtoorts in de race voor Accenture Innovation Award

19-09 Lastoortsenfabrikant  Translas in Nieuwegein is met haar 7XE Extractor lastoorts met geïntegreerde afzuiging doorgedrongen…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen