Metaalunie: snel een kabinet – FME: eerst herstelplan

Er moet snel een kabinet worden gevormd dat met evenwichtig beleid stap voor stap de grote uitdagingen die Nederland kent, oppakt. Dat zegt Koninklijke Metaalunie in een eerste reactie op de voorlopige uitslag van de verkiezingen. FME wil dat de partijen die gaan onderhandelen over een nieuw kabinet eerst een herstelplan opstellen.

Het zoeken naar een goede balans tussen het hier en nu en de toekomst is een lastige opgave. De economie moet weer op gang komen, MKB-bedrijven moeten de ruimte krijgen om weer te investeren en te herstellen van het afgelopen jaar, dus is lastenverzwaring uit den boze.

De uitdagingen waarmee dat nieuwe kabinet te maken krijgt, zijn niet mals volgens Jos Kleiboer, directeur Beleid Koninklijke Metaalunie. “Het zoeken naar een goede balans tussen het hier en nu en de toekomst is een lastige opgave. De economie moet weer op gang komen, MKB-bedrijven moeten de ruimte krijgen om weer te investeren en te herstellen van het afgelopen jaar, dus is lastenverzwaring uit den boze.

Daarnaast moet de stikstofproblematiek vlot getrokken worden en moet gekeken worden naar een eerlijker verdeling van de kosten van de klimaatrekening.”

Ondernemen moet weer leuk worden

Kleiboer vindt het van belang dat een nieuw kabinet ervoor zorgt dat ondernemen weer leuk wordt: “Dat vergroot de ondernemerskracht en dus het verdienvermogen van de economie. Dat hebben we nodig om te herstellen van deze pandemie. Als je ervoor kiest de economie een boost te geven, moet je juist bedrijven ruimte geven om te investeren. Zowel financiële als fysieke ruimte, maar ook qua regelgeving.”

Niet alleen investeren bedrijven in innovaties waarmee ze hun marktpositie wereldwijd verstevigen. Het zijn ook investeringen in werkgelegenheid, in duurzaamheid en in technisch onderwijs, waarin bedrijven steeds nadrukkelijker participeren. Kleiboer: “MKB-maakbedrijven dragen op die manier bij aan het welzijn van onze samenleving, de groei van onze economie en het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Nu de verkiezingsretoriek achter ons ligt, is het tijd dat een nieuw kabinet keuzes durft te maken die de MKB-maakindustrie, ondersteunen en stimuleren.”

IndustrieVisie verplicht leesvoer

De afgelopen weken heeft Metaalunie wekelijks haar standpunten, die leiden tot een versteviging van de MKB-maakindustrie, via allerlei media gedeeld. Ze hadden betrekking op onderwerpen als duurzaamheid, onderwijs, internationaal ondernemen, innovatie en regelgeving. “Die waren al eerder op een rijtje gezet in onze uitgave IndustrieVisie, maar zijn nu helder verwoord door verschillende ondernemers uit onze achterban”, zegt Kleiboer. “IndustrieVisie wordt gedragen door MKB-ondernemers en is daarom verplicht leesvoer voor de formateurs van een nieuw kabinet!”

FME: éérst herstelplan

Ook FME wil dat er zo snel mogelijk wordt geformeerd. De branchevereniging voor de technologische industrie roept de partijen op zo snel mogelijk gezamenlijk de handschoen op te pakken en Nederland op een nieuw, innovatief spoor te zetten. “Nederland kan zich niet veroorloven kostbare tijd te verliezen en pas te gaan werken aan het herstel van onze economie en werkgelegenheid als een nieuw regeerakkoord maanden op zich laat wachten”, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé.

FME verzoekt de straks onderhandelende partijen daarom ook om éérst een herstelplan op te stellen en dit zo snel mogelijk aan de Tweede Kamer voor te leggen, voordat de overige onderwerpen van een regeerakkoord aan bod komen. Dezentjé: “Nederland staat voor enorme uitdagingen, zoals grote transities rondom klimaat,  arbeidsmarkt en gezondheidszorg. Technologie is de sleutel om deze transities in goede banen te leiden en een ‘nieuw normaal’ te creëren die de manier waarop we met elkaar samenleven zal verbeteren. Maar dan moeten de bedrijven in de technologische sector wel op volle kracht vooruit kunnen.”

Herstelbeleid en Deeltijd WW regeling

Ook wil FME dat er in het herstelbeleid een Deeltijd WW regeling wordt opgenomen. Deze regeling kunnen bedrijven tijdens bijzondere economische omstandigheden gebruiken om vakmensen te behouden met de werknemersrechten die gelden in normale economische tijden. “Deze regeling zorgt voor een win-win situatie. Bedrijven houden hun mensen en daarmee ‘knowhow’ binnenboord en er is geen grootschalige subsidie van de overheid voor nodig.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Slim leren, slim produceren en slim verdienen

01-10 Het is voor het eerst dat de vakbeurs METAVAK de handen ineen slaat met…

Bedrijf en Economie

Metaalunie begroet verduurzamingsinvesteringen kabinet

22-09 Veel nieuw beleid en daaraan gekoppelde uitgaven worden helaas overgelaten aan een nieuw kabinet.…

Bedrijf en Economie

Nieuwe cao Metalektro definitief

13-09 De organisaties kwamen 14 juli tot een principeakkoord over de nieuwe cao. Behalve nieuwe…

Personeel en Opleiding

Metaalunie-voorzitter vreest moeizaam cao-traject met looneis van 5%

26-08 Vooral dat loon zal volgens Kaanen een heikel punt vormen. “Het wordt moeilijker dan…

Materialen

Schaarste grondstoffen remt groei MKB-maakindustrie

12-08 Verhoogde in het eerste kwartaal 36% van de MKB-maakbedrijven de verkoopprijs, in het tweede…

Bedrijf en Economie

Cao-akkoord: werknemers metalektro krijgen er 5,3% bij

14-07 Het onderhandelingsresultaat is bereikt na maandenlang actie voeren met talrijke ‘staakstraten’ door het hele…

Bedrijf en Economie

FME-voorzitter bespreekt innovatiepact met de koning

07-07 “Het versterken van onze strategische autonomie is niet alleen om geopolitieke redenen belangrijk, maar…

Materialen

Overspannen staalmarkt gevaar voor herstel en groei maakindustrie

23-06 “Metaalunie is niet principieel tegenstander van Europees ‘anti-dumping’ beleid. Het is van belang de…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X