Lascabine biedt oplossing voor veilig handlaserlassen

Lascabine.nl heeft een nieuwe lascabine ontwikkeld voor bedrijven die veilig en verantwoord willen (hand-)laserlassen. De cabine is ontworpen door lasspecialisten die in de praktijk geen degelijke oplossing konden vinden om de veiligheid van werknemers te waarborgen. Omdat de eerste reacties positief waren en er veel interesse kwam vanuit lasbedrijven, hebben ze de modulaire lascabine nu op de markt gebracht.

De lascabine van Lascabine.nl is ontwikkeld als veilige en modulaire oplossing voor het (hand)-laserlassen en andere toepassingen. Diverse functionaliteiten maken van de cabine een fijne werkplek.

Gert van Wakeren, één van de drijvende krachten achter Lascabine.nl vertelt: “De laatste paar jaar heeft het handlaserlassen snel aan populariteit gewonnen. En dat is natuurlijk niet zo vreemd. Handlaserlassen is een vrij eenvoudige en snelle verbindingstechniek. Als je het vergelijkt met MIG- of TIG-lassen, dan vergt het handlaserlassen minder expertise, waardoor het toegankelijk wordt voor mensen met minder laservaring. Het nadeel is echter – en dat zie je vaker bij nieuwe technologieën – dat gebruikers uit onwetendheid niet goed met de veiligheid omgaan. Daarbij komt dat er nog weinig goede veiligheidsvoorzieningen op de markt beschikbaar zijn. Je ziet daardoor veel beelden online van mensen die zonder essentiële beschermingsmiddelen aan het laserlassen zijn. Om de veiligheid te vergroten hebben we een lascabine ontwikkeld die zowel de lasser als andere medewerkers in de omgeving beschermt tegen rookontwikkeling en schadelijke straling.”

Modulair en veilig

Het ontwerp van de lascabine is modulair en kan dankzij losse wandelementen in allerlei variaties worden uitgebreid. Het ontwerp zorgt ervoor dat de lascabine binnen een dag operationeel is. De klant kan het als bouwpakket monteren. De lascabine is onlangs gecertificeerd als een passief beveiligde cabine tot een laservermogen van 2 kW. Dit is dus perfect voor het handlaserlassen. De lascabine voorkomt dat strooilicht en laserlicht naar de omgeving wordt verspreid, terwijl de afgesloten ruimte wel kan worden voorzien van verse lucht. Om dit te realiseren hebben de specialisten een slim labyrint in de vloerplaat bedacht, waardoor schone lucht met een hoge verversingssnelheid kan worden aangevoerd. Tegelijkertijd kunnen laserstralen geen weg naar buiten vinden. Voor de afzuiging is er een blinde plaat constructie ontwikkeld waarmee hetzelfde resultaat wordt bereikt.

Veilige apparatuur

Van Wakeren: “Uiteraard hebben we er alles aan gedaan om de lascabine zo veilig mogelijk te maken. Echter is de werkgever natuurlijk in de lascabine verantwoordelijk voor de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en veilige apparatuur. We kunnen de lascabine nog zo veilig maken, maar als er vervolgens in de cabine met slecht materiaal wordt gewerkt, komen we natuurlijk niet veel verder. Werkgevers moeten dus echt die veiligheid prioriteren om medewerkers te beschermen en om de hele sector in een goed daglicht te zetten. Daarom willen we graag in het voortraject meegenomen worden, zodat we advies kunnen geven om tot een veilige totaaloplossing te komen.”

Dankzij verschillende innovatieve maatregelen voorkomt de lascabine dat strooilicht en laserlicht in de omgeving wordt verspreid.

Dankzij verschillende innovatieve maatregelen voorkomt de lascabine dat strooilicht en laserlicht in de omgeving wordt verspreid.

Prettige werkplek

Naast veiligheid stond ook het creëren van een prettige werkplek centraal bij de ontwikkeling van de lascabine. Naast de aanvoer van verse lucht middels een losse unit of een centraal systeem, zijn de wanden voorzien van geperforeerde sandwichpanelen met een steenwol kern voor een optimale akoestiek. Verder is er ledverlichting aangebracht, waardoor er in combinatie met de witte binnenkant een prettige en lichte ruimte ontstaat.

Uiteraard kan de lascabine door de modulaire bouwwijze ook ingezet worden voor andere werkzaamheden. Zo is het mogelijk om allerlei aansluitingen toe te voegen en kunnen klanten kiezen voor andere deurconstructies om bijvoorbeeld een kraan te kunnen gebruiken. Hierdoor kan de lascabine worden gebruikt voor bijvoorbeeld slijpen, MIG/MAG- en TIG-lassen of als ruimte voor cobotwerkzaamheden. Dankzij de geconditioneerde ruimte is de cabine verder geschikt voor laboratoriums, meetwerkzaamheden of om andere nauwkeurige taken uit te voeren.

Al met al is het een hele complete oplossing en Van Wakeren verwacht er dan ook veel van. “Het aantal lashuizen in Europa dat zich bezig houdt met (hand)laserlassen groeit gestaag. De verwachting is dat het handlaserlassen tot wel 40% van het TIG-lassen zal vervangen. Dan kun je wel inschatten hoe groot de markt is voor veilige oplossingen zoals deze nieuwe lascabine.”

De eerste lascabine is inmiddels operationeel bij We-Metal in Renswoude.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

We-Metal kan handlaserlassen in veilige lascabine

30-06 “We zijn in 2019 gestart met laserlassen middels een lasrobot van Trumpf. Tijdens het…

Personeel en Opleiding

We-Metal wint OOM Award Midden-Nederland

17-10 In de verkiezing van de meest actieve (metaal)leerbedrijven van Nederland bleef het bedrijf de…

Bedrijf en Economie

Drie metaalbedrijven in de race voor OOM Award Midden-Nederland

12-09 De OOM Award is de onderscheiding voor het meest actieve (metaal)leerbedrijf in de regio.…

Plaatbewerking

We-Metal legt focus op controle na snelle groei

27-03 Na de sterke groei van de afgelopen jaren, ligt de focus bij We-Metal in Renswoude…

Verspanen

Special Tools Benelux zet We-Metal op goede spoor

08-03 We-Metal in Renswoude, van oudsher een plaatbewerkingsbedrijf, heeft een verspanende afdeling opgezet met een…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema