Handgeleid bandslijpen maakt flexibel werken mogelijk

0
749

Fein brengt een nieuwe handgevoerde bandslijpmachine op de markt. Hiermee kunnen volgens de Duitse producent van elektrische gereedschappen verschillende slijpwerkzaamheden drie keer zo snel worden uitgevoerd als met een haakse slijper.

Stationaire bandslijpmachines werken krachtig en bereiken een hoge materiaalafname. Ze zijn echter evenredig groot, werken gewoonlijk met 3-fasen-draaistroom en zijn wat betreft aanschaf een grotere investering. Bovendien moeten te bewerken werkstukken naar de machine worden getransporteerd, voordat ze kunnen worden bewerkt. Haakse slijpers zijn daarentegen flexibel inzetbaar en kunnen niet alleen slijpen, maar ook doorslijpen of polijsten. Bij zware klussen, zoals het slijpen van lasnaden, stoten ook zij echter steeds weer op hun prestatiegrenzen: het oplegvlak van de slijpschijf is betrekkelijk klein, zodat het slijpmiddel snel dichtloopt of slijt. Omdat haakse slijpers vrij worden geleid, kunnen bolrond of holrond gevormde werkstukken maar moeilijk precies worden bewerkt.

Fein stelt dat voor metaalverwerkende bedrijven die vaak lastige werkstukken of grote vlakken moeten slijpen, een handgeleide bandslijpmachine als flexibel en rendabel alternatief in aanmerking komt. Handbandslijpmachines bereiken daarbij betere slijpresultaten. Met hun slijpband van 50 millimeter breed en 1 meter lang bereiken ze bij het slijpen van een lasnaad een circa drie keer hogere afname dan een haakse slijper met een vergelijkbaar slijpmiddel. Met een gewicht van 5,6 kilogram zijn ze nauwelijks zwaarder dan een grote haakse slijper en kunnen beter worden geleid. Omdat de slijpband op de lasnaad wordt gezet en met betrekkelijk weinig druk in lengterichting wordt geleid, zijn ze comfortabel in gebruik. Handgeleide bandslijpmachines zijn bedoeld voor de voorbereiding van lasnaden, voor het afschuinen en voor het betrouwbaar slijpen van alle soorten lasnaden. Bovendien worden ze gebruikt om radiussen te slijpen, roestige vlakken af te slijpen of te satineren. Ook buizen en profielen kunnen comfortabel worden bewerkt.

Twee modellen
Bij Fein zijn twee modellen voor de bewerking van staal, roestvrij staal, gietijzer en aluminium verkrijgbaar. Ze werken met 1-fase-wisselstroom en op normale stopcontacten. De handgeleide bandslijpmachine GHB 15-50 heeft een afgegeven vermogen van 1500 watt en werkt met een constant toerental van 8500 omwentelingen per minuut. Speciaal voor de bewerking van roestvrij staal is er de handbandslijpmachine GHB 15-50 INOX met een regelbaar toerental van 2500 tot 7900 omwentelingen per minuut. Deze is ook geschikt voor gebruik met vliesbanden en slijpt roestvrijstalen oppervlakken in één stap naar een satijnfinish. Beide machines kunnen met een tafelhouder via drie fixeerpunten worden omgebouwd naar een stationaire bandslijpmachine.

Voor het aanpassen aan de desbetreffende werkomstandigheden kan de motor bijna 360 graden worden gedraaid. De voorste anti-vibratiehandgreep vermindert enerzijds de trillingen en kan anderzijds voor ergonomisch en flexibel werken in drie verschillende posities worden ingesteld. De slijptafel is 80 millimeter lang, een ronde uitsparing maakt de bewerking van buizen gemakkelijker. De contactschijf met spiraalgroef werkt bij het slijpen als een vertanding en verhoogt zo de afnamecapaciteit. De kracht wordt door een aandrijfschijf met een coating van polyurethaan zo goed als slipvrij op de slijpband overgebracht. De wrijvingsweerstand wordt verbeterd en de levensduur van de aandrijfschijf wordt hoger. Met een door Fein gepatenteerd systeem kan de slijpband zonder gereedschap worden verwisseld.

Slijpbanden
Speciaal voor de handgeleide bandslijpmachine ontwikkelde professionele slijpbanden onderscheiden zich door hun hoge afnamecapaciteit en een bovengemiddelde levensdsuur.
Voor de hoogste afnamecapaciteit en levensduur zijn er van FEIN nieuwe Cubitron precisieslijpbanden met keramische korrel (serie C). Voor extreme slijpwerkzaamheden tot en met de bewerking van roestvrij en hooggelegeerd staal werd de serie R (groen) ontwikkeld. De serie Z (blauw) is de allrounder voor het slijpen en ontbramen van staal en non-ferrometalen. De serie A (roodbruin) bevat slijpbanden met een fijne korrel voor het fijnslijpen van metalen tot en met de afwerking. De vliesband werkt lichte fouten weg tot de perfecte afwerking.