Dameco Plating bespaart 30% op energiekosten met WKK

Bij Dameco Plating in Veldhoven is een warmtekrachtkoppeling (WKK) geplaatst. De specialist in het galvaniseren ofwel elektrolytisch verzinken van staal bespaart hiermee jaarlijks 30.000 euro (30%) op de energiekosten. Daarnaast daalt ook de CO2-uitstoot met ruim 20%.

Kostenbesparing, een verbeterde concurrentiepositie en milieuwinst waren voor Daan Sweegers, directeur van Dameco, de redenen om te kiezen voor een WKK. Deze is geplaatst door technisch dienstverlener Gebr. Van Hout. “Het galvaniseren is een zeer energie intensief proces”, aldus Sweegers. “Bij ons verbruikten drie grote CV-ketels elke dag veel gas om de benodigde energie te leveren. De jaarlijkse onderhoudskosten van de ketels en de gasprijzen werden steeds hoger. In plaats van te kiezen voor de traditionele weg en de ketels te vervangen door nieuwe exemplaren, vroegen we Gebr. van Hout om mee te denken over een alternatief.”

Met de jaarlijks stijgende prijzen voor gas en elektriciteit, is kostenverlaging belangrijk. De WKK is een slimme manier om warmte te produceren. De installatie produceert gelijktijdig warmte en elektriciteit, waarbij de brandstof (gas) veel beter wordt benut. En dat vertaalt zich in een kostenverlaging op verschillende vlakken. Omdat de WKK wordt aangepast aan de warmtevraag, is deze ook rendabel voor kantoorpanden en thuisgebruik.

Duurzame energie
Gebr. van Hout timmert al jaren aan de weg op het gebied van duurzame energie. Directeur Jan van Hout: “In plaats van standaard te kiezen voor vervanging, kijken wij naar het proces. Waar zitten de kosten? Welke oplossing past bij de energievraag? Wat brengt de toekomst? Je kunt er voor kiezen om nu minder te investeren, maar dat betekent in de toekomst elk jaar een hogere energierekening betalen. Er zijn specifieke oplossingen voor elk energievraagstuk. Voor Dameco biedt een WKK het hoogste rendement. De terugverdientijd voor deze WKK staat op 5-6 jaar. Dameco bespaart nu al € 8,50 per uur op de energiekosten.”

Dameco moet voldoen aan strenge milieueisen vanuit de overheid. Ook heeft de branche meerjarenafspraken gemaakt over het terugdringen van de CO2-uitstoot met 20%. Dameco voldoet op deze manier in één klap aan de gestelde eisen. Sweegers: “Op deze manier innovatief en maatschappelijk verantwoord ondernemen, maakt je als bedrijf weerbaar voor de toekomst.”

Terugverdientijd
De WKK heeft een levensduur van ongeveer 12 jaar. Na 6 jaar heeft Dameco de WKK volledig terugverdiend en blijven er nog 6 jaar over waarin de installatie letterlijk geld oplevert. Dankzij intensieve monitoring blijkt tevens dat de WKK nog optimaler in te zetten is voor Dameco. Jan van Hout: “We laten de installatie ’s avonds langer doordraaien. De energie die vrijkomt, wordt opgeslagen voor het productieproces van Dameco. De warmte die vrijkomt, sturen we direct door naar de buren. Zij werken in ploegen en hebben 24 uur per dag een warmtevraag.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Grote verbeteringen met kleine aanpassingen

25-04 Binnen de sector van oppervlaktebehandelaars zal niemand het volgende voorbeeld onbekend in de oren…

Oppervlaktetechniek

Nieuwe directeur Galvano Hengelo

09-01 Ivo Willemsen (47) is sinds 1 december de nieuwe algemeen directeur van Galvano Hengelo.…

Oppervlaktetechniek

Investeerder stapt in Galvano Hengelo

03-07 De participatiemaatschappij Landwoud uit Dedemsvaart heeft een meerderheidsbelang verworven in het galvaniseerbedrijf Galvano Hengelo.…

Bedrijf en Economie

Energiemaatregelen leveren Tata Steel IJmuiden miljoenen op

11-06 In 2013 heeft Tata Steel in IJmuiden de hoeveelheid energie die nodig is voor…

Geen categorie

Nieuw boek over energie-efficiënt ontwerpen van machines

15-01 ‘Machines energie efficiënt ontwerpen’ is een nieuw boek met tips over de energie-efficiëntie van…

Bedrijf en Economie

Veel winst te halen met energie

13-12 Veerman Machine en Apparatenbouw uit Olst en De Klerk uit Werkendam hebben de competitie…

Geen categorie

Grootschalig onderzoek naar Het Nieuwe Heffen

02-07 Wat is de samenhang tussen rijstijl, energieverbruik, productiviteit en veiligheid bij de inzet van…

Algemeen

Kennis en praktijk vinden elkaar onder de motorkap

19-06 Het Solar Team Eindhoven doet in oktober mee aan de World Solar Challenge –…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen