FPT-VIMAG en NEVAT gaan samenwerken

0

FPT-VIMAG, de branchevereniging van productietechnologie en –automatisering, en NEVAT, het netwerk van toonaangevende toeleveranciers, gaan strategisch samenwerken op alle facetten van het gebied van Smart Industry.

 

Dat maakten Menko Eisma, vice-voorzitter van FPT-VIMAG, en Corné van Opdorp, voorzitter van NEVAT, woensdagavond bekend tijdens Avond van de Maakindustrie in de Jaarbeurs in Utrecht. Slimme processen, nieuwe machines, digitalisering en opleiden van medewerkers zijn hiervan cruciale onderdelen.

Skills lab gerobotiseerd lassen
Tijdens de Avond van de Maakindustrie presenteerden de twee organisaties de eerste concrete uitwerking van hun samenwerking: een Smart Industry Skills lab op het gebied van gerobotiseerd lassen bij de stichting Vakopleiding Metaal. Doel van het skills lab is kennis over gerobotiseerd lassen te delen met meerdere bedrijven en hierbij opleidingen te betrekken, zodat nieuwe kennis wordt omgezet in nieuw leermateriaal. FPT-VIMAG sluit aan op dit skills lab en brengt kennis van haar leden in. Valk Welding is het eerste FPT-VIMAG-lidbedrijf dat zich al heeft aangemeld.

FPT-VIMAG en NEVAT gaan samenwerken

Menko Eisma vertelde in een toelichting: “Het werven van nieuwe medewerkers, die beschikken over de kennis en de vaardigheden om in een Smart Industry omgeving te werken, wordt steeds moeilijker. Daarom hebben we van opleiden bij FPT-VIMAG een strategisch speerpunt gemaakt. Vergeet niet dat onze leden feitelijk de grootste opleiders in de technische industrie zijn. Bij elke nieuwe machine die zij plaatsen verzorgen ze ook de opleidingen van de mensen die er mee moeten werken. Deze kennis gaan we nu breder beschikbaar stellen.”

Avond van de Maakindustrie
De Avond van de Maakindustrie werd voor de tweede keer georganiseerd. Deze avond is een initiatief van de belangrijkste stakeholders in de MKB-Maakindustrie, FPT-VIMAG en Koninklijke Metaalunie, in samenwerking met Jaarbeurs en vervult de behoefte van een gezamenlijke feestavond voor de gehele branche. Na een succesvolle eerste editie vorig jaar, verwelkomde de organisatie dit jaar bijna 300 aanwezigen. Het werd opnieuw een avond waar op feestelijke wijze bedrijven in de schijnwerpers zijn gezet die samen een belangrijk deel uitmaken van de Nederlandse maakindustrie. De verbondenheid van de verschillende sectoren kwam tot uitdrukking in het programma waarin FPT-VIMAG, Koninklijke Metaalunie, NRK en ABN AMRO in samenwerking met Jaarbeurs, gezamenlijk de winnaars huldigden en een onderzoek presenteerden naar ontwikkelingen in de sector. Presentator Jort Kelder praatte de hele avond vlotjes aan elkaar.