NTS Hermus tilt hele productie naar hoger niveau voor laserlassen

NTS Hermus is ruim 13 jaar geleden gestart met laserlassen. De eerste installatie, een Trulaser Robot 5020 van Trumpf, werd door de toeleverancier aangeschaft om zich met aantrekkelijke eindproducten te kunnen differentiëren in de markt. “Laserlassen heeft een aantal voordelen waarmee we ons echt kunnen onderscheiden. De laskwaliteit is altijd stabiel en de las ziet er zonder nabewerking perfect uit”, aldus Bonants.

Geen vervormingen

Naast de stabiele laskwaliteit waarmee een grote reproduceerbaarheid van de producten mogelijk is en de strakke las die geen nabewerking nodig heeft, heeft laserlassen nog een aantal andere voordelen. Door de fiberlaser wordt er namelijk weinig warmte in het product gebracht. Hierdoor ontstaan er geen verkleuringen, zie je geen zichtranden en hoeft er op dat vlak dus ook niet nabewerkt te worden. Nog belangrijker is dat er geen vervormingen in het materiaal ontstaan, waardoor spanningen in het product worden voorkomen. Hierdoor blijven bijvoorbeeld gesneden passinggaten nauwkeuriger op hun positie.

Laserlassen is erg geschikt voor het verbinden van dunne plaatwerkdelen in kleine en middelgrote series. Zo last NTS Hermus seriegroottes van twintig tot 300 stuks, maar zijn specials en enkelstuks ook mogelijk. De hoge lassnelheid zorgt ervoor dat er in zeer korte tijd grote laslengtes kunnen worden gerealiseerd en in combinatie met de robot is het mogelijk om ook complexe contouren te laserlassen. “Met de Trulaser Robot 5020 hebben we 13 jaar geleden een nieuwe weg ingeslagen en geïnvesteerd in een stap voorwaarts”, vertelt Peter Huijs, laserlasspecialist bij NTS Hermus. Hij vervolgt: “Omdat de vorige laserlascel technologisch achter begon te lopen en we qua techniek altijd aan de top willen blijven, hebben we de Trulaser Robot vervangen voor een nieuwe Trulaser Weld 5000 van Trumpf.”

Volgepakt met opties

Laserlassen biedt veel voordelen mits het hele productieproces geoptimaliseerd is voor laserlassen.

Laserlassen biedt veel voordelen mits het hele productieproces geoptimaliseerd is voor laserlassen.

NTS Hermus heeft de Trulaser Weld 5000 uitgerust met een uitgebreid aantal opties. Standaard is de laserlasinstallatie voorzien van een TruDisk 4001 fiberlaser met een vermogen van 4 kW, een Kuka KR30 HA robot en een draai-kieptafel voor een betere toegankelijkheid tot het werkstuk. Dankzij de laserbron met een vermogen van 4 kW kan NTS Hermus nu dieper, sneller en dikkere plaat lassen dan met de vorige laserlasinstallatie, die was uitgerust met een 3,3 kW laserbron. Om ook componenten met bredere naden te kunnen laserlassen heeft NTS Hermus de laserlascel uitgerust met FusionLine. Dit systeem maakt het dankzij de draadaanvoer mogelijk om naden te lassen die normaal gesproken te groot zijn voor laserlassen. Ook is de Trulaser Weld uitgerust met TeachLine. Dit sensorsysteem herkent op betrouwbare wijze de positie en oriëntatie van de lasnaad en kan bij kleine fluctuaties automatisch het pad van de lasrobot corrigeren. Valt de positie buiten een vooraf geprogrammeerd bereik dan stopt het systeem ook automatisch. Een andere handige functie is de programmeerbare focusinstelling. Met deze oplossing kan NTS Hermus verschillende spotdiameters programmeren in hetzelfde programma. Hierdoor is een combinatie van bijvoorbeeld warmtegeleidingslassen én keyhole-lassen (dieplassen) in één procesgang heel eenvoudig geworden. “Met alle technologische snufjes van de nieuwe laserlasinstallatie kunnen we nog meer uit het laserlassen halen en onze diensten verder uitbreiden”, aldus Huijs.

Laserlassen vraagt om nieuwe benadering

Dankzij de robot kan NTS Hermus ook vrije contouren eenvoudig lassen.

Dankzij de robot kan NTS Hermus ook vrije contouren eenvoudig lassen.

