Een strakke laserlas uit de losse pols

Laserlasmachines, een onderdeel van de Tuwi groep, introduceert de LLM handlaserlasmachine in twee uitvoeringen op de Nederlandse markt: De 1000 (1 kW) en 1500 (1,5 kW). Met deze machine wordt een laserstraal handmatig langs het werkstuk bewogen. Grote, kleine en complexe werkstukken kunnen zo worden gelast in een breed scala aan toepassingen.

Laserlassen is een smeltproces waarbij een laserstraal gebruikt wordt om te lassen. De straal zorgt voor een diep smeltbad waardoor een sterke lasverbinding ontstaat die nagenoeg geen nabewerking vereist. De oppervlakte waarover gelast wordt is minimaal, door de minimale breedte van de laserstraal. Dankzij de gerichte inbreng van warmte is het mogelijk om nauwkeurige en precieze verbindingen te maken.

Snel en nauwkeurig
Sterke en optisch mooie lasnaden zijn tegenwoordig op veel gebieden onmisbaar. Laserlassen wordt vooral gebruikt voor het snel en nauwkeurig verbinden van materialen die kleine lasnaden en geringe thermische vervorming vereisen. De mogelijkheid tot handbediening maakt de techniek van het laserlassen nu voor veel bedrijven interessant. Deze techniek biedt volgens Laserlasmachines diverse voordelen: een hoge kwaliteit lasnaad, zonder toevoeging van materiaal; tot drie keer sneller dan traditioneel lassen; hoge kwaliteit: nauwkeurige en stevige lasnaad; tot 30% besparing van bewerkingskosten; 80 tot 90% energiebesparing.

Uiteenlopende lastechnieken
Met de handheld laserlasmachine kunnen de volgende materialen worden gelast: staal, aluminium, Roestvrijstaal (RVS), titanium, nikkel, chroom, koper en messing. De eigenschappen van het materiaal bepalen de inzet mogelijkheden van de laserlasmachine. Denk hierbij aan geleiding, absorptie en reflectie. Door gebruik van verschillende nozzles kunnen uiteenlopende lastechnieken worden toegepast, zoals stomplassen, overlappend lassen en hoeklassen. Het lassen van twee soorten metalen is in diverse combinaties mogelijk. Zo kan men bijvoorbeeld staal aan RVS lassen. Het combineren van aluminium en koper vraagt extra aandacht, gezien de reflectie. De toorts is handzaam, klein en met zijn lage gewicht ook geschikt voor langdurig lassen. Hierdoor zijn ook complex vormgegeven producten eenvoudig te bewerken. De laserstraal wordt naar het werkstuk geleid via een flexibele kabel.

Veiligheidspakket
Laserlasmachines biedt deze machine aan inclusief een veiligheidspakket. Dit pakket bevat alle benodigde beschermingsmiddelen en uitgebreide training om de veiligheid van medewerkers te waarborgen en de kans op bedrijfsongevallen te minimaliseren. Metaalbewerkers met specifieke vraagstukken, kunnen voor tests terecht in het Experience Center in Winterswijk. Een bedrijf dat al gebruik maakt van deze machine is Hieselaar Nederland in. Adjunct-directeur Martijn Peltenburg spreekt van ‘een strakke las uit de losse pols’. “De LLM 1000 zorgt ervoor dat wij veel effectiever kunnen produceren en ons personeel meer flexibel kunnen inzetten. In no-time hadden we de investering al terugverdiend.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Wisseling van de wacht bij Rolleri

18-10 Eli de Jager is zijn carrière bij Rolleri op bijna dezelfde wijze begonnen als…

MetavakNieuws

Beurspresentatie van Tuwi is live en virtueel

22-09 Van Geka springt de nieuwe CNC gestuurde plasmasnijmachine GCS-P 3015 in het oog. Deze…

Plaatbewerking

TUWI draagt import van Euromac over aan JÖRG Machines

07-04 Euromac is een gerenommeerde Italiaanse fabrikant van ponsmachines, elektrische kantpersen, gerobotiseerde buigcellen, hydraulische buigbanken…

Verbinden

Handmatig laserlassen: neem veiligheid serieus

10-03 Het LAC wordt regelmatig gevraagd hoe om te gaan met hoogvermogen handmatige laserlassystemen in…

Bedrijf en Economie

MetaalNieuws TOP 10 van 2020

28-12 Nog een paar dagen en dan kunnen we afscheid nemen van een roerig jaar.…

Plaatbewerking

Zwenkbuiger is een verrijking voor Martens

07-12 Een beetje stiekem keek Wim Martens al een aantal jaren naar een zwenkbuigmachine. Maar…

Verspanen

Galvano Metaal verbetert zaagservice met Imet zaagautomaat

17-11 Om de service naar haar klanten verder te verbeteren levert staalhandel Galvano Metaal naast…

Verbinden

Translas ontwikkelt nieuwe 8XE MIG en 8TE TIG afzuigtoorts

04-11 De Nederlandse lastoortsenfabrikant Translas heeft de nieuwe lastoortsen 7XE, 8XE MIG en 8TE TIG…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X