MAG speelt in op retrofit-trend

0
260

Gereedschapsmachinefabrikant MAG (met merken als Boehringer, Ex-Cell-O, Cross Hüller en Lamb) heeft zijn profiel als retrofit-expert aangescherpt. Hiervoor heeft het concern zijn diensten en het serviceteam op dit gebied gericht uitgebreid. “Retrofit is echt een trend”, weet Jochen Wiedmann, operationeel directeur bij MAG in Göppingen. “De markt groeit snel en daarvan willen we profiteren.”

In Göppingen beschikt MAG al meer dan 20 jaar over een retrofit-Center. Daar worden oudere installaties en bewerkingscentra weer op de actuele stand der techniek gebracht, nagekeken en compleet geretrofit. Voor bestaande installaties is een retrofit vaak zinvoller dan het aanschaffen van een nieuwe machine. Want door het vervangen van verouderde componenten en het toevoegen van nieuwe doorontwikkelingen krijgen dergelijke machines een technologie-update, die ze geschikt maakt voor nog eens 10 tot 12 jaar.

Het voordeel van de modernisering van de installatie ligt vooral in de verhoging van de productiviteit tegen duidelijk minder kosten als bij aanschaf van een nieuwe machine. De stabiele basis van de machine blijft behouden en bij grote installaties, zoals in de automobielindustrie, vervallen hoge vervangingsinvesteringen voor de productie van het fundament of het machinebed.

Staat een klant dus voor de beslissing een machine te vervangen omdat hij bijvoorbeeld de gewenste aantallen niet meer haalt, dan zijn er volgens MAG twee mogelijkheden: of hij haalt een nieuwe, die duur is en waarop hij lang moet wachten, of hij koopt een retrofit-machine, die wellicht maar voor 80 of 90 procent voldoet aan de gewenste specificaties, maar die wel vrijwel direct beschikbaar is en tot wel 30 procent minder kost dan een compleet nieuwe installatie.

Welke variant de juiste is, leggen de retrofit-experts van MAG direct bij de klant uit. “Wat mogelijk is, ook bij vreemde machines, kunnen we goed inschatten”, zegt Axel Moch, sales director service bij MAG. “Daarbij nemen we altijd de investering in beschouwing. Is het geplande budget niet voldoende voor een nieuwe machine, dan zoeken we in het kader van de retrofit naar de best mogelijke oplossing.”

Een voorwaarde bij vreemde machines is wel dat de documentatie inclusief tekeningen aanwezig moet zijn, dat geldt vooral voor speciaalmachines. “Maar zelfs wanneer voor machines van andere fabrikanten de documentatie ontbreekt, hebben onze mensen genoeg ervaring om een retrofit uit te voeren“, aldus Jochen Wiedmann, die zelf al 16 jaar bij Boehringer werkzaam is.

MAG hanteert realistische termijnen qua tijd, zodat klanten niet voor vervelende verrassingen komen te staan in de vorm van productievermindering of zelfs langere productie-uitval. “Met ons spelen productiebedrijven op zeker”, zegt Wiedmann. “Een module zoals een complete spindeleenheid wordt door ons binnen een week in de productiecyclus hersteld, daarop kan de klant vertrouwen.” Een voordeel hierbij: de eigen componentenproductie bij Corcom in Rottenburg bij Tübingen.