Hoewel laserlastechnologie al jaren op de markt is, is het volgens Bonants een techniek die je nog lang niet op elke straathoek ziet. Dat heeft volgens hem verschillende redenen. “Bij laserlassen komt zoveel meer kijken dan alleen de aanschaf van een machine. Qua kennis en ervaring begin je helemaal bij nul. Ondanks dat we al jaren ervaring hadden met laserlassen hebben we nu ook weer geïnvesteerd in trainingen. Er staat zelfs een heel opleidingsplan op het schema om continue het laserlasproces te kunnen optimaliseren. Kennis en ervaring is pas het begin, want ook de kennis bij de klant houdt de doorbraak van laserlassen tegen. Over het algemeen wordt er op tekeningen uitgegaan van TIG- of MIG-lassen omdat laserlassen nog niet bekend is of omdat men nog niet overtuigd is van de kwaliteit van de las.”

Klanten overtuigen

Om klanten mee te nemen in de laserlastechniek, heeft NTS Hermus een machine aangeschaft waarmee ze de doorsnede van een las kunnen laten zien aan de klant. Dit is volgens Bonants de manier om klanten over de drempel te trekken. Daarnaast heeft de toeleverancier een groep ingenieurs in dienst die samen met de klant producten optimaliseren voor het laserlassen. “Dit is de drijfveer achter het succes van laserlassen. Laserlassen vraagt om een nieuwe benadering van het productieproces. Dat begint aan de voorkant met het ontwerp, het materiaal, de snijkwaliteit van de uitslagen en de nauwkeurigheid van het buigproces. Immers kan je fouten of grote toleranties die eerder in het proces zijn ontstaan met laserlassen minder goed wegwerken dan met TIG- of MIG-lassen. Dat betekent dat bij laserlassen de kwaliteit van de hele fabriek omhoog moet.”

Offline programmeren

NTS Hermus heeft ook geïnvesteerd in een softwarepakket van Trumpf om offline te kunnen programmeren. Met het TruTops Weld softwarepakket kan de toeleverancier de machinestilstand drastisch reduceren. Hoewel NTS Hermus het offline programmeren pas vanaf januari gaat inzetten, verwacht het bedrijf dat de stilstandtijd ten aanzien van het programmeren met 80% kan terugbrengen. Daarbij is het mogelijk om ook de mallen te betrekken in de programmering. “De reden dat we wederom voor Trumpf hebben gekozen is omdat ze het complete pakket kunnen leveren. Hierdoor hebben we één aanspreekpartner en dat werkt gewoon een stuk prettiger. Daarnaast heeft Trumpf ons geholpen om alle oude laserlasprogramma’s te converteren naar bestandsformaten voor de nieuwe laserlasinstallatie. Hierdoor konden we redelijk snel onze productie hervatten. Door die samenwerking kleurt onze fabriek blauw”, besluit Huijs. Naast de nieuwe Trulaser Weld 5000 heeft NTS Hermus namelijk ook drie kantbanken en twee pons-lasermachines van Trumpf in gebruik.

Met laserlassen hoeft er niet nabewerkt te worden. Tevens wordt er weinig warmte in het materiaal gebracht, waardoor thermische vervorming kan worden voorkomen.

Met laserlassen hoeft er niet nabewerkt te worden. Tevens wordt er weinig warmte in het materiaal gebracht, waardoor thermische vervorming kan worden voorkomen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Introductie nieuw concept voor gerobotiseerd laserlassen

04-10 De drie bedrijven zijn met dit concept de eerste aanbieder van een dergelijk systeem…

Plaatbewerking

De lat ligt hoog bij Dumaco Varsseveld

21-06 In een modern bedrijfspand met opvallend veel licht beschikt Dumaco Varsseveld over een groot…

Verbinden

Tata Steel opent nieuwe onderzoeksfaciliteit laserlassen

09-02 Hans van den Berg, CEO Tata Steel Nederland: “Goede lasbaarheid is een vereiste voor…

Plaatbewerking

Trumpf verlaagt drempel voor laserlassen

01-11 Veel bedrijven in de plaatwerksector vertrouwen nog steeds op handmatig lassen, dat zowel veel…

Verbinden

Handmatig laserlassen: neem veiligheid serieus

10-03 Het LAC wordt regelmatig gevraagd hoe om te gaan met hoogvermogen handmatige laserlassystemen in…

Plaatbewerking

Verbeter het laserlassen van buizen en profielen

20-08 Tijd is geld – of het nu gaat om takt tijd, tijd die wordt…

Verbinden

Een strakke laserlas uit de losse pols

29-01 Laserlasmachines, een onderdeel van de Tuwi groep, introduceert de LLM handlaserlasmachine in twee uitvoeringen…

Plaatbewerking

Lasergraaf groeit hard

01-11 Wie tijdens METAVAK zocht naar lasersnijmachines is ongetwijfeld op de stand van Lasergraaf terechtgekomen.…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?