De boor met de gouden punt is 20 jaar

0

De Dormer A002 boor, ofwel ‘de boor met de gouden punt’ bestaat 20 jaar. De in 2000 gelanceerde nieuwe spiraalboor is een wereldwijde hit geworden met miljoenen verkopen per jaar.

Toen de A002 werd geïntroduceerd was de standaard High-Speed Steel (HSS) in meer dan een eeuw nauwelijks veranderd. En velen voorspelden dat deze niet zinvol verder ontwikkeld kon worden. Daarnaast zorgden de verdere ontwikkelingen van volhardmetaal boren voor twijfels over de toekomst van HSS. Echter, de technische engineers van Dormer Pramet (destijds bekend als Dormer Tools), vonden dat er ruimte was voor verbetering aan de bekende DIN 338RN boor, een van de boren die in die tijd werd geproduceerd.

Titaniumnitride tip coating

Het bedrijf had een paar jaar eerder de A001 gelanceerd. Deze HSS split point boor had een dual steam temper om hem te onderscheiden van de ander boren. Hij was blauw van kleur met brons en voorzien van een zilveren ring om de diameter van de boor aan te geven. Zo was de diameter zelfs zichtbaar als hij in de machine zat. De nieuwe A002 had dezelfde geometrie als zijn voorganger, echter was de A002 een belangrijke sprong voorwaarts.

Zijn kenmerkende Titaniumnitride tip coating vermindert de wrijving, vermindert de slijtage aan de flanken en snijkanten en maakt verspanen met hogere snelheden mogelijk. De unieke PS-puntgeometrie zorgt voor groot centreergemak en positioneernauwkeurigheid.

Dankzij deze eigenschapen kan de A002 tot 4xD boren in staal, roestvast staal, gietijzer, kunststoffen en vele andere materialen. Door zijn flexibiliteit en gebruiksgemak is deze boor een wereldwijde hit en zijn er sinds de lancering tientallen miljoenen verkocht in meer dan 50 landen.

Efficiënte spaanafvoer

Hans van Steenis, general manager van Dormer Pramet Benelux: “De A002 heeft de markt behoorlijk opgeschud. Binnen enkele jaren is hij uitgegroeid tot een icoon.  Door het verbreden van de spiraalgroef en zijn unieke zelf centrerende splitpoint werd de A002 een boor voor vele boortoepassingen.

Het ontwerp maakt licht verspanen mogelijk geeft een uitstekende efficiënte spaanafvoer, wat hem veelzijdig en makkelijk in gebruik maakt. Het bespaart tijd en biedt consistente prestaties. We merken vaak dat klanten op zoek zijn naar kostenbesparing op het gebied van gereedschap en daarom proberen ze over te stappen naar een goedkopere boor. Dit vermindert echter het werkplezier, leidt soms tot gevaarlijke situaties voor de gebruiker en zeker niet tot hogere productiviteit.”