ICA-algoritme is botsingen voor

0

Het nieuwe algoritme Intelligent Collision Avoidance (ICA) vermijdt tijdens het snijproces mogelijke botsingen tussen de kop van de fiberlasersnijmachines en de randen van de plaat. Het algoritme is ontwikkeld door de Spaanse producent van CAD/CAM/MES/ERP-softwareoplossingen Lantek.

Met deze technologie doet het bedrijf een stap voorwaarts in de volledige automatisering van de snijmachine waardoor het risico op een uitschakeling van de machine door botsing wordt beperkt en de productiviteit verbetert omdat mogelijke onderbrekingen als gevolg van een botsing die de snijkop onbruikbaar maakt, grotendeels worden vermeden.
Het ICA-algoritme van Lantek dat verscheidene metingen combineert om botsingen te vermijden tussen de snijkop en de gesneden stukken, voegt nieuwe strategieën en technieken toe zoals de snijcontrole van de stukken afhankelijk van hun nabijgelegen randen (configureerbaar aan de hand van een marge), waardoor botsingen worden vermeden tussen de kop en de onstabiele randen wanneer de platen worden gesneden.

Microsneden

Op deze manier kan het nieuwe algoritme detecteren welke randen van de plaat een potentieel risico vormen omdat ze kunnen opspringen en zich op de nabijgelegen randen plaatsen of omdat ze kunnen draaien waardoor ze een risico vormen voor de kopbewegingen.

Wanneer dit gedetecteerd wordt, kent het systeem automatisch een of meerdere microsneden toe. Naarmate de plaat verder wordt gesneden, is het systeem klaar om het moment te bepalen waarop het zonder gevaar kan worden afgewerkt. Op deze manier kan de gebruiker ervoor kiezen zo snel mogelijk te snijden of aan het einde van de mechanisering van de plaat. Als dit afwerkingsproces van microsneden in botsing komt met potentieel onstabiele randen verplaatst het systeem zich naar een zone zonder problemen.

Lantek zegt dankzij ICA een veel doeltreffendere oplossing te bieden voor de bedrijven die gebruikmaken van lasersnijmachines die soms de productie moeten onderbreken door schade aan de snijkop die wordt veroorzaakt door de gesneden stukken die op de plaat terechtkomen of die draaien en met de kop botsen op het moment dat ze worden afgevoerd. Bedenk daarbij dat deze machines met hun vermogen, de snelheid en de capaciteit om steeds dikkere platen te snijden, gebruikmaken van gas onder hoge druk voor de afvoer van de gesneden stukken. Hierdoor komt een stuk soms op de rand van een plaat terecht die vervolgens gesneden gaat worden, waarna ze kan botsen met het materiaal dat boven op de plaat is terechtgekomen, wat een gevaar vormt voor de kop.

“Met de Intelligent Collision Avoidance-techniek toont Lantek aan dat het innoverend is en dat het zijn systemen intelligenter maakt”, zegt Francisco Pérez van Lantek. “Zo lossen we een probleem dat zich al een tijd voordoet in onze sector op een snelle en eenvoudige manier op door de snijprocessen doeltreffender en preciezer te maken waardoor de machines productiever worden en de productie nog verder wordt geautomatiseerd. Dit heeft een positieve impact op alle productiviteitsniveaus omdat het voorkomt dat de productie wordt onderbroken door een kop die onbruikbaar of beschadigd wordt.”