Open huis Mondiale en Vraets: 800 gebruikte en nieuwe machines

0

Meer dan 800 gebruikte en nieuwe metaalbewerkingsmachines zijn op 26, 27 en 28 september te zien tijdens het open huis van Mondiale en Harry Vraets Machinery. De twee machineleveranciers presenteren hun enorme aanbod tijdens dit driedaagse evenement in de nieuwe gezamenlijke showroom in het Belgische Zele, 35 kilometer ten zuiden van Antwerpen.

Harry Vraets Machinery is een van de grootste handelaren in Europa op het gebied van zware gebruikte machines. Het in Nijkerk gevestigde bedrijf is gespecialiseerd in draaibanken, kotterbanken, carrouseldraaibanken, rondslijp- en walsenslijpmachines, bedfreesmachines, dubbel koloms freesmachines en langgatboormachines, zowel CNC als conventioneel. Mondiale, dat wordt geleid door Karel Dierick, is vooral actief in hightech machines van kleine tot grote formaten. De Belgische machineleverancier brengt ook het eigen merk Mondiale draaibanken (CNC en conventioneel), CNC kotterbanken en CNC bewerkingscentra op de markt. Samen voeren Vraets en Mondiale een breed en alomvattend programma metaalbewerkingsmachines voor de verspanende industrie. Ze zijn bovendien allebei dealer van het Poolse machinemerk Poreba in de Benelux, maar ook in Groot-Brittannië, Ierland, Verenigde Staten, Canada en Mexico. Poreba is producent van draaibanken, zowel CNC en teach-in als conventioneel. Ook beschikt men over de vertegenwoordiging van Samsung CNC draaibanken en gecombineerde CNC draai-freesmachines.

Imposante showroom
Het open huis wordt gehouden in de nieuwe showroom in Zele, België. Met een oppervlak van in totaal 15.000 vierkante meter is dit een van de meest imposante showrooms voor metaalbewerkingsmachines in Europa, die de groeiende mondiale presentatie van de twee bedrijven illustreert. Hier worden drie dagen lang ruim 800 nieuwe en gebruikte machines tentoongesteld: CNC bewerkingscentra, (CNC) kotterbanken en (CNC) draaibanken. Naast Poreba en Mondiale zijn ook enkele CNC carrouseldraaibanken van Hankook (Korea) te bewonderen. De meeste staan ‘onder stroom’, zodat de bezoekers de machines echt aan het werk kunnen zien. Zo zal de nieuwe Mondiale CNC kotterbank HBM-4 met Heidenhain besturing doorlopend worden gedemonstreerd. Alle tentoongestelde machines zijn direct uit voorraad leverbaar.

Het open huis vindt plaats op donderdag 26 september, vrijdag 27 september en zaterdag 28 september. Het is een bewuste keus om een deel van het weekend erbij te betrekken. Tijd is kostbaar voor ondernemers die een bedrijf leiden”, aldus Vraets. “Steeds minder mensen kunnen het zich veroorloven om een dag op kantoor te verliezen. Voor deze categorie mensen werkt de zaterdag uitstekend.”

Tijdens het open huis worden ook diverse workshops gegeven met interessante onderwerpen zoals het demonteren van een machine en het zelfstandig uitvoeren van reparaties. Ook zijn er demonstraties in samenwerking met diverse partners. Zo toont Siemens de eenvoud van programmeren met Shopturn/shopmill en de werkvoorbereiding op de pc met Sinutrain. Heidenhain toont toepassingen en functionaliteiten van meettasters. Castrol gaat in op smeerschema’s voor werktuigmachines en de keuze van snijvloeistoffen, terwijl Sandvik Coromant aanwezig is om de inzetbaarheid van het Capto gereedschapsysteem toe te lichten.

Een bijzonder onderdeel zijn ook de historische machines die in de vestiging in Zele staan. Dit geeft een fraai beeld geeft van de lange historie van Mondiale en van de persen van Vraets persen. Sommige tentoongestelde modellen zijn meer dan honderd jaar oud. De bezoekers kunnen ook een selectie van motoren zien uit de jaren ‘30 en ’40, van de legendarische voorloper van het machinemerk Mondiale.

De openingstijden zijn op donderdag 26 en vrijdag 27 september van 9.00 tot 20.00 uur en op zaterdag 28 september van 9.00 tot 16.00 uur. Het adres is Gentsesteenweg 311, B-9240 in Zele. De toegang is gratis, ook zonder uitnodiging. Vooraf aanmelden kan evenwel hier.