MetaalNieuws TOP 10 van 2020

Nog een paar dagen en dan kunnen we afscheid nemen van een roerig jaar. Zo aan het eind van het jaar is het een mooi moment om de balans op te maken. Oftewel, het is de tijd van lijstjes. En met de ‘top 10 meest gelezen artikelen van 2020’ doen we daar graag aan mee.

Zoals elk jaar wordt onze berichtgeving over de staalprijzen en CAO’s erg goed gelezen, maar voor het gemak en het leesplezier hebben we die artikelen voor de top 10 buiten beschouwing gelaten. Zoals te verwachten deden de corona-gerelateerde artikelen het goed dit jaar, maar ook zien we een aantal opvallende artikelen in de lijst der lijsten. Wat te denken van een artikel uit 2018 over stalen profielen die gewoon de top 10 is binnengeslopen. Al met al een interessante lijst om eens rustig door te ‘bladeren’.

#1 Coronavirus verstoort flow bij starter Hoogma Fijnmetaal
Met de start van zijn eigen bedrijf Hoogma Fijnmetaal heeft Joep Hoogma begin dit jaar zijn jongensdroom verwezenlijkt. Hij zat al lekker in een flow en kwam makkelijk tot 40 à 50 uur werk in de week. De coronacrisis veroorzaakt echter vertraging in de levering van materialen, waardoor zijn machine ook al een paar dagen heeft stil gestaan. Maar Joep maakt zich geen zorgen: “Deze crisis zal hooguit mijn plannen wat vertragen.”

Lees verder >>

#2 Een strakke laserlas uit de losse pols
Laserlasmachines, een onderdeel van de Tuwi groep, introduceert de LLM handlaserlasmachine in twee uitvoeringen op de Nederlandse markt: De 1000 (1 kW) en 1500 (1,5 kW). Met deze machine wordt een laserstraal handmatig langs het werkstuk bewogen. Grote, kleine en complexe werkstukken kunnen zo worden gelast in een breed scala aan toepassingen.

Lees verder >>

#3 Staalmarkt onder invloed van Coronavirus

De stijgende trend bij de staalprijzen lijkt onder druk van het Coronavirus enige stagnatie te vertonen. Dat signaleert Noviostaal in haar maandelijkse Staaljournaal. Het uitbreken van deze epidemie in China heeft tot gevolg gehad dat veel fabrieken hun productie tijdelijk hebben moeten verminderen of zelfs geheel stilgelegd hebben. Het noodzakelijk wegblijven van medewerkers is daarvan de grootste oorzaak.

Lees verder >> 

#4 Feijen Metaaltechniek reduceert foutmarge drastisch

Het brede machinepark van Feijen Metaaltechniek in Maarheeze telt maar liefst negen snijmachines: vijf Trumpf lasersnijmachines, twee Bystronic watersnijmachines en twee Adige buislasers. Enkele jaren geleden was er voor iedere lasersnijmachine en voor de watersnijmachines een eigen programmeur met machinespecifieke software. Maar doordat alles veelal handmatig werd gedaan en het werk enorm toenam, groeide de behoefte om meer te automatiseren.

Lees verder >>

#5 Nieuwe eigenaren Frimach gaan service meer centraal stellen

Frimach in Drachten heeft twee nieuwe eigenaren. René Wilkens en Johannes Bosma hebben het bedrijf dat handelt in gebruikte metaalbewerkingsmachines per 1 november vorig jaar overgenomen van de vorige eigenaar, die Frimach in de jaren tachtig heeft opgericht. De nieuwe eigenaren zetten de machinehandel voort, maar gaan daarbij wel meer aandacht schenken aan de service.

Lees verder >>

#6 ‘Slimme fabriek’ van Laserworx krijgt vorm

Met de installatie van een 12 kW lasersnijmachine en een zware kantbank van Bystronic, inclusief software om beide machines aan te sturen, heeft Laserworx een grote stap gezet in de ontwikkeling naar een Smart Factory. Directeur/eigenaar Wim Oostra weet precies hoe zijn ‘slimme fabriek’ er uit gaat zien: meerdere bedrijven onder één dak, die opereren onder één softwaresysteem om hun klanten optimaal te bedienen.

Lees verder >>

#7 AO Metaal maakt slimme stap in lasersnijden

Bij AO Metaal in Eersel is de BySmart Fiber, die Bystronic zou hebben gedemonstreerd op de TechniShow, afgeleverd. De Brabantse toeleverancier, die vooral sterk is in het optimaliseren van de productie van grote series, heeft na jaren van uitstellen de knoop doorgehakt en besloten om toch te investeren in een eigen lasersnijmachine.

Lees verder >>

#8 Stalen profielen snel in huis via koudgevormd.nl en hopprofiel.nl

CM Staal beschikt over de grootste voorraad standaard open koudgewalste profielen van Nederland en misschien wel van Europa. Hetzelfde geldt voor HOP profielen. Beide materialen worden aangeboden via speciale websites, te weten www.koudgevormd.nl en www.hopprofiel.nl. De markt begint te wennen aan de digitale mogelijkheden om staal in huis te halen, want via deze websites komen steeds meer aanvragen binnen bij de staalgroothandel in Wateringen.

Lees verder >>

#9 Werken in de anderhalvemetereconomie; protocol voor de industrie in de maak

Er wordt gewerkt aan een protocol voor de industrie met basisrichtlijnen voor het werken in de anderhalvemetereconomie. Volgens voorzitter Fried Kaanen van Koninklijke Metaalunie zal dit protocol binnen twee weken gereed zijn. In ieder geval vóór 28 april, de dag waarop de intelligente lockdown in Nederland mogelijk wordt versoepeld.

Lees verder >>

#10 De lasrobots staan praktisch niet stil

Lever ons een lasrobotsysteem waarmee we zoveel mogelijk trailers op een dag kunnen lassen. Deze heldere opdracht van Vlemmix Aanhangwagens aan Kuunders Technoworks heeft geresulteerd in een bijzondere lascel met een hoge inschakelduur. Twee robots lassen elke dag van ’s morgens 6.00 uur tot ’s avonds 23.00 uur. Het systeem is zo efficiënt geconfigureerd, dat ze al die tijd slechts een half uur tot een uur niet aan het lassen zijn.

Lees verder >>

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Waarom stijgen de staalprijzen zo explosief?

07-04 In een extra editie van het StaalJournaal heeft NovioStaal een grafiek geplaatst, waarin een…

Plaatbewerking

TUWI draagt import van Euromac over aan JÖRG Machines

07-04 Euromac is een gerenommeerde Italiaanse fabrikant van ponsmachines, elektrische kantpersen, gerobotiseerde buigcellen, hydraulische buigbanken…

Plaatbewerking

247 Lasersnijden groeit razendsnel

05-04 Het bedrijf van Michiel de Hoog en Oscar van Buijtene groeit dus razendsnel. “Veel…

3D

Nieuwe 3D-printer Trumpf vereenvoudigt instap in serieproductie

29-03 De TruPrint 3000 is op belangrijke onderdelen doorontwikkeld en daardoor nog beter aangepast aan…

Plaatbewerking

De cirkel is rond voor Adlas Metaalbewerking

23-03 Want toen Adlas nog uitsluitend in Arkel was gevestigd, vormde de rivier De Boven…

Automatisering

Trumpf neemt het Spaanse softwarehuis Lantek over

22-03 “Hiermee opent Trumpf de productie-ecosystemen van de klanten”, zegt Thomas Schneider, directeur ontwikkeling werktuigmachines…

Bedrijf en Economie

Metaalunie: snel een kabinet – FME: eerst herstelplan

18-03 De uitdagingen waarmee dat nieuwe kabinet te maken krijgt, zijn niet mals volgens Jos…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert KI-oplossing voor spareparts op huisshow

17-03 Ook toont Trumpf op de huisshow voor het eerst de TruLaser Cell 5030 in…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X